Bagaimana kereta tanpa pemandu Google berfungsi?

Kereta tanpa pemandu akan mengalami percubaan di tiga bandar raya Britain tahun depan, tetapi bagaimana kereta memandu sendiri berfungsi?

Google telah menguji kereta prototaipnya di jalan AS - ia masih belum diuji coba di UK - dan mendedahkan beberapa perincian tentang cara kerja kenderaan memandu sendiri.

Di sini kami menerangkan beberapa teknologi.

bagaimana_do_driverless_cars_work

Kereta tanpa pemandu sudah ada ... semacam

Sebilangan besar teknologi autonomi yang digunakan dalam kereta memandu sendiri Google sudah dijumpai di jalan raya.

Isle of Man boleh menjadi negara pertama di dunia yang membenarkan kereta memandu sendiri sepenuhnya Konsep 26: Tonton visi Volvo mengenai masa depan memandu sendiri Tesla mula mencuba ciri-ciri memandu sendiri pada Model S

Anda mungkin pernah melihat iklan mengiklankan brek automatik Volkswagen Polo atau tempat letak kenderaan automatik Ford Focus, yang kedua-duanya menggunakan penggunaan sensor jarak yang semakin kerap digunakan untuk membantu meletak kenderaan.

Gabungkan sensor ini dengan teknologi stereng automatik yang digunakan untuk meletak kenderaan, masukkan teknologi topi yang kelihatan lama iaitu kawalan pelayaran dan anda mempunyai kerangka kerja longgar untuk memandu kenderaan sendiri.

Berapa banyak sensor yang dimiliki kereta itu, dan apa yang mereka lakukan?

Kereta tanpa pemandu Google mempunyai lapan sensor.

Yang paling ketara adalah LiDAR atas bumbung berputar - kamera yang menggunakan array 32 atau 64 laser untuk mengukur jarak ke objek untuk membina peta 3D pada jarak 200m, membiarkan kereta "melihat" bahaya.

Kereta ini juga menampilkan sekumpulan "mata" lain, kamera standard yang menunjuk ke kaca depan. Ini juga mencari bahaya berhampiran - seperti pejalan kaki, penunggang basikal dan pemandu kenderaan lain - dan membaca papan tanda jalan dan mengesan lampu isyarat.

BACA SETERUSNYA: Apa itu LIDAR?

Berbicara mengenai pemandu kenderaan lain, radar yang dipasang di bumper, yang sudah digunakan dalam kawalan pelayaran pintar, mengesan kenderaan di depan dan di belakang kereta.

Secara luaran, kereta ini mempunyai udara yang dipasang di belakang yang menerima maklumat geolokasi dari satelit GPS, dan sensor ultrasonik pada salah satu roda belakang yang memantau pergerakan kereta.

Secara dalaman, kereta ini mempunyai altimeter, giroskop dan tachometer (penghitung putaran) untuk memberikan pengukuran yang lebih baik pada kedudukan kereta. Ini bergabung untuk memberikan kereta data yang sangat tepat yang diperlukan untuk beroperasi dengan selamat.

Cara kereta tanpa pemandu Google berfungsi

google_driverless_cars_how_do_they_work

Tidak ada sensor tunggal yang bertanggungjawab untuk membuat kereta memandu sendiri Google berfungsi. Data GPS, misalnya, tidak cukup tepat untuk memastikan kereta terus berjalan, apalagi di lorong yang betul. Sebaliknya, kereta tanpa pemandu menggunakan data dari semua lapan sensor, yang ditafsirkan oleh perisian Google, untuk memastikan anda selamat dan membawa anda dari A ke B.

Data yang diterima perisian Google digunakan untuk mengenal pasti pengguna jalan raya dan corak tingkah laku mereka dengan tepat, serta isyarat lebuh raya yang biasa digunakan.

Contohnya, kereta Google dapat mengenal pasti basikal dengan jayanya dan memahami bahawa jika penunggang basikal meluaskan lengan, mereka berhasrat untuk melakukan manuver. Kereta kemudian tahu untuk melambatkan dan memberi basikal ruang yang cukup untuk beroperasi dengan selamat.

bagaimana_diri_diri_pemandu_kerja

Cara kereta memandu sendiri Google diuji

Kenderaan memandu sendiri Google - di antaranya sekurang-kurangnya sepuluh - sedang diuji di trek peribadi dan, sejak 2010, di jalan raya awam.

Kereta itu selalu mempunyai dua orang di dalamnya: pemandu yang berkelayakan dengan catatan yang tidak sempurna berada di tempat duduk pemandu, untuk mengawal kereta dengan memutar roda atau menekan brek, sementara seorang jurutera Google duduk di tempat duduk penumpang untuk memantau tingkah laku perisian.

Empat negara AS telah meluluskan undang-undang yang membenarkan kereta tanpa pemandu di jalan raya, dan Google telah memanfaatkan sepenuhnya, menguji keretanya di jalan raya dan jalan pinggir bandar.

Steve Mahan, seorang penduduk California yang buta, terlibat dalam uji coba pameran, yang melihat kereta itu memandu dia dari rumahnya di sekitar bandar, termasuk lawatan ke restoran memandu.

Namun, ini bukan masalah untuk memberitahu kereta anda ke mana anda mahu pergi, duduk dan berehat.

"Sebarang ujian bermula dengan menghantar pemandu dengan kereta yang dipandu secara konvensional untuk memetakan laluan dan keadaan jalan," jelas jurutera perisian Google Sebastian Thrun dalam catatan blognya. "Dengan memetakan fitur seperti penanda lorong dan tanda lalu lintas, perisian di dalam kereta menjadi biasa dengan persekitaran dan ciri-cirinya sebelumnya."

Adakah kereta tanpa pemandu selamat?

Ini adalah salah satu persoalan yang terus muncul dalam perbahasan kereta tanpa pemandu: adakah selamat menyerahkan kawalan kenderaan kepada robot?

Penyokong teknologi kereta memandu sendiri dengan cepat menunjukkan statistik yang menyoroti betapa tidak selamat jalan raya di tangan kereta bukan autonomi - pada tahun 2013, 1,730 orang terbunuh akibat kemalangan kereta di UK sahaja, dan seterusnya 185,540 orang cedera, menurut Pejabat Statistik Nasional.

Angka di seluruh dunia sama menakutkan, dengan kematian di jalan yang meragut 1.2 juta nyawa tahun lalu. Google mendakwa bahawa lebih daripada 90% kematian ini disebabkan oleh kesalahan manusia.

Pada bulan April, Google mengumumkan bahawa kereta tanpa pemandu telah menempuh jarak lebih dari 700,000 batu (1,12 juta kilometer) tanpa kemalangan yang direkodkan yang disebabkan oleh salah satu kenderaannya - satu dilanggar dari belakang, tetapi pemandu yang lain salah.

Walaupun angka ini sangat kecil jika dibandingkan dengan berapa batu yang dilalui oleh pemandu kenderaan Inggeris dalam setahun - pada tahun 2010, syarikat insurans kereta Laksamana mencadangkan jumlahnya hampir 267 bilion batu - hakikat bahawa kereta Google autonomi masih bebas kemalangan tetap memberangsangkan.