Harga Yamaha YZF-R6 2017, tarikh dan spesifikasi: 5 perkara yang perlu anda ketahui

Yamaha baru sahaja melancarkan motosikal YZF-R6 versi baru, dan ia kelihatan seperti peningkatan terbesar untuk basikal sukan kelas menengah pada zaman. Hanya beberapa jam selepas beberapa gambar motosikal baru yang dibocorkan mula melayang dalam talian, Yamaha mengeluarkan gambar rasmi dan spesifikasi basikal supersport baru, dan ia kelihatan dan sangat menyerupai saudara YZF-R1 yang lebih besar. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai R6 2017 yang baru, dari tarikh pelepasannya yang mungkin hingga harga dan spesifikasi.

Harga Yamaha YZF-R6 2017, tarikh dan spesifikasi: 5 perkara yang perlu anda ketahui

1. R6 baru berharga lebih kurang sama dengan basikal lama

Yamaha belum benar-benar mengatakan berapa banyak R6 baru di UK, tetapi telah mengeluarkan harga untuk pasaran Amerika. Yamaha baru berharga $ 12,199 di seberang kolam, yang bernilai kira-kira £ 10,000. Itu hampir sama dengan harga R6 semasa dan kami tidak menjangkakan basikal baru akan lebih mahal. 2017_yamaha_yzf-r6_price_release_date_specs_2

2. Yamaha YZF-R6 baru kelihatan luar biasa

Yamaha R6 lama kelihatan hebat, tetapi yang baru kelihatan lebih ketara, sebahagiannya kerana ia mempunyai wajah yang sama dengan saudara 1000cc yang lebih besar. Sudah tentu kedua-dua basikal itu mendapat inspirasi daripada pelumba MotoGP M1 Yamaha yang sangat berjaya. Ini bermakna wajah 2017 yang baru didominasi oleh pengambilan udara yang besar dan beberapa lampu LED dan lampu berjalan yang futuristik.

3. R6 baru adalah basikal jalan raya Yamaha yang paling aerodinamik

Yamaha YZF-R6 sepatutnya menjadi adik lelaki dari Yamaha YZF-R1, tetapi sebenarnya mengungguli saudara kandungnya dalam satu bidang utama. Menurut Yamaha, R6 2017 adalah basikal paling aerodinamik yang pernah dihasilkannya, terima kasih sebahagian dari wajahnya yang direka bentuk semula. Sebagai tambahan pada penutup depan baru, R6 baru juga dilengkapi saluran samping dan "reka bentuk berlapis silang" untuk membantu menyeret ke bawah. 2017_yamaha_yzf-r6_price_release_date_specs_3

4. Yamaha YZF-R6 yang baru mempunyai pelbagai alat bantu menunggang

YZF-R6 2017 adalah salah satu motosikal Yamaha paling maju, yang menampilkan pelbagai sistem elektronik untuk menjadikan perjalanan lebih selamat dan pantas. Walaupun kawalan daya tarikan biasanya dilihat pada kereta, ini tidak biasa pada basikal. Itulah sebabnya sistem kawalan daya tarikan enam peringkat canggih Yamaha membezakannya daripada basikal lain dalam kategori yang sama. Yamaha juga telah menambahkan brek ABS untuk berhenti lebih selamat.

5. YZF-R6 2017 mempunyai tarikh pelepasan April

Yamaha mungkin telah melancarkan basikal supersport barunya minggu ini, tetapi anda mesti menunggu sebentar sebelum dapat membelinya. Yamaha mengatakan basikal baru akan tersedia untuk dipesan pada bulan April tahun depan.