Cara Menambah & Menghapus Baris dan Lajur di Helaian Google

Menambah lajur dalam program spreadsheet adalah kemahiran asas yang membolehkan anda bekerja dengan lebih berkesan dengan aplikasi tersebut. Helaian Google tidak terkecuali; jika anda akan melakukan kerja penting di Helaian Google, anda perlu memahami cara melaksanakan tugas ini. Seiring dengan membelah lajur dan menambahkan baris dan sel, belajar menambahkan lajur di Helaian Google adalah kemahiran utama yang menjadikan pembuatan hamparan berguna lebih mudah.

Cara Menambah & Menghapus Baris dan Lajur di Helaian Google

Semuanya berukuran seragam dalam helaian kosong tetapi sebaik sahaja anda mula memasukkan data, semua itu berubah. Mampu memindahkan, menambah, membelah dan menghapus lajur, baris dan sel akan menjadikan kehidupan anda dengan Helaian Google menjadi lebih mudah. Ini caranya.

Tambahkan lajur di Helaian Google

Terdapat beberapa perkara yang dilakukan oleh Helaian Google lebih baik daripada Excel dan ada yang memberi anda pilihan untuk menambahkan lajur anda. Helaian Google membolehkan anda memilih sama ada mahu menambah di sebelah kiri atau di sebelah kanan titik penyisipan. Ia genius, namun begitu sederhana.

 1. Buka Helaian Google anda.

 2. Sorot tajuk lajur yang ada dan klik kanan.

 3. Pilih Masukkan 1 kiri atau Masukkan 1 kanan.

Lajur baru kemudian akan ditambahkan di sebelah yang anda pilih. Anda juga boleh menggunakan menu Sisip di bahagian atas untuk menambahkan lajur tetapi kerana anda perlu menyorot lajur yang ingin anda masukkan di sebelahnya, biasanya lebih mudah dengan klik kanan.

Pisahkan ruangan di Helaian Google

Membelah lajur berguna untuk pelbagai tujuan yang berbeza, tetapi salah satu yang paling umum adalah ketika anda memformat ulang data yang diimport. Sebagai contoh, katakan anda mengimport pangkalan data pekerja dengan nama pertama dan terakhir dalam lajur yang sama dan perlu membahagikan dua nama itu menjadi dua lajur. Inilah cara anda melakukannya.

 1. Buka Helaian Google anda.

 2. Klik kanan tajuk lajur yang ingin anda bahagikan.

 3. Pilih Masukkan 1 kiri atau Masukkan 1 kanan untuk memberikan perpisahan di suatu tempat untuk menyimpan data.

 4. Serlahkan lajur yang ingin anda bahagikan.

 5. Pilih Data dari menu atas dan Bahagikan teks ke lajur.

 6. Pilih Ruang di dalam kotak yang muncul berhampiran bahagian bawah skrin.

Ini membahagikan data dalam lajur yang dipisahkan dengan spasi. Anda juga boleh memilih koma, titik koma, titik atau watak tersuai bergantung pada bagaimana data diformat. Sebagai contoh, jika anda mempunyai lajur kategori gabungan dan nombor bahagian dengan formatnya '123-299193', anda boleh menentukan watak putus sebagai pemisah dan membahagikan lajur menjadi kategori dan nombor bahagian.

Tambahkan baris dalam Helaian Google

Menambah baris sama mudahnya dengan menambahkan lajur di Helaian Google. Ia menggunakan perintah yang sama, tetapi berfungsi secara mendatar dan bukan secara menegak.

 1. Buka Helaian Google anda.

 2. Klik kanan tajuk baris yang ada di sebelah kiri.

 3. Pilih Masukkan 1 di atas atau Masukkan 1 di bawah.

Baris baru kemudian akan muncul dalam kedudukan yang anda tentukan. Anda juga boleh menggunakan menu Sisip di bahagian atas untuk menambahkan baris tetapi kerana anda perlu menyorot baris yang ingin anda masukkan di sebelahnya, biasanya lebih mudah dengan klik kanan.

Pindahkan baris atau lajur di Helaian Google

Sekiranya anda perlu memindahkan baris atau lajur ke tempat baru di spreadsheet, itu dapat dicapai dengan mudah.

 1. Pilih lajur atau baris yang ingin anda pindahkan dan arahkan kursor ke atas tajuk. Kursor harus bertukar menjadi tangan.

 2. Seret baris atau lajur ke kedudukan yang anda inginkan dan lepaskan.

 3. Helaian akan memindahkan data dalam bentuknya sekarang ke posisi baru.

Ubah saiz baris atau lajur di Helaian Google

Kadang kala, data yang terdapat di dalam sel terlalu besar untuk dilihat sepenuhnya. Anda boleh mengubah saiznya atau menggunakan bungkus untuk memaparkan semua teks dalam sel tersebut. Ini caranya.

Untuk mengubah saiz baris atau lajur:

 1. Arahkan kursor ke garisan yang membahagi baris atau lajur. Ia harus berubah menjadi anak panah berganda.

 2. Seret kursor hingga baris atau lajur mempunyai ukuran yang dikehendaki atau memaparkan data dengan jelas.

 3. Lepaskan kursor dan baris atau lajur akan mengekalkan ukurannya.

Kadang kala ukuran semula tidak sesuai atau tidak berfungsi dalam reka bentuk helaian. Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan teks pembungkus untuk memerah sedikit lebih banyak jarak ke dalam sel.

 1. Sorot baris, lajur atau sel yang ingin dibungkus.

 2. Pilih ikon pembungkus teks dari menu.

 3. Pilih Balut. Teks sekarang harus diformat agar sesuai dengan ukuran sel dan lebih jelas untuk dibaca.

Anda juga dapat menggunakan menu Format dan memilih Pembungkus teks untuk mencapai tujuan yang sama, atau klik kanan pada tajuk baris atau lajur dan pilih "Ubah ukuran".

Padamkan baris atau lajur di Helaian Google

Akhirnya, salah satu tugas yang paling biasa di Google Spreadsheet atau spreadsheet apa pun ialah menghapus lajur atau baris. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Pilih tajuk lajur atau baris yang ingin anda padamkan.

 2. Klik kanan dan pilih Delete Row atau Delete Column.

 3. Helaian akan mengalihkan data spreadsheet ke atas atau ke bawah bergantung pada pemformatan.

Daripada memadam, anda juga dapat menyembunyikan baris dan lajur jika itu berfungsi dengan lebih baik. Ini dapat dilakukan dengan memilih baris atau tajuk lajur dan memilih "Sembunyikan". Ini boleh berguna untuk menyembunyikan formula atau data lain dari pandangan sambil masih memaparkan data yang berasal daripadanya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found