Ulasan Audi A3 (2017): Teknologi besar, pakej kecil

Ulasan Audi A3 (2017): Teknologi besar, pakej kecil

Gambar 1 dari 29

audi-a3-dengan-penghargaan

audi_a3_2016_2
audi_a3_2016_1
audi_a3_2016_7
audi_a3_2016_5
audi_a3_2016_6
audi_a3_2016_15
audi_a3_2016_26
audi_a3_2016_16
audi_a3_2016_4
audi_a3_2016_3
audi_a3_2016_8
audi_a3_2016_9
audi_a3_2016_10
audi_a3_2016_13
audi_a3_2016_14
audi_a3_2016_17
audi_a3_2016_18
audi_a3_2016_19
audi_a3_2016_20
audi_a3_2016_21
audi_a3_2016_22
audi_a3_2016_23
audi_a3_2016_24
audi_a3_2016_25
audi_a3_2016_27
audi_a3_2016_11
audi_a3_2016_28
audi_a3_2016_29
£ 19620 Harga apabila dikaji semula

Kemas kini: Dari Oktober 2017, Audi menghentikan pengeluaran versi tiga pintu A3 hatchback tetapi masih ada varian Sportback lima pintu, Saloon dan Convertible semuanya tersedia.

Ulasan semula kami berterusan di bawah dan masih relevan dengan rangkaian A3 yang lain:

Rangkaian Audi nampaknya berkembang pada yang kedua, dengan pengeluar Jerman melepaskan kedua A7 dan A8 unggulan dalam beberapa bulan terakhir. Hadirkan RS3 yang diperbaharui dan RS5 baru yang luar biasa, dan julat Audi sedang dalam keadaan segar. Walau bagaimanapun, dalam beberapa cara, Audi A3 adalah kereta dari mana ia bermula dan model terbaharu melihat pembuat kereta Jerman banyak yang kami sukai dalam model yang lebih mahal kepada Audi yang paling biasa dan berpatutan di jalan raya.

Sekiranya anda melihat ke hujung julat yang lebih tinggi, anda akan menemui ciri seperti Virtual Cockpit - sistem yang menggantikan dail untuk skrin TFT yang adaptif. Teknologi itu membezakan perdana Audi terdahulu daripada persaingan, dan kini tersedia di A3.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Nissan Leaf - EV pasaran massa baru sangat baik

Ulasan Audi A3 (2017): Luaran

[galeri: 1]

Lampu depan yang lebih tajam, bahasa reka bentuk yang lebih rumit dan gril depan yang berani bermaksud A3 baru pasti kelihatan bahagiannya. Dan pengguna sekarang juga mempunyai kelebihan tambahan dari dua enjin baru, yang menawarkan lebih banyak pilihan kepada pemandu. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih eksotik, lihat ulasan kami mengenai Audi RS3 yang gila.

Ulasan Audi A3 (2017): Teknologi dalaman

Lihat ulasan Audi TT RS (2017) yang berkaitan: R8 bayi ini adalah tawar-menawar, dan keseronokan yang luar biasa Ulasan baru Audi A5 Sportback (2017): Serba serba serius Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK

Perkembangan yang paling menarik, sekurang-kurangnya dari sudut pandang pemandu, ialah A3 tahun ini mendapat sistem Virtual Cockpit, yang pertama kali kita temui pada awal tahun ini di Audi A4 Avant.

Ini bukan peralatan standard, tetapi Virtual Cockpit kini tersedia sebagai pilihan pada setiap model Audi A3 2017 sebagai sebahagian daripada Paket Teknologi, dengan harga £ 1.490. Sekiranya anda membuat model baru, saya sarankan anda mempertimbangkan untuk membelanjakan wang tambahan kerana ia adalah tambahan yang sangat baik.

Virtual Cockpit pada dasarnya menggantikan dail analog standard dan skrin kecil (sistem maklumat pemandu) yang biasanya duduk di belakang roda dengan paparan digital beresolusi 12.3in, 1.440 x 540 yang besar. Ini bukan sahaja dapat menunjukkan speedometer, rev rev, gear, miles per galon dan jarak perjalanan, tetapi juga menambah peta satnav dan navigasi main balik media anda ke campuran.

[galeri: 3]

Terdapat dua pandangan yang tersedia. Mereka yang lebih suka susun atur berasaskan dail yang lebih tradisional boleh memilih paparan Klasik, dengan speedometer besar dan konter putaran ke depan dan bahagian kawalan satnav dan media yang lebih kecil di antaranya. Namun, klik butang Lihat di roda kemudi, dan anda beralih ke mod Progresif, yang mengecilkan panggil dan memasukkannya ke sudut untuk memilih peta dan paparan perincian yang lebih besar.

Virtual Cockpit sangat bagus sehingga hampir semua pengeluar lain menawarkannya sebagai pilihan sekarang dan walaupun Virtual Cockpit masih merupakan antara paparan yang paling banyak dikonfigurasi, ia lebih mahal daripada pesaing. Paparan Maklumat Aktif VW Golf, misalnya adalah pilihan £ 495 yang jauh lebih murah untuk model baru yang tidak disertakan sebagai standard.

Perlu diingat, bagaimanapun, bahawa jika anda pergi untuk paparan invo aktif dan satnav Audi sendiri, anda tidak perlu membayar tambahan untuk kawalan suara seperti yang anda lakukan dengan Golf.

[galeri: 4]

Ulasan Audi A3 (2017): Sokongan Android Auto dan Apple CarPlay

Audi menjadi Audi, tentu saja tidak membiarkannya, Audi A3 juga merupakan model pertama yang saya kendalikan dari pengeluar Jerman yang mempunyai sokongan Android Auto dan Apple CarPlay yang terpasang dan siap digunakan.

Dan berita baiknya adalah bahawa, tidak seperti Virtual Cockpit, "Audi Smartphone Interface" (nama yang diberikan Audi untuk ciri ini) kini menjadi standard di seluruh rangkaian A3. Berpotensi, ini dapat menjimatkan £ 495, kerana anda tidak perlu lagi menentukan sistem navigasi proprietari Audi untuk mempunyai navigasi di dasbor.

[galeri: 6]

Dan persediaan diuruskan dengan indah. Walaupun anda belum memasang Android Auto, sistem Audi akan mengesan telefon anda ketika disambungkan ke salah satu port USB kereta dan meminta anda memuat turun dan memasang perisian yang betul.

CarPlay lebih mudah dilakukan, memandangkan ia dipasangkan terus ke iOS: ia hanya membolehkannya dalam tetapan pada iPhone anda, memasang telefon anda dan mengikuti arahan. Perlu diingat, bagaimanapun, bahawa sokongan CarPlay hanya meliputi iPhone 4s. Sayangnya mereka yang mempunyai model lama akan ketinggalan.

[galeri: 7]

Berita buruknya adalah bahawa, dalam beberapa cara, integrasi ini masih terasa disentuh. Skrin 7in, yang muncul di trek bermotor dari bahagian atas papan pemuka bukan skrin sentuh dan menavigasi antara muka antara kereta Google atau Apple dengan hanya tombol MMI putar di konsol tengah merasakan sentuhan kikuk.

Lihat ulasan Audi TT RS (2017) yang berkaitan: R8 bayi ini adalah tawar-menawar, dan keseronokan yang luar biasa Ulasan baru Audi A5 Sportback (2017): Serba serba serius Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK

Sekiranya anda suka mencicipi keseronokan Virtual Cockpit Audi, perlu diingat bahawa Android Auto dan CarPlay tidak mempunyai akses ke sana - mereka terperangkap menampilkan barang mereka di layar 7in di tengah papan pemuka. Nasib baik, satnav Audi sendiri cukup bagus, menampilkan paparan peta satelit dan tradisional, grafik peta yang jelas dan arahan audio yang tepat pada masanya.

Namun, sangat bagus apabila dapat melihat Peta Google di Virtual Cockpit, kerana ia tetap menjadi pilihan utama saya. Penghindaran lalu lintas kelas atas, perancangan laluan dan kemasukan destinasi berasaskan suara tiada duanya, dan saya belum menemui satnav khusus atau yang disediakan oleh pengeluar yang dapat menyentuh kemampuannya yang serba boleh.

[galeri: 5]

Ulasan Audi A3 (2017): Kesambungan umum

Terdapat banyak lagi selain ciri menonjol ini. Sekiranya sambungan Bluetooth standard tidak cukup baik untuk anda, Kotak Telefon Audi dapat ditambahkan dengan harga £ 325 lagi, memberikan pengecasan tanpa wayar Qi di kotak penyimpanan antara pemandu dan penumpang, pemasangan automatik dengan sistem bebas tangan kereta, dan sambungan dengan antena bersepadu kereta untuk penerimaan yang lebih baik.

Pilih Audi Connect dan anda akan mendapat kad SIM dengan sambungan 4G di kabin, yang juga menyediakan akses ke pilihan perkhidmatan dalam talian khusus Audi. Ini dijalankan dari berita dan suapan cuaca yang sederhana, hingga kemas kini Twitter dan maklumat penerbangan dan kereta api.

Kereta ini dilengkapi dengan banyak peluang untuk memasukkan barang anda sendiri, dengan sepasang slot kad SD di kotak sarung tangan di samping pemain CD, dan dua port USB dan input aux 3.5mm di dalam kotak simpanan di bawah tempat letak tangan .

[galeri: 16]

Ulasan Audi A3 (2017): Bantuan pemandu

Pada tahun 2016, perbincangan mengenai teknologi permotoran adalah mengenai pemanduan autonomi, dan walaupun A3 tidak dapat memandu sendiri dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh Tesla Model S atau Volvo XC90, ia mempunyai pilihan bantuan pemandu berteknologi tinggi pilihan yang layak mod, yang baru untuk generasi ini.

Selain kamera letak kenderaan biasa di depan dan belakang, juga memungkinkan untuk menambahkan kawalan pelayaran adaptif, bantuan kesesakan lalu lintas dan tempat letak kereta separa automatik, serta pemantauan buta, bantuan lorong dan mod bantuan kecemasan yang melambatkan kereta ke menghentikan dan menyimpannya di lorong jika tidak mengesan input pemandu selepas jangka masa tertentu.

Secara amnya, saya dapati semua yang dapat saya uji berfungsi dengan baik dalam jangka masa yang singkat dengan kereta. Dalam lalu lintas, A3 memecut dan brek pada kelajuan hingga 37mph - anugerah dalam lalu lintas lebuh raya lebat. Dengan jarak 40mph dan ke atas, bantuan lorong aktif dan kawalan pelayaran adaptif mengambil alih, mencegah anda daripada keluar dari jalan jika perhatian anda melayang.

Bantuan lorong aktif adalah pilihan yang agak mahal. Tersedia sebagai sebahagian daripada paket Bantuan Pemandu, ia menambah £ 1,500 untuk kos kereta; malah kawalan pelayaran adaptif adalah tambahan £ 475 untuk kereta trim SE - Golf VW pada tahap trim yang setara menawarkan kawalan pelayaran adaptif sebagai standard. Apa yang tidak dilakukan oleh Audi

[galeri: 13]

Saya mendapati tempat letak kenderaan automatik (pilihan) sama berkesan. Ini tidak akan berfungsi untuk anda, tetapi akan membimbing anda ke slot tempat letak kenderaan selari dalam satu gerakan yang licin. Ia juga akan melakukan parkir teluk tegak lurus ke belakang dan ke hadapan.

Satu-satunya keluhan saya dengan semua ini adalah komunikasi kereta-ke-pemandu. Walaupun bantuan lalu lintas berfungsi dengan baik, kadangkala akan melepaskan diri dan tidak selalu jelas bila ini berlaku. Saya mendapati diri saya menghampiri bahagian belakang kereta di hadapan saya beberapa kali menjangkakan A3 akan brek dan berhenti secara automatik dan akhirnya terpaksa menekan brek sendiri pada saat terakhir. Bagaimana dengan amaran yang kuat, Audi?

Ulasan Audi A3 (2017): Audio

Saya tidak menghadapi masalah dengan sistem audio Bang & Olufsen di Audi A3 yang saya jalani. Ia mempunyai sistem 14-pembesar suara, 750W yang hebat, dan ini memberi anda bass yang menggelegar dada, dan suara jarak pertengahan hingga ujung atas yang kukuh.

Tetapi ia tidak sempurna. Prestasi sistem bunyi yang sangat hebat ini dibendung oleh bunyi gemerisik dan keriuhan ketika kelantangannya naik. Walaupun ia hanya berlaku pada jumlah yang memekakkan telinga, dan saya tidak akan terlalu tinggi jumlahnya, ini adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan. Dan ada harga; sistem B&O pilihan yang saya uji mempunyai harga £ 750 yang agak besar.

[galeri: 11]

Ulasan Audi A3 (2017): Keputusan

Audi A3 (2016) mungkin merupakan salah satu kereta termurah Audi, tetapi memberikan kesan yang berkekalan. Dari saat saya menghidupkan enjin dan menyambungkan telefon pintar saya melalui Kotak Telefon Audi, sehingga saya meletakkan kenderaan pada akhir perjalanan saya, teknologi Audi ada di sana untuk memberi bantuan.

Yang paling mengagumkan ialah, walaupun A3 berada di hujung bawah jajaran Audi, rasanya tidak begitu ketika anda duduk di kabin. Dan dengan bantuan teknologi yang banyak digunakan sebagai standard, anda mendapat sejumlah wang yang mengejutkan.