Ulasan Nissan X-Trail (2017): Lebih banyak lagi 4 × 4 untuk wang anda

Ulasan Nissan X-Trail (2017): Lebih banyak lagi 4x4 untuk wang anda

Gambar 1 dari 17

nissan_x-trail_2017_review_6

nissan_x-trail_2017_review_5
nissan_x-trail_2017_review_14
nissan_x-trail_2017_review_4
nissan_x-trail_2017_review_7
nissan_x-trail_2017_review_8
nissan_x-trail_2017_review_9
nissan_x-trail_2017_review_10
nissan_x-trail_2017_review_12
nissan_x-trail_2017_review_1
nissan_x-trail_2017_review_2
nissan_x-trail_2017_review_3
nissan_x-trail_2017_review_13
nissan_x-trail_2017_review_11
nissan_x-trail_2017_review_15
nissan_x-trail_2017_review_16
nissan_x-trail_2017_review_17
£ 23130 Harga semasa dikaji

Ketika Nissan X-Trail pertama kali dilancarkan pada awal tahun 2000-an, pasar kereta adalah tempat yang sangat berbeza. Anda mempunyai kereta keluarga dan 4x4 dan istilah crossover mempunyai konotasi yang sama sekali berbeza. X-Trail memulakan sesuatu yang baru: ia adalah 4 × 4 yang cantik, tetapi sangat disasarkan pada tugas yang dijalankan di sekolah seperti yang aktif di luar rumah.

Maju pantas 17 tahun dan pasaran 4 × 4 telah berubah. Setiap pengeluar kini mempunyai pelbagai jenis kenderaan crossover dalam saiz boneka Rusia, dan Nissan's Qashqai adalah yang paling popular di kawasan ini. Nissan X-Trail yang lebih besar masih sangat popular, dengan penjualan global 766,000 pada tahun 2016 menjadikannya "SUV paling terkenal di dunia" dan saiz tambahan menjadikannya pilihan yang lebih praktikal untuk keluarga daripada Qashqai.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Nissan Qashqai (2017) - crossover popular mendapat perubahan yang ringan

[galeri: 2]

Ulasan Nissan X-Trail (2017): Teknologi dalaman dan audio dalam kereta

Seperti mana-mana yang popular ini, tidak masuk akal untuk menulis buku peraturan dan bermula setiap beberapa tahun; jadi 2017 X-Trail baru adalah evolusi model sebelumnya dan bukannya perubahan yang dramatik.

Lihat ulasan Audi Q2 yang berkaitan: SUV yang ingin menjadi hatchback Ulasan Nissan Qashqai Baru (2017): Crossover popular kini dilengkapi dengan teknologi pemanduan autonomi Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK

Perkara itu dapat dilihat apabila anda memasuki Nissan X-Trail 2017 yang dikemas kini. Walaupun terdapat beberapa peningkatan, ini adalah tempat duduk yang sangat biasa. Memang, ketika saya berpeluang memandu X-Trail untuk pertama kalinya ia berada bersama Qashqai yang baru dan ia berkongsi banyak DNA reka bentuk model itu sehingga kedua-duanya sukar dibezakan bagi sesiapa yang tidak dikenali.

Jadi apa yang baru di dalam? Seperti Qashqai, kebaruan visual yang paling jelas adalah roda kemudi baru, yang kini memiliki bentuk yang rata, rata-rata, pelek lebih tebal dan pusat pusat yang lebih kecil untuk mempermudah melihat instrumen.

[galeri: 6]

Di tempat lain, trim Tekna kelas atas kini mendapat tempat duduk yang dipanaskan di depan dan di baris kedua, jok kulit memiliki "quilting yang ditingkatkan", dan kapasiti boot telah ditingkatkan dari 550 liter menjadi 565 pada model lima tempat duduk (tujuh tempat duduk saiz but model tetap pada 445 liter), tetapi tidak kelihatan sangat berbeza dan susun atur dan pilihan tujuh tempat duduk yang popular tetap ada.

Tidak ada langkah besar untuk maju dari segi apa yang ditawarkan X-Trail dalam sistem infotainmentnya. Terdapat sistem audio Bose lapan pembesar suara pilihan baru, yang tidak berpeluang saya dengar dalam ujian X-Trail saya, tetapi kedengarannya hebat di Nissan Qashqai dan sekarang ada radio DAB di seberang.

Jika tidak, walaupun dengan penampilan yang lebih mirip dengan aplikasi, sistem infotainment mula menunjukkan usia. Satnav berfungsi dengan baik tetapi ada sedikit cara penyediaan untuk pengguna telefon pintar selain daripada telefon bimbit bebas tangan dan sokongan main balik audio Bluetooth yang biasa. Tidak ada pilihan Android Auto atau Apple Carplay dan satu-satunya aplikasi bawaan yang memberikan tajuk utama Eurosport, cadangan TripAdvisor dan carian dalam talian Google. Bukan rangkaian perisian yang paling berguna yang saya usahakan.

Di sisi positifnya, sistem infotainment Nissan X-Trail 2017 paling tidak mudah digunakan dan disusun secara logik - sungguh memalukan bahawa tidak banyak.

[galeri: 11]

Ulasan Nissan X-trail (2017): Teknologi bantuan pemandu

Nissan X-Trail baru melukiskan gambaran yang serupa ketika datang ke teknologi bantuan pemandu, yang Nissan mainkan dengan hebat pada pelancarannya. Dijuluki ProPILOT, sistem ini dapat mengawal kemudi, pecutan dan pengereman di lebuh raya dan ketika berlayar dengan kelajuan tinggi; tetapi tidak akan sampai kepada pelanggan di Nissan X-Trail sehingga 2018.

Buat masa ini, anda perlu membuat pilihan dengan ciri-ciri biasa yang berguna, tetapi sedikit kurang menarik, yang merangkumi (bergantung pada model yang anda beli) ruang automatik dan tempat letak kenderaan selari, pemandangan kamera atas-bawah 360 darjah, jalan -mendaftar tanda dan amaran pelepasan laluan.

Ciri bantuan permulaan bukit X-Trail telah diperbaiki dengan Stand Still Assist baru, yang akan menahan kereta selama tiga minit sebelum menggunakan brek parkir secara automatik. Ciri-ciri "Mobiliti Cerdas" juga telah disempurnakan, dengan pengiktirafan pejalan kaki menambah sistem "Brek Kecemasan Pintar" dan amaran lalu lintas belakang, yang mengaktifkan amaran visual dan suara ketika pemandu cuba mundur ketika kenderaan lain dikesan menghampiri dari sisi.

[galeri: 10]

Ulasan Nissan X-Trail (2017): Mesin, pemanduan di jalan raya dan di luar jalan raya

Nissan X-Trail tersedia dengan beberapa enjin berbeza dalam pilihan pemacu roda depan dan empat roda dan dengan transmisi CVT manual dan automatik. Jangkauannya sama dengan model X-Trail model sebelumnya.

Saya memandu diesel 2 liter 175bhp pacuan empat roda dengan kotak gear manual enam kelajuan di dalam dan di luar jalan raya dan ia berkelakuan tidak sempurna dalam semua keadaan. Ia agak bising ketika putaran dan kotak gear manual lemparan panjang bermaksud perubahan gear sedikit terasa tetapi pengendaliannya disusun dan terjamin seperti biasa dan gulungan badan dikendalikan dengan baik di sekitar sudut untuk sudut seperti itu kenderaan besar.

[galeri: 5]

Di jalan raya, rasanya hampir lincah dan sopan seperti Qashqai yang lebih kecil dan mengambil jalan luar jalan kami - terutamanya jalan api dengan kerikil dengan satu bahagian teknikal menuruni bukit yang curam dan bergelombang - dengan selesa dalam perjalanannya.

Tanpa pengaturan yang rumit untuk dibimbangkan - tombol yang mudah dipasang di konsol tengah membolehkan anda beralih antara mod automatik 2WD (di mana kuasa dihantar ke roda belakang hanya dalam keadaan licin) dan 4WD - ini bukan kereta yang anda boleh gunakan safari luar jalan yang paling sukar tetapi ia akan dapat digunakan dengan baik sekiranya anda kerap memandu di jalan yang tidak berturap dengan panjang lebar.

Ulasan Nissan X-Trail (2017): Keputusan

Dengan harga bermula lebih dari £ 23,000, Nissan X-Trail 2017 memberikan wang anda. Ia luas, mengendalikan dengan baik, memberikan keupayaan off-road yang berkesan dan ada banyak pilihan teknologi keselamatan juga.

Reka bentuk luaran yang sedikit halus bermaksud kelihatan lebih baik dari sebelumnya, walaupun saya merasakan kluster lampu brek belakang yang sedikit buggy dapat dilakukan dengan perombakan.

Walau bagaimanapun, sistem infotainmentnya memerlukan spruce - ia kelihatan kuno dan ciri-ciri terhad - dan mengecewakan bahawa ProPILOT tidak sampai tahun 2018, jadi pembeli yang mencari teknologi paling canggih mungkin ingin melancarkan mata ke arah Skoda Kodiaq sebagai gantinya.