Ulasan Audi SQ7 (2017): Adakah Q7 sporty ini merupakan SUV terbaik yang boleh anda beli?

Ulasan Audi SQ7 (2017): Adakah Q7 sporty ini merupakan SUV terbaik yang boleh anda beli?

Gambar 1 dari 10

audi_q7_sq7_review_2017_uk_2

audi_q7_sq7_review_2017_uk_3
audi_q7_sq7_review_2017_uk_1
audi_q7_sq7_review_2017_uk_4
audi_q7_sq7_review_2017_uk_5
audi_q7_sq7_review_2017_uk_6
audi_q7_sq7_review_2017_uk_7
audi_q7_sq7_review_2017_uk_8
audi_q7_sq7_review_2017_uk_9
audi_q7_sq7_review_2017_uk_10
£ 94650 Harga apabila dikaji

Dua puluh tahun yang lalu, SUV adalah perkara baru yang pelik, tetapi pada tahun 2017 terdapat banyak. Pada masa kini, mereka juga dipisahkan dalam berbagai ukuran, jadi anda juga mempunyai ukuran hatchback seperti Volvo XC40 dan Audi Q2 yang baru dan kemudian raksasa seperti Volvo XC90 yang hebat.

Audi, yang sepertinya memiliki model yang sesuai dengan semua orang, mempunyai empat SUV sahaja - dan Audi Q7 berada di puncak.

Seperti Volvo XC90, Q7 berada di hujung timbangan berat. Ia boleh memuatkan tujuh ruang dengan ruang yang tersisa dan, seperti Volvo XC90, ia mendakwa SUV paling maju yang kini anda boleh beli. Itu tuntutan yang berani untuk dibuat, kerana XC90 hebat dan, setelah menguji enjin T8 Twin R Design XC90, saya rasa Q7 telah berjaya untuknya.

[galeri: 3]

Ulasan Audi SQ7: Reka bentuk

Sekiranya anda pernah melihat kereta siri Q Audi - atau Audi apa pun - Audi Q7 akan kelihatan biasa. Saya memandu SQ7, versi SUV perdana Audi yang lebih sporty tetapi lekapan kereta yang luas tetap sama. Sekiranya grill menunjukkan status dalam julat Audi, Q7 adalah Godfather model. Kira-kira sepertiga dari hidung depan kereta ditempati oleh kisi-kisi besar yang digilap - dan ia adalah sesuatu yang anda suka atau benci. Saya berada di bekas kem.

Lihat ulasan Audi A8 (2018) yang berkaitan: Bersama dengan kereta yang paling berteknologi Audi pernah membuat tinjauan Volvo XC90 T8 R Design (2017): SUV paling lengkap di jalan raya Ulasan baru Audi Q5 (2017): Kecil SUV yang hebat dalam bidang teknologi

Lihat di sekitar bahagian lain kenderaan dan anda akan mendapat petunjuk reka bentuk yang sama dengan rangkaian Audi yang lain; agak berpihak dan tidak begitu menarik untuk dilihat. Dan, cuba seboleh mungkin, aksen reka bentuk Q7 tidak mencukupi untuk menutupi ukuran benda itu. Tidak seperti Volvo XC90, yang entah bagaimana dapat menyamarkan ketinggiannya, Audi Q7 masih kelihatan dan terasa seperti tangki kereta.

Ulasan Audi SQ7: Interior dan prestasi

Namun, masuklah ke Audi dan anda akan mengetahui bahawa ukurannya dapat digunakan dengan baik. Kabinnya besar, tetapi semua yang ada di sini sesuai, khususnya, skrin infotainment 8.3in yang besar di dalam kereta. Ini menjalankan sistem "MMI" yang sama yang anda dapat lihat dalam semua perkara dari Audi A5 hingga Q2. Sama seperti kereta itu, dan Audi TT RS, Q7 juga dilengkapi dengan sistem Cockpit Maya 12.3in yang hebat. Sekiranya anda mampu, Q7 juga dilengkapi dengan skrin belakang untuk penumpang barisan kedua.

Model yang saya kendalikan hadir dengan Audi's Technology Pack, yang menggabungkan Virtual Cockpit, Head-Up Display dan Audi Phone Box. Yang terakhir adalah sistem unik yang memasangkan telefon anda ke kereta dengan serta-merta, dan juga mengecasnya secara wayarles jika sesuai dengan Qi. Jenama seperti BMW menawarkan pilihan yang serupa, dan walaupun ia tidak menawarkan fungsi tambahan, ini menjadikan hidup anda sedikit lebih mudah.

Sistem satnav Audi yang terkini juga berperforma hebat, dan menu Q7 ringkas dan berkesan untuk digunakan. General UI adalah kawasan di mana sistem infotainment Audi MMI selalu unggul, jadi selamat datang di Q7 juga. Seperti Audis - selain dari A7 dan A8 yang baru - Q7 menghindari skrin sentuh yang memihak kepada penyediaan yang lebih mekanikal.

[galeri: 8]

Namun, perhatikan dengan teliti, dan anda akan dapati satu perbezaan utama dengan rangkaian Audi yang lain. Daripada dail kawalan tujuh hala standard, Audi Q7 menggunakan tombol yang lebih kecil, dan menggabungkannya dengan pad sentuh besar, lengkap dengan dua butang untuk dipilih.

Walaupun terdapat perubahan dalam antara muka, touchpad Q7 ini intuitif untuk digunakan dan luas permukaannya yang besar menjadikan watak-watak mencoret-coret ketika memasukkan alamat, misalnya, semudah yang Anda inginkan. Adakah lebih baik daripada sistem Audi standard? Itu sukar untuk dinyatakan tetapi ia berfungsi dengan baik.

Satu bidang di mana anda mungkin menganggap sistem kawalan yang tidak biasa seperti itu adalah ketika menggunakan Android Auto dan Apple Carplay; namun, kedua-dua sistem ini mudah digunakan sebaik sahaja anda memahami sesuatu.

Audi SQ7 yang saya pandu juga dilengkapi dengan sistem suara Bose 3D yang luar biasa dan kedengarannya sama hebatnya dengan model Audi lain yang saya kendalikan. Ini adalah pilihan peningkatan £ 1.100 dan bukan pilihan audio Audi paling tinggi, berada tepat di bawah sistem Bang dan Olufsen premium, tetapi ia masih mengeluarkan suara seimbang yang jelas dan terkawal seperti yang anda dapati di kebanyakan pesaing . Baiklah, ia tidak dapat menandingi sistem Burmester di Mercedes S-Class tetapi masih memberikan prestasi yang setanding dengan sistem Bowers and Wilkins dalam Volvo XC90 T8 R Design yang saya kendalikan awal tahun ini.

[galeri: 7]

Ulasan Audi SQ7: Fungsi autonomi

Kereta sebesar Q7 sering menyusahkan manuver, tetapi syukurlah Audi menampilkan pelbagai teknologi autonomi dan peringatan untuk menjadikan hidup lebih mudah.

Seperti yang anda jangkakan, Audi SQ7 juga mempunyai sensor parkir dan cruise control adaptif dengan fungsi menjaga lorong. Kawalan pelayaran SQ7 mempunyai tangkai tersendiri di bawah roda kemudi, dan walaupun kadang-kadang garang, bagus untuk memiliki semuanya di satu tempat. Ia tidak sehebat penyelesaian berasaskan stereng Volvo, tetapi menyelesaikannya.

Terlebih lagi, fungsi separa autonomi dalam SQ7 berfungsi seperti yang dijanjikan. Penjagaan lorong memberi inspirasi keyakinan, dan kereta secara konsisten akan menjaga jarak yang diperlukan antara anda dan kereta di hadapan. Isu saya sahaja? SQ7 akan sering membaca tanda dan secara automatik menetapkan kelajuan pelayaran anda untuk mencerminkannya.

Melakukan 72 mph dan merasakan kereta jatuh hingga 70 mph adalah menjengkelkan, tetapi apabila kereta itu salah "melihat" tanda 40 mph di zon 70 mph adalah tidak menyenangkan dan membimbangkan. Syukurlah, anda dapat mematikannya - tetapi memalukan, ia belum lagi mempunyai ciri kalis peluru.

Ulasan Audi SQ7: Pandu

SQ7 yang saya pandu adalah versi Q7 standard yang disempurnakan dan berprestasi tinggi, dan aneh seperti idea SUV yang diselaraskan, semuanya masuk akal apabila anda berada di belakang kemudi. Sederhananya, SQ7 lebih cepat dan lebih lincah daripada yang berhak berada pada ukuran ini.

Sebilangan besar prestasi itu berasal dari enjin diesel V8 voltan tinggi 429bhp, yang mendorong SQ7 dari 0-60mph dalam masa kurang dari lima saat.

Angka-angka itu kelihatan hebat di atas kertas tetapi percepatan seketika SQ7 yang paling mengagumkan. Loji kuasa SQ7 berfungsi dengan cara yang serupa dengan enjin F1 moden: berkat motor elektrik yang menaikkan turbo terlebih dahulu, tidak ada ketinggalan turbo sama sekali dan itu bermakna tindak balas enjin segera.

Pengendalian SQ7 menunjukkan ukurannya sedikit tetapi brek pada kereta ini sangat luar biasa. Model yang saya jalani dilengkapi dengan brek seramik yang serupa dengan yang anda dapati di Audi RS5. Mereka adalah pilihan £ 8,000 yang mahal tetapi mereka menghentikan SQ7 yang besar dengan kelajuan yang sukar dipercayai.

[galeri: 5]

Ulasan Audi SQ7: Keputusan

Sekiranya anda berada di pasaran untuk SUV, anda boleh melakukan lebih buruk daripada Q7 dan, jika anda mahukan kepraktisan dengan elemen gila, SQ7 adalah pilihan yang bagus. Namun, jika dibandingkan dengan Volvo XC90, Q7 menjadi pilihan yang kurang jelas. Ia adalah kereta yang kelihatan hebat dan, seperti kebanyakan Audis yang saya kendalikan, ia dilancarkan dengan sempurna. Namun, sukar untuk mendahului XC90, sebuah kereta yang mungkin tidak mempunyai prestasi Q7 yang sama, tetapi mempunyai teknologi dan sedikit gaya dan watak.