Apa itu eCall? Kami menerangkan apa sebenarnya butang SOS di dalam kereta anda

Undang-undang Eropah adalah mempromosikan keselamatan kenderaan di berbagai bidang, dan eCall adalah salah satu helai yang lebih menarik. Nama eCall adalah singkatan dari Panggilan Kecemasan, dan sistem ini dirancang untuk menelefon perkhidmatan kecemasan untuk membuat mereka mengetahui ketika suatu kejadian telah terjadi.

Apa itu eCall? Kami menerangkan apa sebenarnya butang SOS di dalam kereta anda

Pada masa ini, BMW, Volvo dan PSA Peugeot Citroen mempunyai sistem SOS pada kereta mereka yang boleh menghubungi perkhidmatan kecemasan sekiranya berlaku kemalangan. Tetapi tujuan sistem eCall adalah menjadikannya standard sesuai pada semua kereta yang dijual di EU mulai April 2018.

Lihat ulasan BMW i8 Coupé yang berkaitan (2017): Supercar abad ke-21 yang dikuasakan oleh teknologi hibrid Nissan Micra 2017 yang baru menunjukkan sejauh mana teknologi kereta telah datang Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK

eCall adalah peningkatan operasi panggilan kecemasan semasa. Nombor perkhidmatan kecemasan seluruh Eropah adalah 112 - termasuk di UK, bersamaan dengan 999 - tetapi perkembangan selanjutnya telah menyaksikan E112 diperkenalkan, yang secara automatik dapat menghantar maklumat lokasi ke perkhidmatan kecemasan jika anda memanggil melalui telefon bimbit.

eCall berkembang lebih jauh di E112 kerana secara automatik dapat menelefon perkhidmatan kecemasan dan memberikan mereka maklumat lokasi GPS berasaskan satelit serta perincian mengenai apakah beg udara kereta telah digunakan. Ini kemudian akan menyediakan perkhidmatan untuk jenis kejadian yang telah berlaku.

Manfaat eCall yang dituntut adalah bahawa ia dapat mengurangkan masa tindak balas kecemasan terhadap sesuatu kejadian, meningkatkan peluang bertahan hidup bagi setiap orang yang terlibat dalam kemalangan yang cedera parah. Penyelidikan semasa pengembangan eCall menunjukkan bahawa reaksi perkhidmatan kecemasan terhadap kemalangan dapat dikurangkan sebanyak 40 persen di kawasan bandar, sementara tindak balas di kawasan luar bandar dapat ditingkatkan sebanyak 50 persen.

Kelemahan sistem eCall adalah bergantung pada teknologi penentududukan global GPS. Ada masalah privasi yang dirasakan dengan ini, karena tidak ada jaminan bahawa teknologi tidak dapat "direkayasa terbalik" untuk melacak kenderaan jika belum ada kecelakaan. Juga, ada sistem mikrofon bawaan sebagai bagian dari elektronik sistem, dan ada kebimbangan bahawa ini dapat digunakan untuk menguping mobil pada bila-bila masa.

Bagaimanapun, dengan lebih banyak kesambungan kenderaan yang masuk ke kereta baru, penambahan eCall hanya dapat membantu meningkatkan peluang perkhidmatan kecemasan dapat membantu anda sekiranya berlaku yang paling buruk kepada anda dan penumpang anda.

Kisah ini pada asalnya muncul di Auto Express.

Imej: Wikimedia Commons