Ulasan Mercedes S-Class (2016): Penyegaran 2017 tidak dapat dicapai dengan segera

Ulasan Mercedes S-Class (2016): Penyegaran 2017 tidak dapat dilakukan dengan segera

Gambar 1 dari 21

Ulasan Mercedes-Benz S-Class: Kapal induk ini mungkin memerlukan kemas kini teknologi

mercedes_s-class_review_2015_23
mercedes_s-class_review_2015_1
mercedes_s-class_review_2015_3
mercedes_s-class_review_2015_4
mercedes_s-class_review_2015_5
mercedes_s-class_review_2015_6
mercedes_s-class_review_2015_7
mercedes_s-class_review_2015_8
mercedes_s-class_review_2015_9
mercedes_s-class_review_2015_10
mercedes_s-class_review_2015_12
mercedes_s-class_review_2015_13
mercedes_s-class_review_2015_14
mercedes_s-class_review_2015_19
mercedes_s-class_review_2015_18
mercedes_s-class_review_2015_16
mercedes_s-class_review_2015_20
mercedes_s-class_review_2015_21
mercedes_s-class_review_2015_17
mercedes_s-class_review_2015_22
£ 112150 Harga semasa dikaji

Dalam dekad yang lalu, teknologi kereta telah mulai bergerak dengan sangat cepat - dan itu sangat jelas ketika kami memandu Mercedes S-Class. Kami mendapati teknologinya bagus, tetapi agak ketinggalan zaman: Pemanduan autonomi bukanlah yang paling maju yang pernah kita lihat - malah sistem infotainment kelas atasnya kelihatan sedikit compang-camping berbanding pesaingnya. Dan pada tahun 2016, Mercedes S-Class sebenarnya kurang maju berbanding Mercedes E-Class.

Itulah sebabnya, beberapa minggu yang lalu, Mercedes baru saja mengumumkan S-Class yang telah diperbaharui yang akan menjadikannya kelas berat teknologi yang kami harapkan. Perbezaan di luar adalah minimum, tetapi di dalam S-Class baru meminjam banyak petunjuk gaya dari E-Class yang lebih kecil. Ini bermakna S-Class 2017 kini mempunyai layar infotainment yang sangat besar, membentang di kedua stereng dan dash - tetapi perubahan tidak berhenti di situ.

Peningkatan utama berkaitan dengan pemanduan autonomi, dan kini harus meletakkan S-Class sedikit di depan E-Class dari segi teknologi tanpa pemandu. Fungsi Active Distance yang baru memberikan percepatan dan pengereman autonomi, dan sistem pelayaran Distronic yang dikemas kini harus menawarkan tahap teknologi autonomi yang sama dengan E-Class.

Kami belum memandu kereta 2017, tetapi kami akan melihat ciri-ciri tersebut terlebih dahulu semasa melakukannya. Sementara itu, anda boleh membaca ulasan kami mengenai S-Class 2016 sebelumnya di bawah.

Kajian Mercedes-Benz S-Class

Sejak dilancarkan pada tahun 1950-an, Mercedes-Benz S-Class telah menjadi salah satu kereta termaju yang paling canggih. Setiap S-Class telah mengejar Mercedes-Benz, menampilkan teknologi yang akhirnya menyaring ke "kereta sehari-hari" syarikat. Itulah salah satu sebab mengapa sejarah S-Class dipenuhi dengan begitu banyak yang pertama: Mercedes-Benz adalah salah satu kereta pertama yang mendapat ABS dan tali pinggang keledar, dan S-Class juga merupakan kenderaan Eropah pertama yang datang dengan beg udara.

Pada tahun 2016, kami menggunakan banyak teknologi. Hampir setiap kereta mempunyai beg udara, dan perkara-perkara seperti sat-nav, tempat letak kenderaan autonomi dan kamera juga menjadi biasa di kereta yang lebih berpatutan. Jadi, apa yang dilakukan Mercedes-Benz S-Class terbaru untuk terus berada di hadapan dalam persaingan? Baca ulasan Mercedes-Benz S-Class (2016) ini untuk mengetahui.

Ulasan Mercedes-Benz S-Class: Kesambungan umum

Lihat ulasan Tesla Model S (2017) yang berkaitan: Kami meninjau ulasan semula kereta elektrik Nissan Leaf Elon Musk (2016): Kereta elektrik paling popular di UK, ulasan VW Golf GTE (2015): Hatchback hibrid Volkswagen memberikan prestasi teknologi yang besar

Dalam kaitan dengan sambungan, S-Class memberi anda banyak pilihan yang tidak masuk akal, malah sangat menggelikan bahawa yang terbaik adalah membahagikannya ke depan dan belakang. Di bahagian depan, Mercedes memberi anda akses mudah ke dua port USB untuk telefon dan memory stick, dan ia juga termasuk slot kad SD juga. Setakat ini, begitu normal. Tetapi di samping itu, S-Class juga menambah sambungan komposit / mikrokomposit untuk video, dan termasuk penukar enam-CD sekolah lama £ 260 pilihan.

[galeri: 3]

S-Class yang kami uji juga dilengkapi dengan Daftar Muzik 10GB syarikat, yang berkesan berfungsi sebagai pemain MP3 dalaman kereta sendiri. Masukkan CD dan bukan sahaja anda dapat memainkannya semula, tetapi juga mengimport dan menukarnya menjadi MP3 dan menyimpannya di dalam kereta. Semua sangat bagus, tetapi untuk kereta mewah, saya ingin melihat sedikit ruang simpanan daripada ini. Di dunia di mana kad microSD 64GB berharga £ 15 per pop dan SSD 1TB jatuh pada harga kurang dari £ 100, pastinya Mercedes mungkin mendapat ruang dalam anggaran lebih dari 10GB.

Kemudian ada bahagian belakang kereta. Penumpang belakang mempunyai pemacu CD tunggal mereka sendiri, bersama dengan dua port USB dan penyambung mikrokomposit, jadi mudah bagi mereka untuk menonton kandungan mereka sendiri pada paparan 10in, yang dipasang di tempat duduk. Tetapi lebih banyak lagi yang kemudian.

Mercedes juga menerapkan asas-asasnya, jadi anda dapat mengalirkan muzik melalui Bluetooth, malah ada komunikasi jarak dekat (NFC) untuk memasangkan cepat. Walaupun tidak begitu berguna jika anda mempunyai iPhone, ada baiknya melihat NFC di dalam kereta berstatus ini. Di samping kemampuan Bluetooth, S-Class menambah hotspot Wi-Fi untuk memberi anda lebih banyak pilihan tanpa wayar.

Ketika datang ke aplikasi, Mercedes agak kurang hebat. Menurut pengalaman kami, pengeluar cenderung tidak menyertakan Apple CarPlay atau Android Auto dalam model mewah mereka, jadi tidak menghairankan apabila melihatnya dihilangkan di sini, tetapi S-Class juga meninggalkan integrasi Spotify dan TuneIn.

[galeri: 19]

Sebenarnya, S-Class memang mempunyai pilihan aplikasinya sendiri, tetapi mereka terhalang oleh beberapa keputusan reka bentuk yang cukup aneh. Aplikasi Facebook adalah contoh: setelah proses log masuk yang panjang - dan sering menyakitkan, apa yang anda hadapi jauh dari apa yang akan anda lihat di telefon atau komputer riba anda. Ini telah disatukan sepenuhnya dengan Mercedes UI, tetapi itu bermaksud ciri-ciri adalah asas dan navigasi terasa kikuk.

Mercedes tidak mempunyai integrasi aplikasi terburuk, tetapi reka bentuk dan kekurangan aplikasi teras seperti Spotify bermaksud merasakan beberapa langkah di belakang saingan seperti Tesla Model S.

Keputusan: 4.5 / 5

Ulasan Mercedes-Benz S-Class: Navigasi

Harga S-Class lebih baik ketika melakukan navigasi satelit. Sistem COMAND Mercedes menjadikannya mudah untuk merancang laluan dengan banyak pusat pemeriksaan, dan pencarian tempat menarik juga menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kami. Satu-satunya tangkapan? Tempat di mana saya menguji kereta - North Weald Airfield - tidak terdapat di pangkalan data peta kereta.

Walaupun cegukan itu, satnav S-Class menunjukkan prestasi yang sangat baik di jalan raya, dan bahkan memberikan nama jalan kecil di layar. Tahap perincian ini tidak akan berguna tanpa arahan visual yang jelas dan pantas, tetapi Mercedes juga unggul di sini.

Arahan belokan demi belokan yang jelas dihantar ke layar tengah 12.3 inci kereta di antara panggil S-Class pada layar papan pemuka yang sama besarnya, dan juga melalui paparan kepala depan (HUD). Dan mengenai HUD itu. Ia memaparkan arahan navigasi yang ringkas dan berguna bersama dengan kepantasan anda, dan kehadirannya bermaksud saya hampir tidak dapat mengalihkan pandangan. Satu-satunya isu? Ini adalah pilihan £ 1,230, dan pada kereta di mana harga bermula di bawah £ 70,000, ia harus menjadi standard.

Satu-satunya keluhan saya adalah mengenai kebolehbacaan beberapa grafik pada skrin. Saya lebih suka fon yang lebih jelas, seperti yang digunakan pada Tesla Model S. Kadang-kadang, fon spindly S-Class bukanlah yang paling mudah dibaca.

Keputusan: 4/5

Ulasan Mercedes-Benz S-Class: Kualiti audio

S-Class dilengkapi dengan banyak perhubungan, tetapi apakah ia mempunyai sistem suara untuk melakukannya dengan adil? Jawapan ringkasnya adalah ya, dan jawapan yang lebih panjang adalah yeeee, kerana model yang saya uji mempunyai salah satu sistem audio dalam kereta terbaik yang pernah saya alami. Tersedia sebagai pilihan £ 6,450, persediaan Burmester yang dipesan khas di S-Class memberikan drama dan suara murni dalam ukuran yang sama.

Trik parti adalah tweet bermotornya yang luar biasa. Dilapisi aluminium anodized dan terukir dengan menarik dengan logo Burmester, ini melekat dengan perlahan dan lancar setiap kali anda menghidupkan sistem, dan menarik balik dengan rahmat yang sama semasa anda mematikannya.

Cukup sakit, tetapi hanya berpakaian tingkap dengan skema perkara yang lebih besar. Dalam hal persembahan, sistem S-Class ’Burmester sangat hebat. Ini menangani ujung spektrum yang lebih tinggi dengan mudah, memberikan vokal halus dengan beg suasana, sementara di hujung bawah spektrum menghasilkan bass yang sangat terkawal dan gemuruh.

[galeri: 1]

Segala-galanya dari simfoni orkestra hingga dubstep dan radio DAB disampaikan dengan kuasa yang sama - ini menggembirakan telinga, dan walaupun saya tidak pernah dapat menguji versi standard sistem bunyi S-Class, wajar untuk mengatakan bahawa jika anda ' membelanjakan sebanyak ini untuk sebuah kereta, semestinya perlu bekerja lebih jauh dan membayar lebih banyak untuk peningkatan.

Tapi tunggu, masih ada lagi. Menjadi S-Class, sistem audio melampaui pembesar suara; Mercedes juga dilengkapi dengan dua pasang fon kepala tanpa wayar berjenama Mercedes untuk mereka yang berjalan di belakang. Walaupun mereka mempunyai bass yang lebih daripada cukup, fon kepala yang dibekalkan tidak mempunyai perincian yang luar biasa yang saya alami dalam sistem yang lain.

Keputusan: 5/5