Ulasan Vauxhall Astra 2016: Teknologi yang mengagumkan dan nilai yang lebih baik

Ulasan Vauxhall Astra 2016: Teknologi yang mengagumkan dan nilai yang lebih baik

Gambar 1 dari 13

vauxhall_astra_review_2016_13

vauxhall_astra_review_2016_1
vauxhall_astra_review_2016_2
vauxhall_astra_review_2016_6
vauxhall_astra_review_2016_3
vauxhall_astra_review_2016_4
vauxhall_astra_review_2016_5
vauxhall_astra_review_2016_11
vauxhall_astra_review_2016_8
vauxhall_astra_review_2016_12
vauxhall_astra_review_2016_9
vauxhall_astra_review_2016_10
vauxhall_astra_review_2016_7
£ 23465 Harga semasa dikaji

Selama sepuluh tahun terakhir, teknologi telah memainkan peranan yang semakin penting dalam kereta kami, dan pada tahun 2016 teknologi canggih tidak lagi terhad kepada kereta Mercedes S-Class dan BMW 7 Series di dunia ini. Hari ini, hatchback moden, berpatutan dan lebih banyak humdrum mula memanfaatkan teknologi yang telah ditapis daripada lebih banyak kenderaan unggulan, dan Vauxhall Astra baru sebenarnya merupakan perwujudan fizikal dari trend itu.

Ini mungkin tidak mempunyai gaya halus yang sama seperti kereta eksekutif, tetapi apa yang tidak dimiliki oleh Vauxhall, ia lebih dari sekadar nilai. Pasti, harga bermula £ 21,480 dengan tambahan £ 2,000 tidak semestinya murah untuk kereta - tetapi apabila mempertimbangkan teknologi yang anda mahukan, Astra benar-benar kuda gelap ketika datang ke dalam kereta berteknologi.

Kesambungan 4/5

Lihat ulasan Audi A3 (2017) yang berkaitan: Teknologi besar, pakej kecil 2018 Mercedes-AMG GT R: 7 sebab Benz gila ini boleh menjadi ulasan supercar Nissan Leaf (2016): Kereta elektrik paling popular di UK, yang dipacu

Walaupun Vauxhall mungkin mengubah atau mengasyikkan Astra setiap beberapa tahun, tetapi ia tetap merupakan kereta yang kelihatan tidak jelas. Walaupun di bahagian dalam, Astra tidak biasa, tetapi pada tahun 2016 ia benar-benar menyembunyikan sejumlah teknologi. Semua asasnya ada di sini seperti Apple CarPlay, Android Auto dan Bluetooth - dan Vauxhall juga memudahkan memasangkan telefon bimbit anda ke skrin sentuh 7in kereta. Apabila berkaitan dengan penyambungan, Vauxhall Astra juga tidak berfungsi: Sekiranya anda ingin menggunakan kabel, anda terhad kepada port AUX tunggal Astra, atau port USB, yang serasi dengan tongkat USB atau yang lain alat simpanan besar-besaran.

Walaupun saya lebih suka melihat satu lagi pengecas USB, jadi saya dapat mengecas telefon saya pada masa yang sama dengan mendengar muzik, ia mungkin jauh lebih buruk. Tidak banyak sambungan di bahagian depan, tetapi penumpang belakang akan senang melihat mereka juga mendapat 2 soket USB mereka sendiri pada model Elite. [galeri: 1]

BACA SETERUSNYA: Cara menangkap Pokemon yang jarang dan legenda

Astra benar-benar menaikkan penanda aras ketika datang ke aplikasi dan sambungan telefon pintar. Bersama dengan UI sendiri yang akan saya dapatkan kemudian, Astra juga merangkumi Apple CarPlay dan Android Auto. Walaupun anda masih dapat menggunakan OS kereta sendiri, kehadiran ini memberi anda alternatif yang licin, dan secara dramatik meningkatkan keseluruhan pengalaman menggunakan Astra.

Kedua-dua sistem ini hebat, tetapi saya dapati integrasi dapat dilaksanakan dengan lebih teliti. Walaupun Astra mempunyai butang fizikal dan tombol putar untuk menu sendiri, Vauxhall tidak membenarkan anda menggunakannya untuk berinteraksi dengan CarPlay. Sebaliknya, anda terpaksa menggunakan skrin sentuh kereta untuk semuanya. Sudah tentu, CarPlay direka untuk skrin sentuh, tetapi ada baiknya menggunakan kenop tepat di bawah skrin untuk menelusuri senarai kenalan, trek dan tujuan, misalnya.

Walaupun kritikan itu, Vauxhall memang memiliki lengan ace dalam bentuk 4G di kabin dan OnStar, perkhidmatan concierge dan SOS yang lengkap. Ini bukan sistem Siri bertenaga algoritma; OnStar memberi anda akses kepada kumpulan orang yang sebenar, dan mereka dapat menjawab pelbagai jenis pertanyaan dan membantu dalam keadaan darurat. Semasa kami mengujinya tahun lalu, kami kagum dengan perkhidmatannya. OnStar boleh memancarkan lokasi seperti tempat untuk mendapatkan kopi, terus ke ruang duduk, memeriksa diagnostik kenderaan dan banyak lagi - dan bukan sekadar perkara baru.

Tidak diragukan lagi ini adalah salah satu teknologi terbaik di Astra, dan memang terasa seperti sesuatu yang lebih sesuai dengan kereta tiga atau empat kali ganda harganya. Yang paling penting, ia tidak memerlukan banyak kos: OnStar hanya tambahan £ 395, dan itu termasuk tiga bulan pertama penyambungan data 4G dan tahun pertama perkhidmatan OnStar. Selepas itu, anda membayar £ 79.50 setahun untuk OnStar ditambah dengan bayaran bulanan untuk 4G anda - jika anda masih menginginkannya.

[galeri: 3]

Satnav: 2.5 / 5

Astra mungkin mempunyai alat yang sangat berguna seperti OnStar onboard, tetapi ia juga dilengkapi teknologi yang mengkhianati akar hatchback yang rendah hati. Masukkan satnav di atas kapal. Ini tidak buruk dengan cara apa pun, membenarkan laluan berbilang titik dirancang, dan carian saya mudah digunakan. Di jalan raya, arahan dikeluarkan tepat pada waktunya dan bila diperlukan, dan tidak terlalu berulang atau terlalu awal.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa niggles. Tempat menarik adalah alat yang bagus untuk mencari tempat berguna dengan cepat di kawasan berhampiran, dan sementara kebanyakan kereta nampaknya mempunyai pilihan yang sihat, bahagian POI Astra cukup telanjang.

Beberapa laluan Astra juga kelihatan kurang ideal. Pasti, Astra menghitung laluan hanya dalam beberapa saat, tetapi beberapa rancangan perjalanan yang diberikannya kurang sempurna. Jika dibandingkan dengan kawalan Peta Google kami, dua perjalanan Astra akan memakan masa lebih lama untuk dikendalikan.

Walau bagaimanapun, prestasi suam suam-suam kuku agak dijimatkan dengan penyertaan CarPlay dan Android Auto. Semasa menggunakan telefon bimbit iPhone atau Android yang disambungkan melalui USB, mungkin untuk melewati satnav Astra sendiri, dan saya rasa itulah yang akan dilakukan oleh kebanyakan pemilik telefon pintar. Pencarian suara dan navigasi umum jauh lebih baik ketika menggunakan salah satu daripada kedua-dua pilihan ini.

[galeri: 5]

Audio dan hiburan: 4/5

UI Astra adalah kisah dua bahagian - dan persembahan audio semestinya sesuai dengan separuh yang lebih baik. Trek cepat ditelusuri, yang menjadikan lagu yang anda mahu dengarkan relatif tidak menyakitkan, terdapat panggilan bebas tangan, dan radio DAB dengan 36 pratetap stesen.

Adapun suaranya? Sistem enam pembesar suara Astra menunjukkan prestasi yang sangat baik untuk sebuah kereta bajet, dengan sebilangan besar muzik dan perkataan yang dituturkan disampaikan dengan terperinci yang jelas dan tepat. Suara dan vokal terdengar tajam tanpa terlalu rongga atau hidung, dan secara umum keseimbangan suara baik-baik saja.

Output bass Astra adalah perkara lain. Walaupun besar dan berat - tepat seperti yang anda mahukan untuk persembahan yang lebih bertenaga - ia juga tidak diukur dan kurang fokus. Hasil akhirnya adalah low-end boomy yang sering dapat mengalahkan muzik yang lain.

Tetapi walaupun suara ini agak miring, Astra mengejutkan di kawasan lain. Terdapat sedikit penyelewengan pada jumlah yang lebih tinggi, dan juga sedikit dorongan kabin atau bunyi bergetar - sesuatu yang saya alami lebih banyak di dalam kereta dua kali ganda daripada harga Vauxhall Astra.

Paparan dan prestasi: 3/5

Anda akan menghabiskan sebahagian besar masa untuk mengendalikan Astra melalui paparan 7innya, dan untungnya ia adalah salah satu unit yang lebih baik yang saya uji. Walaupun ia mempunyai warna yang sedikit keabu-abuan, layar Astra bagus secara keseluruhan, dan bahkan mempunyai mod siang dan malam untuk memberi anda kemudahan membaca tanpa mengira keadaan cuaca. Namun sekali lagi, Astra kekurangan satu atau dua bidang penting.

Walaupun resolusi bagus, UI Astra menurunkannya dengan grafik beresolusi rendah yang memperkenalkan pikselan jelek ke layar yang tidak bagus. Pada masa yang sama, kuasa pemprosesan juga nampaknya menjadi masalah. UI Astra tidak secepat yang saya mahukan, dan ketika cuba memperbesar peta, diperlukan beberapa saat untuk memberi respons. Jauh dari ideal.

Memandu, bantuan tempat letak kereta dan keselamatan: 3/5

[galeri: 8]

Vauxhall Astra menandakan sebilangan besar kotak berkaitan dengan teknologi dalam kereta, dan untungnya ia melakukan perkara yang sama ketika datang ke ciri separa autonomi. Seperti kebanyakan kereta baru pada tahun 2016, Vauxhall Astra dilengkapi dengan sensor parkir depan dan belakang yang berbunyi ketika anda terlalu dekat dengan objek berdekatan. Serta sensornya, Astra juga dapat ditentukan dengan kamera menghadap belakang, juga, untuk membantu anda melakukan manuver parkir yang sukar.

Namun, jika anda tidak terganggu untuk melakukan semua itu secara manual, semua sensor ini dapat berfungsi secara serentak untuk membentuk penyelesaian tempat letak kenderaan yang autonomi. Saya mencuba ini, tetapi dalam praktiknya Astra adalah beg campuran. Arahannya jelas, dan sistem butang tekan / tahan intuitif menjadikannya mudah untuk beralih antara mod letak selari dan tempat letak kereta. Tempat letak kenderaan sendiri sering berfungsi tanpa halangan, mengimbas dengan cepat dan meletak kenderaan dengan baik, tetapi ada satu atau dua cegukan: Astra membatalkan saya dua kali kerana nampaknya tidak ada alasan. [galeri: 11]

Keputusan: 3/5

Vauxhall Astra mungkin bukan kereta paling berbakat teknologi yang pernah saya pandu, tetapi ia menyediakan semua yang anda mahukan pada tahun 2016 - ditambah dengan bonus tambahan perkhidmatan concierge OnStar.

Apa yang lebih luar biasa mengenai Astra, bagaimanapun, adalah jumlah teknologi yang diberikan untuk harganya, dengan Android Auto dan CarPlay sebagai standard, dan OnStar dapat ditambahkan dengan harga hanya £ 395.

Ringkasnya, Vauxhall Astra 2016 mengemas dalam jumlah teknologi yang sama seperti yang anda dapati di salon eksekutif unggulan dari beberapa tahun yang lalu, dan ini merupakan petunjuk betapa teknologi dalam kereta yang boleh diakses, murah dan penting telah berlaku sejak beberapa tahun lalu. tahun.

Untuk pengalaman lain di Vauxhall Astra, terus ke laman web kami Express Auto