Cara Melihat Data Pengguna mengenai Siapa yang Menonton Video YouTube anda

YouTube mengumpulkan data dari penontonnya. Maklumat ini berguna untuk mengembangkan pemahaman mengenai jenis orang yang menonton video tertentu. Sekiranya anda ingin mengetahui tentang orang yang menonton video anda, anda berada di tempat yang betul.

Cara Melihat Data Pengguna mengenai Siapa yang Menonton Video YouTube anda

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menggunakan aplikasi YouTube Studio dari desktop anda. Ini akan membantu anda mendapatkan pandangan penting mengenai siapa yang melihat kandungan anda.

Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Menonton Video YouTube?

YouTube mempunyai alat analisis bawaan yang dapat diakses dari "Analisis YouTube". Melalui tab "Penonton", anda dapat mengetahui maklumat khusus tentang orang yang menonton video di saluran anda, termasuk jantina, lokasi, dan lingkungan umur.

Umur dan Jantina

Maklumat dalam laporan ini memberitahu anda julat umur, jantina, dan jangka masa mana-mana individu menonton video anda. Dengan membandingkan hasilnya dengan video anda yang lain, anda dapat melihat kumpulan orang mana yang paling menikmati kandungan anda.

Ini adalah maklumat berharga jika anda ingin menarik minat kumpulan tertentu. Untuk mendapatkan laporan ini, log masuk ke akaun "YouTube Studio" anda, kemudian ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Masukkan carian untuk video yang ingin anda ketahui.
 2. Klik pada ikon grafik "Analitis" tepat di bawah hasilnya.

 3. Pilih tab "Penonton" di bahagian atas.

 4. Cari "Umur dan jantina" dan klik "LIHAT LEBIH LANJUT."

 5. Di kanan atas, klik pada anak panah yang menunjuk ke bawah untuk memilih julat tarikh.

 6. Klik pada ikon "Tapis" di kiri atas untuk menyaring data jika anda mahu.

 7. Setelah selesai, klik "X" di kanan atas untuk menutup laporan.

Geografi Teratas

Laporan ini memberitahu anda dari bahagian dunia mana orang menonton video anda. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat ini dan mengetahui perkara seperti jenis peranti yang paling popular yang digunakan untuk menonton kandungan anda.

Amat berguna jika anda ingin menumpukan perhatian untuk mengembangkan khalayak yang berpusat di AS tetapi statistik anda menunjukkan bahawa kebanyakan orang menonton dari negara lain. Sebagai contoh, anda dapat melihat mengapa video anda lebih menarik perhatian orang di negara lain.

Laporan ini juga dapat dilihat berdasarkan julat umur dan jantina di antara demografi lain. Untuk mendapatkan laporan "Geografi teratas" melalui "YouTube Studio", inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Log masuk ke akaun "YouTube Studio" anda.

 2. Cari video yang ingin anda ketahui.
 3. Tepat di bawah hasilnya, klik ikon grafik "Analitis".

 4. Pilih tab "Penonton" di bahagian atas.

 5. Ke arah bawah, pada "Geografi teratas" klik "LIHAT LEBIH LANJUT."

 6. Untuk memilih julat tarikh, di kanan atas, klik pada anak panah yang menunjuk ke bawah.

 7. Untuk menyaring data, klik pada ikon "Tapis" di kiri atas.

 8. Setelah selesai, klik "X" di kanan atas untuk menutup laporan.

Semasa Penonton Anda berada di YouTube

Maklumat ini memberitahu anda ketika penonton anda berada di platform YouTube. Anda akan melihat tarikh dan masa ketika kebanyakannya dalam talian. Mempelajari corak penggunaan penonton membolehkan anda membuat pra-perancangan masa terbaik untuk memuat naik video anda.

Untuk melihat laporan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada "Analitis".

 2. Pilih tab "Penonton" di bahagian atas.

 3. Tepat di bawah grafik "Penonton", grafik "Ketika penonton anda berada di YouTube" akan dipaparkan.

Sekarang mari kita lihat beberapa laporan YouTube untuk membantu memahami pilihan penonton anda.

Saluran Lain Yang Tontonan Anda Tonton

Data dalam laporan ini menunjukkan saluran lain yang ditonton oleh penonton anda selain daripada saluran anda. Ini memberikan gambaran sebenar topik lain yang diminati oleh penonton anda. Maklumat ini boleh digunakan untuk inspirasi kandungan baru dan untuk mencari peluang untuk bekerja dengan pencipta kandungan lain.

Untuk mendapatkan laporan ini, log masuk ke "YouTube Studio" dan ikuti langkah berikut:

 1. Pilih "Analitis".

 2. Klik "Penonton" dari tab tepat di atas grafik "Penonton".

 3. Laporan grafik "Saluran lain yang ditonton oleh penonton anda" akan dipaparkan di sebelah kanan, tepat di bawah grafik "Penonton".

Video Lain Penonton Anda Tonton

Dalam laporan ini, anda akan melihat video lain yang ditonton oleh penonton di luar saluran anda. Sama seperti saluran yang ditonton, maklumat ini sangat sesuai untuk inspirasi, topik video baru, dan juga idea lakaran kecil. Untuk mengakses laporan "Video lain yang ditonton penonton Anda", masuk ke akun "YouTube Studio" Anda dan lakukan hal berikut:

 1. Klik pada "Analitis".

 2. Klik "Penonton" dari tab di bahagian atas grafik.

 3. Laporan "Video lain yang ditonton oleh penonton Anda" akan muncul tepat di bawah laporan "Saluran lain yang ditonton oleh penonton anda" di sebelah kanan.

Mengenal Penonton YouTube Anda

YouTube tidak mendedahkan identiti khusus penonton tetapi memberikan maklumat terperinci untuk membantu membina persona penonton.

Hanya dengan beberapa klik melalui YouTube Studio, anda dapat mengetahui perincian demografi dan menganalisis pilihan. Maklumat itu berharga dari segi mengenal pasti khalayak yang sesuai untuk video anda dan memastikan saluran anda terus berkembang - jika itu adalah rancangan anda.

Apakah jenis video yang anda gemari? Menurut anda bagaimana ciri YouTube Studio dapat membantu anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.