Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Dalam Talian di WeChat?

Peti mel TechJunkie penuh dengan pertanyaan WeChat dari pembaca yang telah memasang aplikasi dan berusaha untuk mengatasinya. Halaman ini akan menjawab beberapa yang lebih popular, seperti 'Bolehkah anda memberitahu jika seseorang berada dalam talian di WeChat?' "Adakah WeChat memberitahu apabila mesej dibaca?" adakah saya mencari orang di WeChat? "" Adakah WeChat melakukan video? "

Bolehkah Anda Beritahu jika Seseorang Dalam Talian di WeChat?

WeChat adalah aplikasi kecil yang hebat. Ia merangkumi benua tetapi digunakan dengan cara yang sangat berbeza bergantung pada tempat anda tinggal. Sekiranya anda berada di China, WeChat adalah keseluruhan ekosistem yang merangkumi sembang, media sosial, penyemakan imbas web, gerbang pembayaran, e-dagang dan banyak lagi. Gunakan di barat dan ini terutamanya rangkaian sosial dan aplikasi sembang. Di mana sahaja anda menggunakannya, anda termasuk antara satu bilion orang yang nampaknya kerap menggunakan WeChat.

Saya rasa itulah sebabnya topik perbincangan popular di sini. Oleh itu mari kita jawab soalan-soalan itu.

Bolehkah anda memberitahu sama ada seseorang dalam talian di WeChat?

Jawapannya sangat pendek, tidak. Anda tidak dapat mengetahui sama ada seseorang berada dalam talian di WeChat. Pemberitahuan bukanlah sesuatu yang ingin dilibatkan oleh WeChat dan status dalam talian hanyalah salah satu daripadanya. Tidak ada amaran atau penanda untuk menunjukkan sama ada seseorang berada dalam talian di WeChat.

Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada seseorang ada di sana, anda mesti bertanya kepada mereka.

Adakah WeChat memberitahu semasa mesej dibaca?

Yang membawa kepada soalan seterusnya. Adakah WeChat memberitahu semasa mesej dibaca? Sekali lagi jawapannya adalah tidak. WeChat juga tidak mahu ada kaitan dengan pemberitahuan ini. Ia melihat rangkaian sosial lain yang menggunakan pemberitahuan dan tidak menyukai kesannya terhadap pengguna.

Orang-orang menekankan tentang pemberitahuan Baca apabila balasan sudah lama datang. Rasa bimbang sama ada anda mengatakan sesuatu yang salah atau perlu bertindak balas dengan cepat kepada mesej kerana takut pengirim asal akan marah sekiranya tidak. Semua perkara itu negatif di media sosial dan WeChat ingin pergi dengan cara yang berbeza. Catatan blog ini di WeChat menerangkan pemikiran mereka.

Adakah WeChat benar-benar mengintip kerajaan China?

Ini adalah subjek yang sangat diperdebatkan tetapi merupakan soalan yang sering kali saya kemukakan mengenai WeChat. Malang sekali kita curiga dengan apa sahaja yang keluar dari China. Ini terutama disebabkan oleh pemerintah kita sendiri dan kecurigaan terhadap negara. China juga melakukan segala yang mungkin untuk membenarkan kecurigaan itu, tetapi itu adalah perbahasan untuk hari yang lain.

Adakah terdapat bukti sebenar bahawa WeChat mengintip pengguna? Tidak. Adakah spekulasi bahawa WeChat mengintip pengguna? Ya, banyak. Ia diliputi di sini, di sini, di sini dan di sini. Semuanya berumur setahun atau lebih tetapi tetap relevan sehingga sesuatu berubah. Sekurang-kurangnya buat masa ini, anda harus membuat keputusan sendiri sama ada anda merasa yakin untuk menggunakan aplikasinya.

Bagaimana saya mencari orang di WeChat?

Sebagai rangkaian sosial, WeChat menawarkan beberapa cara untuk mencari orang yang menggunakan aplikasi tersebut. Setelah anda memasangnya ke telefon anda, anda akan diminta untuk membenarkannya memeriksa kenalan telefon anda. Ia akan menelusuri mereka dan melihat apakah ada yang menggunakan WeChat dan membuat anda berhubung dengannya.

Anda juga boleh menggunakan ID WeChat. Cari ID WeChat seseorang, tekan Tambah Kenalan dan masukkan ID mereka untuk berteman dengan mereka di aplikasi. Anda juga boleh menggunakan kod QR mereka yang berfungsi seperti Snapchat.

Terdapat juga fitur Discover di mana anda dapat menemui siapa saja yang dekat dengan lokasi anda yang juga menggunakan WeChat. Pilih tab Discover dari dalam aplikasi, pilih Orang Berdekatan dan lihat siapa yang berada dalam talian di sekitar anda.

Adakah WeChat melakukan video?

WeChat meniru banyak ciri rangkaian lain dan baru-baru ini memperkenalkan kemampuan untuk merakam video pendek 20 saat. Ini bukan TikTok, tetapi kemampuan untuk menambahkan video ke catatan sosial anda boleh menarik atau berguna bergantung pada tujuan anda.

Sekiranya anda meleret ke bawah di tetingkap WeChat utama, anda harus membuka aplikasi kamera. Tekan dan tahan ikon kamera untuk merakam video anda. Anda kemudian boleh menyimpan dan berkongsi mengikut keperluan anda.

Itulah beberapa soalan WeChat yang lebih popular daripada kami di TechJunkie. Saya akan mencuba dan menjawab lebih lama lagi dan akan berterusan sehingga kami menjawab semuanya, jadi hantarkan mereka jika anda memilikinya!