Bagaimana Menukar ke Landskap di Canva

Walaupun Canva adalah alat reka bentuk yang hebat dengan banyak ciri berguna, ia dilengkapi dengan beberapa kekurangan. Terutama, pilihan untuk menukar orientasi halaman ke Landscape atau Potret tidak tersedia buat masa ini. Sebaliknya, Canva mempunyai banyak pilihan templat yang secara automatik menyesuaikan dimensi untuk menampung platform yang berbeza.

Bagaimana Menukar ke Landskap di Canva

Namun, ada cara untuk mengatasi had ini. Anda boleh mencuba mengubah ukuran halaman secara manual dan menetapkan lebar dan tinggi ke dimensi Landskap. Selain itu, anda boleh mengubah saiz setiap elemen dalam reka bentuk agar sesuai dengan orientasi baru. Dalam tutorial ini, kami akan menerangkan cara membuat dimensi Landskap tersuai untuk projek Canva anda dengan arahan langkah demi langkah.

Satu-satunya kelemahan adalah anda perlu meningkatkan ke langganan berbayar untuk membukanya. Walau bagaimanapun, terdapat percubaan percuma selama 30 hari jika anda berminat untuk mencubanya.

Sekiranya anda mempunyai langganan Canva Pro atau Enterprise, anda akan dapat menggunakan fitur ini dengan semua peranti anda. Antara muka aplikasi sama untuk versi web dan mudah alih. Di bahagian berikut, anda akan menemui petunjuk langkah demi langkah mengenai cara mengubah ukuran halaman Canva.

Memutar Halaman di Canva ke Landskap pada PC

Anda sebenarnya tidak dapat memutar halaman di Canva, seperti yang telah kami buat. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah lebar dan tinggi secara manual untuk mencapai orientasi mendatar atau menegak. Satu-satunya syarat adalah menaik taraf langganan berbayar. Anda boleh memilih dari dua rancangan berbeza: Canva Enterprise atau Canva Pro. Selain itu, Canva for Education dan Canva for Nonprofits juga dilengkapi dengan ciri tersebut.

Setelah mendaftar untuk percubaan percuma, anda akan membuka kunci "Ubah saiz". Sama seperti alat Canva lain, alat ini sangat diperkemas. Inilah cara menggunakannya:

 1. Buka aplikasi Canva dan log masuk ke akaun anda.

 2. Tatal ke bahagian "Reka Bentuk Anda" dan pilih yang anda mahu ubah saiznya. Kemudian, tentu saja, anda boleh membuat reka bentuk baru dengan mengklik butang ungu di sudut kanan atas di sebelah gambar profil anda.

 3. Sekiranya anda pengguna Canva Pro atau Enterprise, anda akan melihat fitur "Ubah saiz" di sudut kiri atas skrin. Klik di atasnya untuk mengakses menu.

 4. Panel lungsur turun akan muncul. Tandai kotak di sebelah lebar dan tinggi halaman.

 5. Seterusnya, klik pada anak panah ke bawah yang kecil untuk mengakses senarai drop-down unit pengukuran. Anda boleh memilih antara piksel, inci, milimeter, atau sentimeter.

 6. Tetapkan dimensi yang disukai. Untuk mod Landskap, anda mahu lebarnya lebih besar daripada ketinggian. Sebagai contoh, jika ketinggiannya 8 inci, buat lebar sekurang-kurangnya 11.

 7. Setelah selesai, klik butang "Ubah saiz" di sudut kiri bawah panel.

 8. Sekiranya anda mahu reka bentuk semasa anda tetap utuh, klik butang "Salin dan Ubah saiz" di sudut kanan bawah. Dengan begitu, anda akan membuat salinan reka bentuk baru dalam mod Landscape.

Oleh kerana terdapat versi mudah alih Canva yang tersedia, anda boleh menggunakan ciri ini dalam perjalanan. UI serupa untuk peranti Android dan iOS, jadi langkah berikut berlaku dalam kedua-dua kes:

 1. Lancarkan aplikasi mudah alih Canva dan log masuk ke akaun anda.

 2. Di bahagian bawah laman utama, klik pada tab "Reka Bentuk". Seterusnya, pilih reka bentuk yang ingin anda ubah saiznya.

 3. Sekiranya anda ingin membuat reka bentuk baru, pilih templat dari widget di bahagian atas skrin.
 4. Setelah membuka reka bentuk anda, ketik tiga titik mendatar di sudut kanan atas.

 5. Menu pop timbul akan muncul. Tatal ke bawah dan ketik "Ubah saiz."

 6. Panel baru akan dibuka. Tetapkan dimensi agar sesuai dengan mod Landscape.

 7. Setelah selesai, ketuk "Ubah ukuran" atau "Salin dan Ubah Ukuran" jika anda ingin menyimpan versi terpisah dalam mod Landscape.

Ubah Orientasi Anda Dengan Canva

Walaupun Canva tidak mempunyai fitur khusus untuk mengubah orientasi halaman, ada penyelesaian yang bagus. Dengan menerapkan alat "Ubah ukuran", Anda dapat menyesuaikan lebar dan panjang halaman ke dimensi khusus. Akibatnya, anda dapat menetapkannya ke orientasi mendatar atau mod Landscape dengan meningkatkan lebarnya.

Malangnya, hanya pengguna Canva Pro dan Canva Enterprise yang mempunyai akses ke ciri yang bermanfaat. Di sisi positifnya, ada percubaan percuma selama 30 hari untuk kedua-duanya jika anda berminat. Selain itu, Canva mempunyai perpustakaan templat percuma berkualiti tinggi yang mengagumkan yang boleh anda gunakan sebagai gantinya. Templat ini direka khas untuk hasil yang optimum, memastikan grafik sentiasa jelas.

Apa pengalaman anda dengan Canva? Adakah alat reka bentuk lain yang anda sukai? Beri tahu kami di komen di bawah ini jika ada cara untuk mengubah orientasi halaman tanpa menaik taraf ke langganan berbayar.