Cara Membuat Avatar Kartun dari Foto

Banyak laman web media sosial membenarkan penggunanya membuat avatar - gambar seperti kartun orang atau pengguna tersebut. Avatar banyak digunakan di semua laman web, termasuk Facebook dan Bitmoji. Rakan kartun dalam talian anda dapat melakukan banyak petualangan di pelbagai laman web, dan banyak orang menikmati pembuatan avatar baru untuk pelbagai platform media sosial mereka. Dengan bantuan salah satu daripada banyak platform dalam talian, anda boleh membuat gambar kartun anda sendiri dengan atau tanpa gambar.

Membuat avatar kartun sangat mudah, dan anda boleh melakukannya dengan perisian dan laman web percuma yang terdapat dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda asas-asas membuat avatar kartun untuk diri anda, baik dari gambar dan dari awal.

Cara Membuat Kartun dari Foto di Android

Membuat versi kartun foto kegemaran anda sangat mudah pada peranti Android. Anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga kerana penyunting foto asli, walaupun mempunyai banyak pilihan hebat, tidak menawarkan pilihan untuk membuat kartun.

Kami menjelajahi Google Play Store untuk aplikasi berkualiti tinggi yang percuma, dan kami menemui Editor Foto Kartun.

Pertama, anda perlu memasang aplikasinya dan kemudian membiarkannya mengakses foto yang disimpan pada peranti Android anda. Kemudian, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menjadikan gambar anda sebagai kartun:

  1. Buka aplikasi dan ketik ‘Foto’.

  2. Pilih foto dari galeri telefon anda. Kemudian, tatal pilihan di bahagian bawah sehingga anda melihat pilihan ‘Kartun +’. Sudah tentu, anda boleh memilih mana-mana pilihan yang anda mahukan.

  3. Ketuk ikon muat turun untuk menyimpan foto ke galeri telefon anda.

Itu sahaja yang ada! Foto anda kini akan kelihatan seperti kartun, dan gambar tersebut disimpan di galeri anda, siap untuk anda kongsi dengan sesiapa sahaja. Terdapat banyak aplikasi yang tersedia di Google Play Store, jadi jika anda mahukan lebih banyak ciri, pasti cari aplikasi lain. Perlu diingat, kebanyakan aplikasi yang anda temui akan mempunyai yuran langganan bulanan.

Cara Membuat Kartun dari Foto di iOS

Editor foto asli pada iPhone tidak akan mengubah gambar anda menjadi kartun. Nasib baik, ada aplikasi pihak ketiga untuk pengguna iOS juga.

Salah satu aplikasi yang tersedia untuk pengguna iOS adalah ToonMe. Aplikasi ringkas ini percuma dan senang digunakan.

Inilah cara anda mengubah foto menjadi kartun jika anda menggunakan iPhone atau iPad:

Buka aplikasi ToonMe dan ketuk ikon ToonMe di sudut kiri bawah.

Ketik untuk memuat naik foto pilihan anda. Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan aplikasi, anda perlu mengetuk ‘Izinkan’ sebelum anda dapat memuat naik foto apa pun.

Aplikasi ini secara automatik akan melakukan semua kerja untuk menjadikan gambar anda menjadi kartun. Kemudian, anda boleh mengetuk ikon muat turun untuk menambahkan foto ke galeri anda.

Versi percuma ToonMe akan mengubah foto anda menjadi kartun. Tetapi jika anda mahukan lebih banyak fungsi, anda boleh mendaftar untuk versi Pro dengan harga $ 4.99 / bln.

Seperti yang telah kita bincangkan di atas, terdapat banyak aplikasi yang tersedia di App Store yang akan memberi gambar kartun kepada gambar anda. Sekiranya anda ingin melakukan lebih daripada tawaran ToonMe, carian mudah di App Store pasti akan menghasilkan beberapa pilihan yang lebih hebat.

Cara Membuat Kartun dari Foto di PC

Pengguna PC mempunyai begitu banyak kemungkinan untuk menyunting foto sehingga sukar untuk mempersempit pilihan anda. Anda boleh menggunakan aplikasi, laman web, dan perisian. Untuk tujuan artikel kami, kami mencari yang ringkas dan percuma. Pencarian internet yang pantas akan menghasilkan banyak laman web dan aplikasi yang siap untuk tugas tersebut.

Kami suka PhotoCartoon.net. Mudah digunakan, percuma, dan tidak memerlukan bukti kelayakan masuk atau maklumat peribadi.

Inilah cara mengubah foto menjadi kartun di PC:

  1. Pergi ke laman web Cartoon.net dan klik ‘Browse’ untuk memilih foto yang ingin anda ubah menjadi kartun.

  2. Klik ‘Cartoonize Online’.
  3. Laman web akan melakukan semua pekerjaan untuk anda. Klik ‘Muat turun’.

Versi kartun foto anda akan muncul dalam fail yang anda pilih. Sama seperti aplikasi Android yang kami soroti di atas, anda boleh menggunakan foto yang anda suka; laman web ini tidak membataskan anda untuk berselfie.

Pilihan lain

Dengan begitu banyak aplikasi yang ada, mencari yang betul mungkin sukar. Untuk melihat senarai semua aplikasi yang tersedia, ketik "pembuat gambar avatar kartun" ke bar carian di Apple App Store atau Google Play Store.

Pilihan anda akan bergantung pada gaya watak kartun yang anda cari, serta tahap kawalan dan jumlah pilihan penyuntingan yang anda mahukan dalam perisian anda. Beberapa contoh yang boleh anda cuba ialah Cartoon Photo Editor oleh Game Brain dan gambar kartun oleh Pixelab. Kedua-duanya adalah penyunting foto dan bebas memuat turun dari kedai aplikasi.

Catatan: Sekiranya anda mempunyai peranti iOS, anda mungkin ingin melihat:

  1. Pencipta animasi Cartoon Face oleh VicMan LLC
  2. Clip2Comic & Caricature Maker oleh DigitalMasterpieces GmbH
  3. Lakarkan Saya! oleh Bluebear Technologies Ltd.

Sebilangan besar aplikasi penyunting foto seperti yang disebutkan percuma untuk dimuat turun, tetapi perlu diingat bahawa pembelian dalam aplikasi sering berlaku.

Apabila anda memuat turun aplikasi yang anda suka, cukup ikuti proses penyediaan dan pastikan aplikasi mempunyai akses ke foto telefon anda. Setiap aplikasi akan mempunyai pilihan muat naik. Ketuk dan muat naik foto yang ingin anda gunakan.

Sekiranya anda lebih suka tidak memasang perisian atau menggunakan aplikasi, terdapat banyak perkhidmatan berasaskan web yang akan menghasilkan avatar untuk anda berdasarkan foto anda. Mari kita lihat beberapa pilihan untuk melihat bagaimana rupa.

Penukar Satu Klik BeFunky

BeFunky adalah perkhidmatan grafik dalam talian dengan banyak ciri dan pilihan yang berbeza, dan salah satu pilihan yang mereka ada adalah pembuat kartun foto satu klik. Ini adalah peningkatan dari produk percuma mereka, tetapi anda boleh mencubanya tanpa sebarang kos. Gambar di atas adalah contoh hasil akhir. Seperti yang anda lihat, ia mempunyai nuansa yang sama sekali berbeza daripada kartun sebelumnya, jadi anda mungkin mahu bermain-main dengan pilihan yang berbeza untuk memilih gaya untuk anda.

LunaPic

LunaPic adalah penyunting foto dalam talian yang lain dengan kemampuan mengubah foto menjadi kartun. Laman web ini mempunyai pelbagai alat penyuntingan lain juga. Gambar di atas adalah penapis kartun lalai.

Buat Avatar Tanpa Foto

Pilihan lain yang mungkin ingin anda periksa ialah pencipta avatar kartun. Aplikasi ini tidak memerlukan foto atau kemampuan seni dan membolehkan anda memilih dan memilih ciri yang paling sesuai untuk anda.

Terdapat pencipta watak untuk gaya seni yang berbeza. Cuba Cartoon Maker - Avatar Creator oleh Picfix Art Studio untuk avatar kartun generik yang mengingatkan kita akan Wii-moji. Sekiranya anda lebih suka watak anime, anda mungkin ingin melihat Avatar Maker: Anime by Avatars Makers Factory. Sudah tentu, aplikasi seperti Bitmoji mempunyai pencipta kartun dalaman.

Pencipta avatar kartun sesuai jika anda mahukan gambaran ringkas tentang diri anda yang sebenarnya bukan foto anda. Avatar seperti ini mungkin berguna apabila anda memerlukannya untuk forum awam atau tempat dalam talian lain di mana anda ingin merahsiakan identiti anda tetapi masih mahu menyatakan diri anda yang sebenar dan benar.

Terdapat juga beberapa laman web yang dapat anda gunakan untuk mengubah foto anda menjadi kartun. Kami menulis artikel tutorial di laman web di mana anda boleh membuat kartun sendiri secara percuma!

Soalan Lazim

Penyuntingan gambar sungguh menyeronokkan! Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai cara membuat foto menjadi kartun, teruskan membaca!

Apakah perbezaan antara Bitmoji dan avatar kartun?

Bitmoji telah menjadi sangat popular di platform Media Sosial dalam beberapa tahun kebelakangan. Mereka adalah versi kartun untuk anda tetapi dengan satu perbezaan yang besar; mereka tidak menukar foto anda yang ada menjadi kartun. Sebaliknya, anda pergi ke laman atau aplikasi Bitmoji, membuat akaun, dan membina penampilan anda dari awal. Memilih warna rambut, warna kulit, warna mata, dan juga pakaian.

Sekiranya anda menggunakan Snapchat dan sekarang Facebook, anda boleh mengubah Bitmoji anda bila-bila masa anda ingin mencerminkan suasana hati anda sekarang.

Bolehkah saya mengubah gambar saya menjadi kartun tanpa menggunakan aplikasi atau laman web pihak ketiga?

Walaupun alat penyuntingan telefon bimbit telah menjadi jauh lebih baik daripada dulu, mereka masih belum membenarkan kita menukar foto menjadi avatar kartun. Mungkin kita akan melihat fungsi asli ini tidak lama lagi.

Pemikiran Akhir

Banyak aplikasi kamera mempunyai penapis "artistik" yang dapat Anda gunakan pada foto yang ada. Daripada memuat turun aplikasi lain, anda mungkin ingin memeriksa sama ada anda sudah mempunyai kemampuan ini. Anda lebih cenderung memiliki jenis penapis ini jika mempunyai aplikasi kamera yang berbeza daripada yang disertakan dengan telefon anda.

Akhirnya, jika anda menggunakan kamera stok anda, anda masih mempunyai pilihan. Cukup periksa aplikasi yang disyorkan atau cuba yang baru. Sebilangan besar percuma dari kedai aplikasi anda, jadi cubalah beberapa sehingga anda menjumpai yang sesuai untuk anda.