Cara Memanfaatkan Huruf Pertama dalam Sel Spreadsheet Excel

Walaupun Excel terutamanya merupakan aplikasi spreadsheet untuk data berangka, anda sering perlu memasukkan teks ke dalam sel. Mana-mana jadual hamparan perlu mempunyai tajuk lajur atau baris. Oleh itu, pengguna Excel kadang-kadang perlu mengubah casing teks dalam hamparan mereka. Sudah tentu, anda boleh melakukannya dengan mengedit kandungan sel secara manual dengan papan kekunci.

Walau bagaimanapun, Excel juga merangkumi beberapa fungsi yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan huruf teks. Kami akan membahasnya secara terperinci dalam artikel ini

Cara Menukar Kes dalam Excel

Excel mempunyai tiga fungsi utama yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan huruf teks dalam sel. Fungsi yang menukar kes adalah HINGGA, RENDAH, dan HARTA. HINGGA menukar teks menjadi huruf besar, RENDAH menukarnya menjadi huruf kecil dan HARTA menggunakan huruf besar setiap perkataan dalam sel.

 1. Untuk mendapatkan idea bagaimana anda dapat menambahkan fungsi ini ke sel, buka hamparan Excel kosong dan ketik ‘junkie berteknologi‘Dalam sel A2.
 2. Kemudian, pilih sel B2, dan masukkan ‘= TINGGI (A2)‘Di bar fx. Itu akan menukar teks dalam A2 ke TECH JUNKIE dalam sel B2 seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.
 3. Sekarang, klik sel C2, taip '= RENDAH (B2)'Di bar fx dan tekan Masukkan kunci. Ini akan menukar teks ke dalam B2, TECH JUNKIE, untuk huruf kecil, seperti gambar di bawah.
 4. Seterusnya, pilih sel D2, input '= HARTANAH (C2)'Di bar fungsi, dan kemudian tekan Masukkan kunci. Itu akan menukar teks dalam C2 kepada Tech Junkie di D2 seperti yang ditunjukkan di bawah. Oleh itu, HARTA fungsi memanfaatkan setiap perkataan dalam rentetan teks.
 5. Perhatikan bahawa anda tidak perlu memasukkan rujukan sel dalam fungsi tersebut. Anda boleh memasukkan teks terus ke fungsi. Contohnya, pilih sel E2 dan masukkan ‘= PROPER ("teknologi junkie")'Di bar fx, seperti gambar di bawah. Itu akan mengubah casing rentetan teks yang termasuk dalam fungsi.

Huruf Besarnya Huruf Pertama dalam Sel Spreadsheet

Fungsi utama Excel untuk mengedit huruf kecil adalah PROPER, UPPER dan LOWER. Walau bagaimanapun, tidak ada huruf besar yang hanya huruf pertama dalam sel spreadsheet Excel. Walaupun begitu, anda masih boleh menambahkan formula ke sel spreadsheet Excel yang hanya memanfaatkan huruf pertama rentetan teks.

 1. Sebagai contoh, masukkan ‘ini adalah contoh rentetan TEKS‘Dalam sel A4 hamparan Excel anda.
 2. Kemudian, pilih sel B4 dalam hamparan anda, taipkan formula berikut di bar fx: = GANTI (RENDAH (A4), 1,1, TINGGI (KIRI (A4,1))), dan kemudian tekan Masukkan kunci untuk menambahkan formula ke hamparan. Sel B4 sekarang akan mengedit teks ke ‘Ini adalah contoh rentetan teks'Seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Formula yang dimasukkan memastikan bahawa huruf pertama rentetan teks adalah huruf besar. Anda boleh mengubah teks di mana-mana sel dengan formula dengan menyesuaikan rujukan sel dalam tanda kurung. Oleh itu, jika teksnya ada di D11, anda akan menggantikan A4 dengan rujukan sel D11.

Anda juga boleh memasukkan rentetan teks terus ke dalam formula dan bukannya rujukan sel. Sebagai contoh, pilih sel C4 dan kemudian masukkan '= REPLACE (LOWER ("ini adalah contoh rentetan TEKS"), 1,1, UPPER (KIRI ("ini adalah contoh rentetan TEKS", 1)))' dalam fungsi bar. C4 juga akan mengedit rentetan teks dalam formula yang hampir sama dengan B4 seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Edit Kes Teks dengan Kutools untuk Excel

Excel tidak termasuk alat Ubah Kes untuk mengedit teks dengan. Itu akan menjadi tambahan berguna untuk aplikasi, dan anda boleh menambahkan alat Change Case ke Excel dengan Kutools. Kutools for Excel adalah tambahan yang memperluas aplikasi dengan banyak alat tambahan. Anda boleh mencuba jejak 60 hari Kutools, dan tambahannya dijual pada harga $ 39.00 di laman ExtendOffice.

Dengan Kutools ditambahkan ke Excel, anda boleh membuka alat Ubah Kes.

 1. Pertama, pilih julat sel yang merangkumi teks untuk diedit.
 2. Kemudian anda boleh mengklik tab Kutools, tekan Teks butang dan pilih Tukar Kes dari menu untuk membuka kotak dialog Change Case.
 3. Kotak dialog Change Case merangkumi a Kes hukuman pilihan yang hanya akan menggunakan huruf besar dari rentetan teks yang sama seperti huruf GANTI formula. Oleh itu, pilih Kes hukuman pilihan pada kotak dialog Tukar Kes.
 4. Pratonton di sebelah kanan tetingkap menunjukkan kepada anda bagaimana pilihan akan mengedit kandungan sel yang dipilih. Klik Memohon dan okey untuk mengesahkan pilihan yang dipilih.

Itulah bagaimana anda dapat memanfaatkan huruf pertama dalam sel spreadsheet Excel dengan GANTI formula dan alat Change Case di Kutools. Anda juga boleh menggunakan huruf besar pertama dengan huruf TERUSKAN formula seperti yang ditunjukkan dalam video YouTube ini.

Memanfaatkan Huruf Pertama dalam Excel

Sama ada anda menggunakan fungsi terbina dalam Excel atau aplikasi pihak ketiga, anda boleh mengubah sel sel dengan mudah tanpa perlu mengubah semuanya secara manual.

Adakah anda memformat helaian Excel untuk bekerja? Adakah anda tahu penyelesaian yang lebih lancar? Kongsikan pendapat anda di bawah.