Lupakan Tesla dan BMW, Smart percaya bahawa ia akan mengalahkan pesaing elektriknya ... dan itu pernah dilakukan sebelumnya

  • Putaran berita Frankfurt Motor Show 2017: Kereta dan teknologi TERBAIK dari acara tahun ini
  • Mentakrifkan semula kereta bandar: Langkah seterusnya pintar
  • Projek Satu Mercedes-AMG
  • BMW Seri 8
  • BMW i Vision Dynamics
  • Konsep Honda Urban EV
  • Mini Elektrik
  • BMW i3 baru

Semua orang ingin membuat kereta bandar yang pintar pada masa ini, dan jika anda melihat trend terkini dalam teknologi automotif, mudah untuk mengetahui sebabnya. Pada masa akan datang, penduduk bandar akan menggunakan kereta untuk perjalanan pendek dari satu sisi bandar ke yang lain - menjadikannya sempurna untuk tenaga elektrik. Lebih-lebih lagi, EV yang kita gunakan akhirnya akan menjadi autonomi, dan ketiga, bukannya membelinya, kita mungkin hanya menyewa dan membaginya.

Lupakan Tesla dan BMW, Smart percaya ia akan mengalahkan pesaing elektriknya ... dan ia dilakukan serupa sebelum ini

Lihatlah di pameran di Pameran Motor Frankfurt tahun ini dan anda akan mendapat konsep atau kereta "hampir dengan pengeluaran" dari setiap pengeluar yang menandakan sekurang-kurangnya salah satu kotak autonomi, elektrik atau kongsi. Sebagai contoh, Volkswagen mempunyai konsep ID, BMW Mini Electric dan i3, sementara Honda mempunyai konsep Urban EV yang kelihatan comel. Tetapi teruskan masa dan ada satu syarikat yang selalu membuat kereta bandar.

honda_urban_ev_concept_5

Sebelum Tesla atau Nissan Leaf wujud, Smart merancang kereta bandar utama. Kereta Pintar kelihatan pelik ketika pertama kali dilancarkan pada tahun 1998, tetapi sekitar 20 tahun kemudian, kereta yang akan kita gunakan pada masa akan datang tidak mungkin menjadi pendahulu.

smart_city_car_future_ev_tech_6

BACA SETERUSNYA: Ulasan Pemacu Elektrik Pintar

Tahun lalu, Smart mengambil langkah yang jelas untuk meletakkan enjin kereta di dalam kereta elektriknya, tetapi dengan begitu banyak pesaing yang sekarang menginginkan sebilangan besarnya, apa yang akan dilakukannya seterusnya? Untuk mengetahui bagaimana Smart merancang untuk tetap menjadi pelopor mobiliti apabila semua orang ingin mengambil jalannya, dan apa yang difikirkannya mengenai masa depan pengangkutan, saya bercakap dengan CEO Smart, Annette Winkler, di Pameran Motor Frankfurt.

Pemacu Elektrik sahaja

Konsep EQ Smart Vision mewakili langkah seterusnya dalam visi pembuat kereta, tetapi sebelum itu, perlu melihat apa yang baru sahaja diumumkan oleh Smart. "Kami merancang untuk menawarkan Smart di Amerika Utara dan Eropah pada tahun 2020 hanya di Electric Drive," kata CEO CEO Smart, Annette Winkler. "Smart akan menjadi jenama pembakaran pertama yang diubah menjadi jenama pemacu elektrik semata-mata. Dan saya fikir motivasi untuk itu cukup jelas. "

smart_fortwo_electric_drive_2017_8

"Smart selalu dianggap elektrik sejak awal, dan sekarang kami fikir sudah tiba masanya untuk mewujudkan visi itu, kerana sekarang semua orang terbuka untuk pemacu elektrik," jelas Winkler. "Berbanding dengan ketika anda berbicara tiga hingga lima tahun yang lalu, ada perubahan total dalam pemikiran dan minat dan perhatian pada kereta platform elektrik. Tidak ada jenama yang boleh melakukannya lebih baik daripada Smart. "

Walaupun nampaknya keputusan lain yang drastik, perpindahan ke EV hanya lebih masuk akal untuk Smart daripada yang dilakukan oleh kebanyakan pengeluar. Menurut Winkler, kebanyakan pemandu Smart berpusat di bandar, dan melakukan perjalanan sekitar 35 hingga 40 kilometer sehari - jauh di bawah had jangkauan teknologi EV semasa.

Tiada kacukan

Lihat ulasan Smart Electric Drive Fortwo dan Forfour (2017) yang berkaitan: Berurusan dengan selipar bandar pintar semua elektrik Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK Porsche Mission E: Titik pengecasan pantas dipasang di seluruh Eropah untuk kereta sukan elektrik

Menariknya, peralihan Smart ke EV tidak akan berlaku secara bertahap seperti saudara saudaranya Mercedes. Pada pertunjukan yang sama, Mercedes melancarkan Project One, surat cinta kepada teknologi hibrid, tetapi Winkler memberitahu saya Smart tidak akan menggunakan teknologi hibrid sama sekali - dan ia mempunyai beberapa alasan yang menarik.

"Hibrida tidak masuk akal," katanya. "Pertama sekali, ini adalah masalah pembungkusan, kemudian masalah kos." Terlebih lagi, saya diberitahu bahawa penggunaan pelanggan yang ada, dan lokasi di mana mereka berada, bermaksud kemampuan memperluas jangkauan yang anda dapat dari kereta hibrid tidak penting.

smart_fortwo_electric_drive_2017_33

Masa depan untuk Pintar

Oleh itu, selain menjatuhkan tenaga elektrik ke dalam kereta yang ada, apa lagi yang boleh dilakukan oleh Smart untuk mengekalkan kedudukannya sebagai kereta bandar utama? Itulah pertanyaan yang saya ajukan kepada CEO Smart, dan sebagai tindak balas, dia menunjukkan saya kepada Smart EQ Concept Smart.

Duduk di belakang kereta kereta Project One, Vision EQ Concept mungkin kelihatan serupa dengan kereta Pintar yang ada, tetapi mengandungi beberapa ciri utama yang hilang dari model semasa. Putih, berkilat, dan dalam bahagian yang tembus cahaya, konsepnya kelihatan seperti sesuatu dari WALL-E, tetapi ia adalah pameran teknologi yang difikirkan oleh Smart yang diperlukan oleh semua kereta masa depan.

smart_city_car_future_ev_tech_2

Idea-idea itu dapat diringkaskan dengan singkatan KES: C bermaksud terhubung, A untuk autonomi, S untuk berkongsi dan perkhidmatan, dan E untuk elektrik.

"Ini adalah gabungan semua yang kami rasa teknologi baru akan memungkinkan untuk membuktikan kualiti hidup di bandar dan mobiliti," kata CEO Smart kepada saya. "Ini adalah kereta dengan kemampuan [autonomi] tahap 5, yang benar-benar fokus untuk berkongsi. Itu bermaksud satu hingga dua penumpang, pemperibadian kecil, komunikasi, alat - dan penyedia perkhidmatan sehingga ia seperti pelayan. "08-mercedes-benz-design-concept-car-smart-vision-eq-fortwo-iaa-2017-2560x1440-1280x720

"Tidak ada pedal, tidak ada roda kemudi - ini benar-benar ruang tamu. Itu juga mengenai kereta autonomi dan elektrik - ia memungkinkan untuk memberikan lebih banyak ruang dan lebih banyak keselesaan. "

Namun, jelas bahawa skrin papan pemuka konsep 24in, gril paparan emoji dan pintu gunting belakang mungkin tidak akan berjaya. Sebaliknya, Winkler melihatnya sebagai platform untuk mempamerkan tema yang sedang difikirkan oleh Smart pada masa ini. "Ini adalah persembahan yang ekstrem dan tanpa kompromi di mana kami mengemukakan idea digitalisasi kami untuk peningkatan lalu lintas bandar," jelasnya.06-mercedes-benz-design-concept-car-smart-vision-eq-fortwo-iaa-2017-2560x1440-1280x720

Sama seperti setiap pengeluar lain, Smart yakin masa depan kereta akan berputar di sekitar teknologi - tetapi Smart berpendapat ia berada di tempat terbaik untuk mewujudkannya, dan saya sebenarnya bersetuju. Setiap pengeluar boleh membina kereta konsep yang comel, tetapi pengetahuan langsung Smart mengenai pasaran kereta bandar bermaksud bahawa idea dari jabatan R&Dnya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berakhir di jalan raya kita.