Ulasan Audi Q5 (2017) Baru: SUV kecil yang hebat dalam bidang teknologi

Ulasan Audi Q5 (2017) baru: SUV kecil yang hebat dalam bidang teknologi

Gambar 1 dari 9

audi_q5_2017_review_1

audi_q5_2017_review_2
audi_q5_2017_review_3
audi_q5_2017_review_4
audi_q5_2017_review_5
audi_q5_2017_review_6
audi_q5_2017_review_7
audi_q5_2017_review_8
audi_q5_2017_review_9
£ 37170 Harga semasa dikaji

Ingat ketika SUV sederhana? Mereka semua kelihatan agak lasak, berat sekitar dua tan dan memiliki antara 5 hingga tujuh tempat duduk. Dan walaupun mereka seharusnya dibuat untuk wajah tebing bergerigi dan lumpur seperti treacle, setiap tahu mereka hanya akan digunakan untuk sekolah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini formula itu telah dicairkan dengan serius. Pada tahun 2017 SUV tidak selalu menjadi tangki, ia juga boleh menjadi sesuatu yang kecil seperti Kia Stonic, Volvo XC90 seperti tangki - atau bahkan Q5 baru Audi.

Lihat ulasan baru Audi A5 Sportback (2017) yang berkaitan: Ulasan Audi A3 (2017) yang serba serius: Teknologi besar, pakej kecil

Audi mendapat banyak perkara dengan Q5 pertama. SUV bersaiz menengah menawarkan gaya dan pengendalian seperti kereta, tetapi juga banyak ruang, dalam pakej yang cukup mantap. Maju cepat ke 2017, dan Audi mengatakan Q5 baru lebih baik, tetapi betul? Saya mengujinya di semua jalan raya dari jalan raya Mexico dan jalan tanah untuk mengetahui.

Ulasan Audi Q5 (2017) Baru: Reka Bentuk

Seperti kebanyakan pengeluar, Audi telah memutuskan untuk memberikan bahasa reka bentuk yang sama di seluruh jangkauannya, tetapi tidak seperti A5 - Q5 kelihatan terlalu mirip dengan rangkaian lain. Dari gril depan yang mengagumkan hingga lampu depan dan indikatornya yang tersendiri, jelas Q5 adalah sebahagian daripada keluarga Audi, tetapi anda akan dimaafkan kerana menganggapnya Q7 di kejauhan. Q7 adalah kereta yang kelihatan hebat sendiri, tetapi lebih baik apabila Q5 mendapat identiti tersendiri - seperti bagaimana Q2 mempunyai.

Di dalamnya, tema deja-vu berterusan. Bahagian dalaman Audi mirip seperti yang anda dapati di A4 atau A5 yang dikemas kini, dengan satu-satunya perbezaan adalah satu atau dua butang yang telah diangkat dari Q7 sebagai gantinya.

Dan itu baik-baik saja, kerana Audi telah melengkapkan keretanya dengan beberapa bahagian dalaman terbaik yang pernah saya duduki. Walaupun mereka mungkin tidak selalu mempunyai ciri yang paling banyak di kelas mereka, reka bentuk dan pelaksanaan keseluruhan menjadikan semuanya mudah dicari, dan bahkan lebih senang digunakan. [galeri: 4]

Ulasan Audi Q5 (2017) baru: Interior

Sebaik sahaja anda melangkah ke kabin Q5, salah satu perkara pertama yang akan anda perhatikan ialah Sistem Cockpit Maya. Kami telah melihatnya di Audi A4 Avant, A5, Audi A3 yang lebih kecil dan Audi Q7 yang jauh lebih besar, dan sama hebatnya di sini. Dengan paparan 12.3in yang besar menggantikan dail analog standard, sistem kokpit maya adalah salah satu sistem infotainment terbaik yang ada - sebahagiannya kerana sangat mudah untuk disesuaikan.

Sama ada anda mahu memilih lagu dari ponsel yang dipasangkan, menambah tujuan baru ke satnav, atau mendapatkan pandangan yang lebih baik mengenai laluan anda, ini dapat dilakukan pada layar 1.440 x 540 piksel. Tetapi ia akan memperlihatkan kelajuan dan putaran yang lebih ketara juga; yang diperlukan hanyalah beberapa klik pada stereng.

[galeri: 8]

Sistem kokpit maya bukan ciri standard pada Q5, dan harganya sekitar £ 1600 bergantung pada model yang anda tambahkan, tetapi perlu dicari. Ringkasnya, ini adalah salah satu sistem terbaik di pasaran, dan pembezaan besar antara Q5 dan pesaingnya.

Kereta yang saya pandu juga dilengkapi dengan head-up display (HUD), sebahagian daripada pakej Vision £ 1,150 - sesuatu yang hanya dapat anda tentukan dengan pek Teknologi, yang berharga £ 1,100 atau £ 1.600. Walaupun ciri ini tidak begitu hebat seperti sistem kokpit maya, saya masih menganggapnya sangat berguna. Setelah menyesuaikan kedudukannya melalui butang pada stereng, HUD memproyeksikan arahan laluan dan maklumat kelajuan ke bidang pandangan saya, jadi saya tidak perlu mengalihkan pandangan dari jalan.

[galeri: 3]

Sokongan Android Auto dan Apple CarPlay

Seperti yang anda jangkakan, Audi Q5 juga dilengkapi dengan sokongan untuk Apple CarPlay dan Android Auto, dan walaupun saya tidak dapat menguji yang terakhir, CarPlay berfungsi seperti yang diharapkan. Setelah menyambungkan iPhone 7 saya melalui USB, hanya beberapa langkah mudah untuk mengaktifkan sistem.

Terdapat satu kawasan yang terbuka untuk dibahaskan di sini: sama seperti stablematenya, Audi Q5 tidak mempunyai skrin sentuh, jadi anda perlu menggunakan butang menu dail dan fizikal untuk menavigasi sistem yang telah dirancang terutamanya untuk sentuhan. Walaupun begitu, ia berfungsi, dan setelah anda mengetahui cara berkeliling, anda akan segera melupakan kekurangan skrin sentuh.

Yang agak menjengkelkan adalah, walaupun Apple CarPlay dan Android Auto kelihatan hebat di skrin navigasi Q5, tidak ada cara untuk memindahkannya ke paparan sistem kokpit maya.

Dan ada satu peringatan terakhir untuk Apple CarPlay. Ciri ini berfungsi dengan baik pada iPhone 7 saya yang terkini, tetapi tidak akan berfungsi untuk mereka yang mempunyai iPhone 4s atau lebih lama.

[galeri: 2]

Navigasi satelit

Selain Android Auto dan Apple CarPlay, Audi Q5 dilengkapi dengan perisian tailormade sendiri, dan seperti yang anda harapkan, ini cukup bagus. Di Baja California, kereta itu tidak mempunyai data atau isyarat terkini yang diperlukan untuk memberi kami laluan yang tepat, tetapi peta dan medan disajikan dengan baik dan mudah dibaca.

Setelah menyiapkan satnav sebentar, jelas bahawa ia hampir sama dengan apa yang terdapat di A5 dan A3. Di dalam kereta tersebut, sistem satnav dapat menghasilkan jalan ringkas dengan cepat dan tepat dan memaparkan setiap langkah tepat waktu.

Kesambungan umum

Memasangkan telefon saya melalui Bluetooth adalah sesuatu yang mudah, tetapi jika anda menggunakan kaedah penyambungan lebih lanjut, Audi telah membuat anda membuat liputan. Q5 mempunyai dua port USB sehingga anda dapat mengecas peranti anda, atau menyambung ke Android Auto atau Apple CarPlay, tetapi ada kemungkinan untuk menambahkan banyak pilihan tambahan jika Anda siap untuk keluar.

Audi menawarkan kedai sehenti di Q5 yang disebut Audi Phone Box, yang hampir semua melakukan semua yang anda mahukan dengan cara penyambungan. Dengan meletakkan telefon bimbit anda di sana, ia akan secara automatik menyambung ke sistem bebas tangan Q5, dan ia juga akan menggunakan antena bersepadu kereta untuk meningkatkan isyaratnya. Sekiranya anda memiliki telefon yang serasi, Kotak Telefon Audi juga akan mengecas telefon anda secara wayarles, walaupun ciri ini belum tersedia di iPhone Apple.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan media fizikal atau pengecasan berwayar, anda akan menemui 2 port pengecasan USB di Q5, serta satu port tambahan. Terdapat juga ruang untuk 2 kad sdxc, dan saya juga gembira dapat mencari pemain CD di Q5.

Audi Sambung

Sekiranya anda ingin terus berhubung mungkin, anda juga boleh mendaftar ke perkhidmatan Audi's Connect. Sama seperti perkhidmatan MMI dari BMW dan Mercedes Audi Connect menggunakan sambungan data telefon anda untuk mengemas kini anda mengenai semua perkara mulai dari cuaca hingga harga bahan bakar. Sekiranya anda seorang pengguna media sosial yang berat, anda juga akan gembira mengetahui bahawa ia boleh menyambung ke akaun Twitter anda.

Sekali lagi, kerana masalah isyarat, ini bukan sesuatu yang harus saya cuba pertama kali dalam Q5, tetapi saya pernah menggunakannya di UK sebelum ini. Versi Sport dan ke atas Q5 hadir dengan langganan Audi Connect selama tiga bulan secara percuma - jadi anda dapat melihat betapa berguna sebelum melanggan. Menariknya, Audi menyertakan kad sim tertanam dengan mod ini, dan ia merangkumi semua caj data.

Audio

Audi yang saya pandu juga hadir dengan sistem bunyi Bang & Olufsen pilihan. Dengan 19 pembesar suara dengan nilai keseluruhan 755 watt, sistem Bang & Olufsen adalah sebahagian daripada pek keselesaan dan bunyi £ 1,500, dan secara keseluruhan, saya katakan ia bernilai. Sama ada mengeluarkan album terbaru oleh Justice, atau sesuatu yang lebih kasar dan siap, sistem ini terdengar terdiri dari keseluruhan, menawarkan suara yang seimbang walaupun pada volume yang sangat tinggi.

Namun, walaupun prestasinya baik, saya tidak akan mengatakan ia berada pada tahap yang sama seperti sistem Burmester di Mercedes S Class atau B&W yang dipasang di Volvo XC90. Muzik disampaikan secara klinikal dan tepat, tetapi tidak mempunyai skala, perincian atau kekayaan yang luar biasa seperti sistem Mercedes.

Walaupun begitu, sistem ini memberikan peningkatan yang baik dibandingkan dengan sistem standar, dan ini bersinar dengan trek atmosfer seperti "Lying to Myself" Matt Lange.

Ulasan Audi Q5 (2017) baru: Bantuan Memandu

Q5 juga menggunakan teknologi untuk menjadikan pemanduan kurang tertekan. Walaupun kami tidak dapat mengujinya kerana jalan terbuka yang cepat, Audi Q5 saya dilengkapi dengan bantuan kesesakan lalu lintas. Direka untuk menghilangkan kerumitan dalam lalu lintas, sistem ini menjadikan kereta secara automatik mengikuti kereta di hadapan dengan kelajuan hingga 40.4mph. Ia melakukannya dengan menggunakan data dari sensor ultrasound bersama dengan kamera menghadap ke depan, dan mungkin ini adalah salah satu sistem autonomi yang paling berguna pada Audi Q5 yang boleh anda pesan. Harga? Satu atau dua ribu paun bergantung pada model yang anda tambahkan.

Audi Q5 I memandu juga dilengkapi dengan sesuatu yang disebut Quattro Ultra, versi sistem pacuan empat roda Audi yang lebih jimat. Secara ringkas, Quattro Ultra memantau tahap cengkaman kereta dan jumlah kuasa yang ingin anda turunkan dan dengan bijak menghidupkan atau mematikan sistem pemacu semua roda kereta bergantung pada keadaannya. Prosesnya memakan masa milisaat dan bermaksud anda hanya menggunakan pacuan empat roda apabila anda benar-benar memerlukannya. Hasil akhirnya adalah peningkatan ketara dalam ekonomi bahan bakar tanpa penurunan prestasi.

Semasa saya menggunakan Q5, seorang jurutera Audi dapat memberitahu saya ketika saya berada dalam pacuan dua roda atau empat roda. Ketika menarik dengan pantas, atau memandu dengan kelajuan melalui sudut yang lebih ketat, pemanduan dialihkan melalui keempat-empat roda. Tetapi ketika melakukan pelayaran, kereta itu beralih ke pemacu roda depan. Sistem ini standard pada model SE ke atas, tetapi hanya tersedia pada model Q5 tertentu pada masa ini.

Audi Q5 juga mampu menjinakkan jalan tanah, berkat sistem penggantungan Audi Quattro Ultra dan "pintar". Untuk Audi Q5s dengan suspensi udara aktif, mungkin untuk menyesuaikannya dengan pelbagai keadaan, dari pasir hingga kerikil dan lumpur. Dan ia berfungsi. Ketika merobek beberapa jalan tanah Baja California, kereta itu dibuat dengan mengejutkan, dengan suspensi menjadikan kereta lebih tinggi daripada biasa dan Quattro Ultra menguruskan pemindahan kuasa. Rata-rata Q5 mungkin tidak akan melihat apa-apa yang lebih buruk daripada lubang jalan, tetapi senang mengetahui bahawa ia mampu lebih banyak lagi.

Ulasan Audi Q5 (2017) baru: Keputusan

Q5 adalah kereta lain yang disatukan dari Audi. Selepas itu, ada sedikit yang boleh dikatakan, dan itu bukan kritikan. Audi perlahan-lahan menyegarkan rangkaiannya dan membawa ciri-ciri mengagumkan seperti Virtual Cockpit ke seluruh rangkaian model. Dengan kabin yang hampir hampir sama dengan Q7 yang lebih besar, dan pemasangan dan kemasan yang sama seperti kereta seperti A5 dan A4 yang baru, satu-satunya USP sebenar untuk Q5 adalah saiznya yang lebih padat dan mesra bandar.

Tetapi ada harganya. Audi Q5 bermula dari £ 37,000 dan walaupun kelihatannya mahal, harganya 11,000 £ lebih rendah daripada Q7 yang lebih besar - dan pada tahun 2017 ia akan mempunyai teknologi yang serupa dengan saudara kandungnya yang lebih besar. Oleh itu, jika anda menginginkan SUV yang lengkap, tetapi tidak mahu mengeluarkan lebih banyak wang untuk tangki seperti XC90, Q5 dapat mewakili tempat, ukuran, dan teknologi baru.

Untuk tinjauan Audi Q5 yang lain, lihat ulasan Auto Express laman saudari kami di sini