Cara Menambah Carta dan Mengedit Legenda di Helaian Google

Spreadsheet adalah alat yang sangat hebat untuk membuat, menyimpan, memanipulasi, dan menganalisis maklumat berangka. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat melihat lajur nombor dan mendapatkan gambaran mengenai proses atau maklumat yang mendasari nombor tersebut.

Atas sebab itu, program spreadsheet, termasuk Google Spreadsheet, telah merangkumi fungsi grafik grafik hampir dari penjelmaan terawal mereka pada Lotus 1-2-3 hari.

Helaian Google, program spreadsheet berasaskan awan percuma Google, tersedia untuk digunakan melalui aplikasi desktop atau mudah alih. Oleh itu, ia membolehkan anda membuat, mengedit, dan bekerjasama dalam talian, bila-bila masa dan di mana sahaja. Helaian Google merangkumi komponen grafik yang mudah tetapi cukup berkuasa. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan carta ke Helaian Google anda, cara mengedit legenda carta, dan bagaimana mengedit beberapa ciri carta yang lain.

Bekerja dengan carta agak mudah. Anda hanya perlu mempunyai sekumpulan data untuk dirujuk, merancang carta dalam alat pembuatan grafik terbina dalam Helaian, mengatur legenda sehingga mudah difahami, dan memasukkannya ke dalam spreadsheet. Anda boleh membuat data anda sendiri untuk mengikuti tutorial ini, atau anda dapat membuat lembaran baru dan menggunakan yang digunakan sebagai contoh.

Untuk carta contoh, kami akan menggunakan helaian kecil ringkas dengan senarai kategori perbelanjaan isi rumah dan anggaran bulanan untuk setiap perbelanjaan. Buat helaian dengan dua tajuk, "Perbelanjaan" dan "Bulanan", dan tambahkan maklumat berikut ke helaian:

Menambah Carta ke Helaian Google

Untuk membuat carta, pertama-tama kita perlu menentukan satu set data agar carta itu didasarkan. Kita mulakan dengan memilih julat data dan bekerja dari sana. Dalam contoh di atas, julat data adalah A1 hingga B7, atau ‘A1: B7’ dalam notasi spreadsheet.

Buka helaian yang anda mahu buat carta di dalamnya.

Kenal pasti julat data yang ingin anda gunakan dan sorotnya dalam helaian. Untuk menyerlahkan, klik pada sel pertama, dan seret kursor anda ke petak terakhir yang ingin anda tutupi. Sekiranya anda tidak menyerlahkan semua data, carta anda tidak akan tepat.

Pilih Masukkan dari menu atas dan klik Carta. Editor carta akan terbuka di sebelah kanan skrin anda, dan carta akan muncul di helaian.

Baris pertama penyusun carta bertajuk "Jenis carta". Klik anak panah lungsur turun dan pilih jenis carta yang ingin anda gunakan. Helaian akan mencadangkan beberapa jenis carta yang sesuai untuk jenis data yang anda sediakan, tetapi anda boleh memilih jenis yang anda mahukan.

Anda boleh menyesuaikan elemen data yang digunakan dalam carta; kawalan ini muncul di bawah pilihan jenis Carta.

Pilih tab Customize di chart chart untuk melihat kawalan pemformatan. Main dengan ini untuk mengetahui cara mengubah carta anda. Carta akan berubah semasa anda membuat perubahan dalam dialog.

Setelah selesai mengubah suai carta, klik X di kanan atas editor carta.

Seret carta ke tempat yang anda mahukan dalam Helaian anda.

Memutuskan Jenis Carta Mana yang Akan Digunakan

Jenis carta yang berlainan memberi peluang untuk memaparkan pelbagai jenis data. Tidak semua jenis carta akan berfungsi dengan semua data, jadi mungkin merupakan percubaan semasa anda mengikuti. Editor carta mempunyai bahagian cadangan yang menunjukkan jenis carta yang difikirkan sesuai oleh perisian, dan anda boleh bermula dari sana jika anda benar-benar tidak tahu jenis carta yang akan digunakan.

Setiap jenis carta standard mempunyai jenis maklumat yang berkaitan yang sangat sesuai untuk dipaparkan, bergantung pada apa yang ingin dicapai oleh visualisasi. Sebagai contoh, dalam hal perbelanjaan isi rumah bulanan kita, carta pai adalah cara yang sangat kuat untuk menunjukkan bahawa pembayaran gadai janji kita menguasai perbelanjaan bulanan kita kerana menjadikan elemen visual itu sangat besar pada helaian.

Edit legenda carta di Helaian Google

Setelah membuat carta, kemungkinan anda ingin mengubah legenda. Legenda carta adalah kotak dan teks berwarna yang memberitahu pembaca apa yang diwakili oleh setiap warna pada carta. Pada carta semasa, ia dilabel "Bulanan". Helaian Google melakukan yang terbaik untuk mengetahui label secara lalai, tetapi seringkali menjadi sesuatu yang berguna seperti "Bulanan" - tepat secara teknikal, tetapi tidak sangat memberi penerangan kepada sesiapa yang melihat carta.

Mengedit legenda carta di Helaian Google dilakukan dari dalam tetingkap pembuatan carta atau dari dalam helaian. Sebaik sahaja anda membuat carta, anda boleh mengembalikan editor carta dengan mengklik kanan di mana sahaja pada carta itu sendiri dan memilih mana-mana item menu; ini akan membuka editor carta dan membawa anda ke kawasan penyuntingan tertentu. Anda boleh mengedit legenda dengan beberapa cara. Anda boleh menukar fon, ukuran fon, format, dan warna teks legenda.

  1. Klik kanan carta dan pilih Lagenda.
  2. Di sebelah kanan skrin, anda boleh membuat perubahan pada kedudukan legenda carta, jenis fon, ukuran, dan warna anda.
  3. Carta akan dikemas kini semasa anda membuat perubahan dalam editor.

Terdapat beberapa pilihan untuk legenda Helaian anda yang merangkumi font, ukuran, dan kedudukan. Main-main dengan ciri yang ada untuk melihat mana yang paling sesuai untuk anda.

Menukar teks legenda di Helaian Google

Salah satu ciri yang diinginkan oleh banyak pengguna adalah kemampuan untuk mengubah teks yang ditampilkan untuk legenda. Contohnya, pada helaian contoh kami, legenda "Bulanan" tidak begitu berguna atau deskriptif. Satu-satunya cara untuk mengubah teks legenda adalah mengubah nama lajur data, dan legenda juga akan berubah.

Sebagai contoh, kita dapat menggantikan teks "Bulanan" di lajur A2 dengan "Jun 2018", atau "Anggaran Jumlah Bulanan". Carta kemudian akan menunjukkan teks itu sebagai gantinya.

Mengedit elemen carta lain

Terdapat banyak elemen carta yang boleh anda edit dalam Helaian Google. Cara termudah untuk mengakses tetapan carta adalah dengan mengklik kanan dalam carta untuk membuka menu konteks penyuntingan carta.

Di bawah “Area chart” anda dapat memilih antara mengubah ukuran area chart (yang memungkinkan anda menambah atau menurunkan ukuran tampilan chart dalam bingkai chart) atau menyesuaikan area chart ke bingkai chart yang tersedia. (Anda boleh mengubah bingkai carta dengan mengklik di mana sahaja dalam carta, kemudian mengklik dan menyeret pada bingkai ukuran.)

Sebilangan besar elemen pada menu konteks hanya membawa anda ke bahagian Penyusun Carta yang sesuai, tetapi cara pintas yang sangat berguna untuk tugas yang biasa dipilih. Dengan menggunakan menu konteks, anda dapat mengubah gaya carta, mengubah tajuk dan tajuk tajuk dan sari kata, memilih siri data yang dipaparkan oleh carta, mengubah legenda, mengubah label pada sumbu X dan Y, mengatur garis grid, atau menetapkan semula julat data yang diambil oleh carta.

Cara Membuat Carta di Aplikasi Helaian Google pada Aplikasi Mudah Alih

Helaian Google juga dapat diakses melalui telefon pintar, yang sangat mudah kerana anda dapat membuat dan melihat hamparan walaupun anda berada di luar dan sekitar. Ini adalah cara membuat carta Helaian Google menggunakan Android, tetapi petunjuknya sama jika anda menggunakan iOS.

Buka Helaian Google.

Ketuk butang + di sebelah kanan bawah skrin dan pilih Hamparan Baru.

Masukkan data yang ingin anda renungkan pada carta.

Kemudian, sorot data yang ingin anda sertakan dalam carta dengan mengetuk sel pertama dan menyeret titik biru bawah ke sel entri data terakhir.

Klik butang + di kanan atas skrin. Ia akan membuka menu Sisip di bahagian bawah skrin. Seterusnya, ketik pada Chart.

Anda kemudian boleh memilih jenis carta yang ingin anda gunakan, mengedit legenda, tajuk dan warna.

Ada petua carta Helaian Google yang ingin anda kongsikan? Beritahu kami mengenai mereka di bawah!