Cara Menambah Lapisan di CapCut

CapCut adalah aplikasi penyuntingan video yang membolehkan anda membuat projek kreatif dan video yang dapat anda siarkan di pelbagai platform media sosial. Ia mempunyai beberapa alat inovatif seperti lekuk, kesan, peralihan, kapsyen automatik, dan lapisan.

Cara Menambah Lapisan di CapCut

Ciri overlay sangat berguna kerana ia membolehkan anda menambahkan lapisan baru dalam bentuk foto, video, pelekat, teks, dan yang serupa. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan lapisan di CapCut pada peranti iOS dan Android. Kami juga akan memberi anda beberapa idea mengenai bagaimana anda dapat mengedit lapisan anda di CapCut.

Cara Menambah Lapisan di CapCut pada iPhone

Terdapat cara yang tidak berkesudahan untuk mengedit video. Sebarang aplikasi penyuntingan video akan memungkinkan Anda memangkas, mengubah ukuran, dan membagi video. Tetapi CapCut mempunyai beberapa ciri yang sangat berguna dan kreatif, seperti alat zoom 3D, kabur, dan skrin hijau yang tidak anda dapati pada aplikasi penyuntingan video lain. Terlebih lagi, anda boleh memasukkan tiga video menjadi satu, menambah pelekat, dan memasukkan teks ke klip. Di sinilah ciri overlay masuk.

Dengan menambahkan beberapa lapisan pada video, anda boleh membuat corak grid atau projek menarik yang boleh anda hantar di TikTok, Instagram, Twitter, atau platform media sosial yang lain. Anda bahkan boleh menambahkan teks di atas video dan membuat iklan pendek. Ciri overlay mungkin kelihatan membingungkan ketika anda mula-mula menggunakan aplikasi ini, tetapi sebenarnya sangat mudah setelah anda mengetahuinya.

Untuk menambahkan lapisan di CapCut pada iPhone anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka CapCut pada iPhone anda.

 2. Ketuk sepanduk "Projek Baru" di sudut kiri atas skrin.

 3. Cari video yang ingin anda muat naik dan ketuk butang "Tambah".

 4. Potong dan ubah saiz video jika anda mahu.
 5. Tentukan bila anda mahu lapisan baru anda dimulakan dan jeda video di sana.

 6. Ketuk butang "Overlay" pada bar alat bawah.

 7. Potong lapisan baru dan pastikan ia bermula pada waktu yang tepat.

  Lapisan baru dianggap sebagai video yang berasingan, jadi anda boleh mengeditnya dengan cara yang anda mahukan. Pada ketika ini, anda boleh berpisah, mempercepat, dan menyesuaikan video baru. Terdapat pelbagai kesan dan penapis yang boleh anda tambahkan juga. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan topeng dengan pelbagai bentuk dan nisbah aspek.

  Sekiranya anda ingin menambahkan lapisan lain di atas lapisan pertama, yang perlu anda lakukan ialah memastikan anda menjeda video pada masa yang sama dengan lapisan pertama bermula. Inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 8. Ketuk butang "Tambah Overlay" pada bar alat bawah.

 9. Pilih video lain dari galeri anda.

 10. Pergi ke butang "Tambah" di sudut kanan bawah skrin anda.

 11. Ubah saiz video dengan mencubit tepi dan memindahkannya ke seluruh skrin.

 12. Edit lapisan dengan cara yang anda mahu.
 13. Pilih anak panah ke atas di sudut kanan atas skrin untuk memuat naik video anda.

 14. Ketik "Selesai."

Itu sahaja yang ada. Mulai saat ini, anda boleh terus berkongsi video yang anda buat di TikTok, WhatsApp, Facebook, Instagram, atau platform media sosial yang lain.

Cara Menambah Lapisan di CapCut pada Peranti Android

Sekiranya anda pengguna Android, Anda juga dapat menggunakan CapCut untuk mengedit video. Cara menarik untuk menggunakan ciri overlay adalah dengan menambahkan tiga video dan menggabungkannya menjadi satu. Begini caranya:

 1. Buka CapCut pada Android anda.

 2. Pergi ke "Projek Baru" di sudut kanan atas skrin.

 3. Pilih video pertama yang ingin anda muat naik.

 4. Potong dan ubah saiz video jika anda mahu.
 5. Sekiranya video mempunyai nisbah aspek 9:16, putar sehingga video boleh memuatkan skrin secara mendatar.
 6. Pergi ke "Format" pada bar alat bawah dan pilih nisbah aspek "16: 9".

 7. Pilih "Overlay."

 8. Pilih video kedua dan pergi ke butang "Tambah" di sudut kanan bawah.

 9. Pergi ke "Topeng" di bar alat bawah, dan pilih "Jalur Filem."

 10. Letakkan video kedua di bawah yang pertama.

 11. Untuk menambahkan video ketiga, ketuk pilihan "Overlay" sekali lagi.

 12. Pilih video ketiga dan muat naik.

 13. Putar dan pindahkan ke bahagian bawah kanvas.

Apabila anda menekan "Mainkan", ketiga-tiga video akan dimainkan pada masa yang sama. Perlu diingat bahawa video kedua dan ketiga anda tidak boleh lebih panjang daripada yang pertama. Ia boleh menjadi lebih pendek atau jangka masa yang sama.

Anda boleh mengedit setiap video secara berasingan atau ketiga-tiganya pada masa yang sama. Pada ketika ini, anda boleh menambahkan beberapa butiran baru. Sebagai contoh, anda boleh memilih penapis yang berbeza untuk ketiga-tiga video. Anda boleh menambahkan lagu atau beberapa jenis animasi. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengubah kelajuan video, mempercepatnya atau memperlahankannya.

Apa yang menjadikan CapCut begitu mudah digunakan ialah anda dapat melakukan banyak perkara dengan hanya mengetuk video. Sebagai contoh, jika anda ingin membuat lapisan tetap di layar lebih lama, cukup ketuk tepi gelangsar dan seret ke sisi kanan layar. Sebaliknya, jika anda ingin memendekkan tempoh lapisan, seret ke sisi kiri. Begitu juga, apabila anda ingin memutar video, ketik dengan dua jari dan putar.

Setelah selesai mengedit video, semua yang perlu Anda lakukan adalah menyimpannya dengan mengetuk anak panah ke atas di sudut kanan atas skrin.

Selamat Menyunting Dengan CapCut

CapCut mungkin kelihatan rumit untuk digunakan pada mulanya, tetapi setelah anda mengetahui, anda akan mengedit video seperti profesional. Anda bukan sahaja dapat menambahkan sebilangan lapisan baru ke video anda, tetapi anda juga dapat mengedit setiap lapisan secara berasingan. Dengan banyak pilihan yang ditawarkan oleh aplikasi penyuntingan video ini, tidak ada batasan untuk jenis projek yang boleh anda buat.

Adakah anda pernah menambahkan lapisan pada video di CapCut? Berapa banyak lapisan yang anda tambah? Bagaimana anda menambahkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.