11 perkara yang kami sukai mengenai teksi elektrik London yang baru

11 perkara yang kami sukai mengenai teksi elektrik London yang baru

Gambar 1 dari 17

teksi-7

teksi-5
teksi-12
teksi
teksi-1
teksi-14
teksi-15
teksi-2
teksi-3
teksi-4
teksi-6
teksi-10
teksi-8
teksi-9
teksi-11
teksi-13
teksi-16

Semalam, saya diberi peluang untuk memandu teksi London elektrik LEVC TX yang baru, jadi secara semula jadi saya melompat pada peluang itu. Bagaimanapun, hanya ada beberapa model teksi baru yang dibina semata-mata untuk ibu kota. Yang benar-benar baru semestinya sangat menggembirakan.

TX adalah teksi elektrik pertama yang dihasilkan oleh London Electric Vehicle Company (dahulunya The London Taxi Corporation), tetapi ia juga dilengkapi dengan enjin petrol ‘range-extender’. Dikemas dengan banyak fitur keren untuk membuat perjalanan lebih nyaman dan menyenangkan bagi penumpang, termasuk WiFi dalam pesawat, port pengisian dan atap panorama yang cemerlang.

[galeri: 1]

Setelah gangguan meter baru-baru ini menunda kumpulan teksi pertama yang dihantar kepada pemiliknya, mereka kini mula melintas di jalanan. Sehingga anda berpeluang untuk menunggang sendiri, berikut adalah pilihan saya mengenai teksi elektrik London yang baru - dan juga satu titik negatif.

1. Ia akan berjalan sepanjang hari - dan dikenakan dalam 25 minit

TX mempunyai jarak 80 batu sebelum perlu menggunakan mesin petrol 'range extender' 1.5lnya. Memandangkan rata-rata perjalanan kereta api jarak tempuh 80-120 batu sehari, jus itu seharusnya lebih daripada cukup untuk membuat mereka melalui peralihan rata-rata. Bagaimanapun, adalah mungkin untuk meningkatkan bateri hingga kapasiti 80% dalam 25 minit yang mengagumkan dengan pengecas 50kw, jadi jika kereta hampir habis bateri, mudah untuk menambah bateri pada waktu rehat makan siang.

[galeri: 3]

Baca Lagi: Kereta elektrik terbaik

2. Lebih hijau

Mungkin terdengar jelas, tetapi TX baru jauh lebih hijau daripada pendahulunya diesel TX4. Ia mesti. Dari 1 Januari, semua teksi London yang baru didaftarkan mesti mempunyai pelepasan tidak lebih dari 50g / km dan minimum pelepasan sifar minimum 30 batu. LEVC ingin mengatasi penanda aras ini secara signifikan, oleh itu mereka telah membina teksi yang dapat menghasilkan pelepasan percuma sejauh 80 batu, dengan pelepasan karbon hanya 29g / km ketika dipacu pada jarak jauh.

3. Orang masih membenderainya

Walaupun teksi London elektrik yang baru telah direka semula dari bawah ke atas - ia lebih besar dan bentuknya jelas berbeza dari pendahulunya - ia masih kabin hitam London. Ini ditunjukkan hampir seketika setelah saya menaiki roda, ketika seseorang cuba memanggil saya (walaupun lampu teksi padam).

[galeri: 2]

4. Anda lebih selamat dari sebelumnya

TX4 lama mempunyai sedikit ciri keselamatan, tetapi itu semua berubah dengan LEVC TX. Pemandu mempunyai beg udara roda, beg udara toraks dan beg udara tirai, dan penumpang mempunyai beg udara tirai tambahan untuk melindunginya dari kesan sampingan. Sudah tentu, dalam dunia yang sempurna, anda tidak akan memerlukannya. Untuk membantu mengurangkan kemungkinan kejadian, LEVC telah memasukkan ciri keselamatan tambahan seperti brek autonomi kecemasan, amaran keberangkatan lorong dan amaran perlanggaran hadapan.

[galeri: 5]

5. Ia adalah perjalanan yang lebih lancar

Tidak seperti enjin diesel TX4 yang chuggy, perjalanan dengan teksi elektrik baru terasa sangat lancar, baik untuk pemandu dan penumpang. Pengereman regeneratifnya (yang melambatkan kenderaan sebaik sahaja anda mengangkat kaki dari pemecut) bermaksud pemandu tidak perlu membanting brek ketika mereka menghampiri bonggol kelajuan, dan tidak ada suara atau bau yang menyertai diesel enjin sama ada.

6. Ia kelihatan seperti Bentley

Baiklah, jadi kereta itu tidak kelihatan seperti Bentley (casis hitam dan bumbungnya yang tinggi mungkin lebih banyak persamaan dengan suara kasar), tetapi logo LEVC yang baru - seperti yang ditunjukkan oleh Pat, teksi yang menunjukkan saya di sekitar kereta, - dengan mudah boleh disalah anggap sebagai Bentley. Memandangkan TX berharga £ 55,000, saya rasa tidak salah untuk melakukan perjalanan yang keliru untuk perjalanan yang harganya lebih dari dua kali ganda harga ...

[galeri: 14]

7. Anda boleh mengecas telefon anda (dan komputer riba)

Kabin hitam baru dilengkapi dengan 2 pengecas USB dan juga steker utama, seperti yang anda harapkan dari sesuatu yang kehabisan bateri besar. Oleh itu, jika mana-mana alat anda hampir habis, anda boleh menambahnya semasa menggunakan Wi-Fi onboard. Sudah tentu, jika anda tidak perlu ke mana-mana dengan tergesa-gesa, tetap disarankan untuk pergi ke kafe daripada menunggang tanpa tujuan di sekitar London sehingga bateri iPad anda diisi.

Lihat ulasan Ford Fiesta 2017 yang berkaitan: Satu bentuk ulasan Nissan Leaf 2018 yang lebih moden: EV paling popular di UK menjadi lebih baik Kereta elektrik terbaik 2018 UK: EV terbaik untuk dijual di UK

8. Terdapat bumbung kaca panorama yang luar biasa

Bumbung kaca sudah biasa selama bertahun-tahun, tetapi sebelum TX, idea untuk memilikinya di kabin hitam sepertinya tidak masuk akal. Ia bukan sahaja membuat kenderaan terasa lebih sesak, tetapi anda dapat menghabiskan perjalanan anda dengan melihat mana-mana bangunan tertinggi di London dan bukannya menatap telefon anda. LEVC merancang untuk menjual teksi baru di Eropah, Timur Tengah dan Australia, jadi dengan nasib baik anda akan dapat mengagumi Colosseum dan Sydney Harbour Bridge juga.

[galeri: 8]

9. Anda tidak perlu menggosok lutut dengan penumpang lain

Semasa saya menaiki teksi elektrik yang baru, saya melihat betapa luasnya rasanya, tetapi hanya apabila anda naik ke TX4 lama baru anda menyedari betapa besarnya sebenarnya. Terdapat ruang untuk enam tempat duduk (tiga tempat duduk lipat), bukannya empat atau lima yang anda lihat dalam versi lama, dan ada juga banyak ruang antara anda dan penumpang yang bertentangan. Terdapat cukup ruang untuk bagasi di bawah tempat duduk lipat juga, dan jika anda berenam pergi ke lapangan terbang, anda boleh meletakkan lebih banyak beg pakaian di sebelah pemandu.

[galeri: 6]

10. Ia lebih mudah diakses berbanding sebelumnya

Kabin elektrik LEVC baru telah dirancang dengan aksesibilitas di barisan hadapan. Jalan kerusi roda baru keluar dalam masa kurang dari sepuluh saat dan pengguna kerusi roda kini boleh duduk menghadap ke depan dan bukannya ke belakang, seperti yang berlaku pada TX4. Tempat duduk lipat terdekat dengan trotoar juga dapat berpusing untuk membantu penumpang dengan pergerakan terhad masuk dan keluar dari kenderaan.

[galeri: 9]

Dalam sentuhan pintar yang lain, bahagian dalam menggunakan skema warna kontras tinggi untuk memberikan penunjuk yang jelas kepada penumpang yang cacat penglihatan. Ciri penumpang (pengecas USB, kawalan iklim, interkom pemandu, dan lain-lain) juga ditandai dengan braille, dan kabin dilengkapi dengan gelung pendengaran sehingga individu dengan alat bantu dengar dapat berkomunikasi dengan pemandu dengan mudah.

11. Anda boleh mengawal penyaman udara (tetapi tidak boleh mengganggu muzik pemandu)

Anda tidak akan mengalami lagi perjalanan teksi yang sesak pada bulan-bulan musim panas berkat kawalan iklim penumpang teksi elektrik yang baru. Setelah menekan butang gembok (yang menghentikan anak-anak bermain dengannya), ada kawalan sentuhan sederhana untuk mengubah suhu dan intensiti kipas. Di sebelah ini, anda juga akan menemui butang mikrofon yang menonjol, yang boleh anda ketuk untuk bercakap dengan (atau membisukan) pemandu. Jangan harap mereka mendengarkan senarai main Spotify anda juga ... bukan Uber.

[galeri: 7]

Dan satu peringatan ...

Satu tempahan penting yang saya ada dengan teksi London baru adalah bahawa ia sangat sunyi. Sudah tentu, dalam banyak hal ini adalah perkara yang baik, terutamanya kerana mengurangkan pencemaran bunyi. Namun, sebagai penunggang basikal (dan juga pemandu), tidak pernah berhenti mengejutkan saya apabila kenderaan elektrik diam-diam merayap di belakang lampu isyarat. Sudah tentu, beberapa kereta baru sekarang dirancang untuk membuat suara untuk mengurangkan potensi risiko kenderaan curam yang ditimbulkan kepada pejalan kaki dan penunggang basikal, tetapi TX tidak memiliki ciri seperti itu. Saya hanya berharap syarikat itu tidak hidup untuk menyesal kerana tidak memasang ciri keselamatan asasnya.

[galeri: 11]