Ulasan Mercedes A-Class (2018): Kereta kecil, berteknologi besar

Ulasan Mercedes A-Class (2018): Kereta kecil, berteknologi besar

Gambar 1 dari 28

mercedes_a-class_2018_review

mercedes_a-class_2018_designs
mercedes_a-class_2018_desain
mercedes_a-class_2018_top_view
mercedes_a-class_2018_side
mercedes_a-class_2018_front
mercedes_a-class_2018_rear
mercedes_a-class_2018_lightlights
mercedes_a-class_2018_indicator
mercedes_a-class_2018_wing
mercedes_a-class_2018_wheel
mercedes_a-class_2018_cabin
mercedes_a-class_2018_inside
mercedes_a-class_2018_kontrol
mercedes_a-class_2018_looks
mercedes_a-class_2018_colours
mercedes_a-class_2018_colour_scheme
mercedes_a-class_2018_dashboard
mercedes_a-class_2018_navigasi
mercedes_a-class_2018_camera
mercedes_a-class_2018_steering_wheel
mercedes_a-class_2018_volume
mercedes_a-class_2018_voice_assistant
mercedes_a-class_2018_directions
mercedes_a-class_2018_ai_navigation
mercedes_a-class_2018_door
mercedes_a-class_2018_usb-c
mercedes_a-class_2018_pad
£ 25800 Harga semasa dikaji

Mercedes A-Class yang baru adalah masalah besar. Biasanya, anda mungkin mengharapkan saya menjelaskan bahawa ini adalah cara termurah untuk menggunakan Mercedes, itu semua mengenai jenama dan lebih kurang mengenai kereta dan pemanduan. Bagaimanapun, itulah sebabnya mengapa Mercedes telah menjual begitu banyak sejak kebelakangan ini.

Lihat ulasan Mini 3-Door Hatch and Convertible (2018) yang berkaitan: Sebuah kereta kecil yang besar dalam kajian Ford Fiesta 2017: Bentuk popular yang lebih moden

Edisi ini agak berbeza kerana, daripada hanya memperkenalkan penampilan yang sedikit baru dan mekanikal yang diperbaiki secara ringan, Mercedes telah keluar dan membuang buku itu.

Saya bercakap di sini mengenai "Pengalaman Pengguna Mercedes-Benz (MBUX)" yang baru. Pertama kali dipamerkan pada Pameran Elektronik Pengguna (CES) tahun ini di Las Vegas, ini membawa kokpit berteknologi tinggi paling maju yang pernah saya lihat di dalam kereta. Ini mengalahkan Mercedes E- dan S-Class di sini, yang akan berlangsung beberapa, yang sangat tinggi, memandangkan yang terakhir bermula pada £ 72,000 - lebih dari dua kali ganda kos 25800 A-Class yang baru.

[galeri: 1]

Ulasan Mercedes A-Class: MBUX dan teknologi dalaman

Di dalam kabin, Mercedes bling khas, dengan banyak aluminium mesin yang tersebar di sekelilingnya dan tahap keselesaan yang tinggi. Tetapi semuanya berkaitan dengan teknologi dalam A-Class yang baru dan bermula dari mana membentang dari belakang stereng dalam satu sapuan melengkung yang halus dan halus.

Ia seperti sesuatu dari jambatan Starship Enterprise, tetapi bukannya melibatkan Klingons, ia digunakan di sini untuk mempersembahkan tetapan speedometer dan pembalik, satnav, media dan kereta anda. Dan (adakah saya sudah mengatakannya?) Ia kelihatan sangat menakjubkan.

Ia tidak sama di semua model Kelas A. Untuk mendapatkan pengalaman terbaik, anda memerlukan paparan 10.25 inci kembar, yang dikuasakan oleh sepasang cip Nvidia Tegra X2. Model termurah dilengkapi dengan sepasang skrin 7in dan dalaman yang kurang kuat.

[galeri: 12]

Mana-mana model yang anda pilih, kedua-dua skrin ini berfungsi dengan cara yang hampir sama. Skrin kanan, tengah, peka sentuhan, sementara sebelah kiri pasif dan digunakan untuk menunjukkan peta satnav, speedo dan tachometer dalam pelbagai susun atur yang dapat dikonfigurasi pengguna. Dan sangat intuitif untuk digunakan; Saya sangat menyukai cara anda dapat berinteraksi dengan pelbagai tetapan kereta - contohnya lampu depan - dengan hanya mengetuk bahagian yang sesuai dari model 3D di skrin.

Paparan instrumen digital, yang terletak di belakang stereng, dapat disesuaikan sepenuhnya. Anda boleh menyembunyikan dail dan menggantinya dengan peta 3D (disediakan di SINI Technologies), bahkan menyesuaikan elemen peta yang muncul.

[galeri: 18]

Paling penting, tidak seperti Audi, Mercedes tidak mengeluarkan bayi dengan air mandi, di sini. Sekiranya anda tidak menggunakan layar sentuh ketika memandu, ada pad jejak besar yang terdapat di depan pemilih roda gigi, yang dapat Anda gunakan sebagai pengganti layar sentuh untuk menggesek ke kiri dan kanan untuk beralih dari layar ke layar, ke atas dan ke bawah untuk menavigasi senarai dan klik untuk memilih item. Selain itu, dalam gema touchpad pintar MacBook, ia memberikan banyak maklum balas setiap kali anda mengklik.

[galeri: 27]

Dan jika anda ingin bebas sepenuhnya, anda juga boleh melakukannya, terima kasih kepada pembantu digital Mercure 'Linguatronic' Nuance, yang membolehkan anda mendapatkan petunjuk, bermain muzik dan bahkan mengubah suhu hanya dengan berteriak "hei Mercedes ”dan apa sahaja yang anda mahukan. Ini juga berfungsi dengan baik; malah akan menafsirkan pernyataan yang agak kabur seperti "hey Mercedes, I am cold" sebagai permintaan untuk menaikkan suhu pada kawalan iklim.

[galeri: 22]

Adapun Apple CarPlay dan Android Auto, ini akan tersedia untuk dipesan mulai bulan September melalui "Pakej Sambungan Telefon Pintar" pilihan, yang juga akan berisi pengecasan tanpa wayar dan kemampuan kunci digital melalui aplikasi Mercedes. Pada catatan yang lebih negatif, tidak ada HUD dalam model UK, walaupun dengan kelompok instrumen digital ini bagus yang agak dapat dimaafkan.

BACA BERIKUTNYA: Kajian Mini 3-Door Hatch and Convertible (2018): Sebuah kereta kecil yang berteknologi tinggi

Ulasan Mercedes A-Class: Ciri keselamatan dan bantuan pemandu

Sekiranya ini hanya ada pada pakej teknologi dalam kereta Mercedes yang baru, cukup untuk melihatnya dengan selesa di hadapan setiap kereta lain dalam kurungan harga kurang dari £ 30k - tetapi ada lebih banyak lagi, walaupun, seperti yang anda jangkakan , semuanya pilihan.

Yang pertama adalah Pakej Navigasi Bertambah, yang, secara terus terang harus dilihat. Oleh itu, lihat gambar di bawah ini dan kemudian kembali ke tinjauan.

[galeri: 24]

Apa yang anda lihat adalah, pada dasarnya, satnav realiti campuran. Ini menggunakan kamera depan kereta untuk memaparkan gambar masa nyata jalan di hadapan yang dilapisi anak panah biru, yang menunjukkan jalan yang harus anda lalui, sementara grafik simpang tradisional atas ditunjukkan di sebelah kanan.

[galeri: 23]

Ini sangat bijak, dan inovasi yang nampaknya berjaya. Ini menjadikannya lebih jelas untuk mengetahui jalan keluar mana yang akan dilalui bulatan; sebenarnya, saya juga menyatakan bahawa ia meningkatkan keselamatan juga, kerana apabila anda melihat peta, anda masih dapat melihat apa yang ada di hadapan anda, membuat anda sentiasa mengetahui keadaan sekeliling anda setiap masa.

Sudah tentu, ini bukan satu-satunya sistem keselamatan berdasarkan teknologi yang ditawarkan di A-Class yang baru. Terdapat juga pengesanan tanda lalu lintas, yang memberi anda petunjuk tentang had laju maksimum yang dibenarkan di jalan yang anda lalui.

[galeri: 19]

Terdapat juga pilihan untuk menentukan "Active Lane Keeping Assist", yang membuat anda tetap berada di jalur jika anda mulai melayang. Saya dapati ia berfungsi dengan baik, namun agak membimbangkan apabila anda memandu dengan pantas.

Mod lain yang lebih separa autonomi, seperti bantuan stereng aktif "Distronic" Mercedes, yang memberikan "bantuan stereng yang ketara, walaupun pada selekoh", akan tersedia di A-Class pada akhir tahun ini.

BACA BERIKUTNYA: Ulasan VW Touareg (2018): SUV Volkswagen adalah keajaiban teknologi

Ulasan Mercedes A-Class: Sistem bunyi

Sistem bunyi jarak pertengahan yang dipasang pada model pemacu ujian saya sedikit kurang berkesan. Pembesar suara tidak berjenama; sebaliknya, mereka adalah pembesar suara dalaman Mercedes-Benz, yang didorong oleh penguat sebanyak 225W. Terdapat subwoofer di boot, tweeter di tiang A dan di pintu belakang, pembesar suara jarak jauh di keempat pintu, dan pembesar suara tengah pertengahan di bahagian depan juga.

[galeri: 14]

Di atas kertas, ia kelihatan mengagumkan; pada hakikatnya, persembahan adalah bercampur-campur dan saya mendapati kualiti suara secara keseluruhannya terlalu beradab. Walaupun ketika saya menekan treble dengan enam takik dan memindahkan dua takik fader ke muzik belakang yang terdengar menjengkelkan telinga. Suhu tinggi terlalu keras dan rapuh dan itu menyukarkan untuk menikmati mendengar selama lebih dari beberapa minit pada satu masa.

Yang memalukan, kerana di tempat lain, kualiti suara sangat baik. Mids dan bass boleh diterima dengan baik. Rendahnya gemuruh dan ada slam mid-bass yang ketat. Mids menunjukkan maklumat yang cukup dan tidak didorong ke latar belakang, yang bagus untuk lagu dengan penekanan pada vokal.

Tambahkan panggung suara yang mengagumkan dan pemisahan instrumen yang hebat dan anda akan mempunyai sistem bunyi pembunuh - jika bukan kerana treble kurang ajar itu.

[galeri: 25]

BACA SETERUSNYA: Ulasan Ford Fiesta 2017: Bentuk popular yang lebih moden

Ulasan Mercedes A-Class: Reka bentuk dan keselesaan

Sejauh hatchback, A-Class adalah salah satu tawaran yang lebih mahal di pasaran tetapi, seperti yang kita lihat, A-Class baru benar-benar membenarkannya, terutama dengan sistem hiburan dan bantuan teknologi tinggi.

Ia juga kelas teratas dari segi bagaimana ia dipasang di dalam. Dari kerusi "kulit" yang lembut dan sintetik, ke lubang udara yang kelihatan seperti enjin jet yang menggunakan papan pemuka.

[galeri: 15]

Sebenarnya, bergantung pada penyesuaian suhu anda, kisi-kisi ventilasi udara bahkan berubah warna, menjadi merah sementara ketika anda memanaskan kabin, dan biru ketika anda menyejukkannya.

Roda stereng juga mempunyai banyak permata tersembunyi. Selain kawalan biasa, seperti penyesuaian volume dan kawalan pelayaran, terdapat dua butang sensitif sentuh kapasitif yang duduk di kedua sisi roda. Salah satu butang ini mengawal skrin sistem infotainment, sementara yang lain adalah untuk kluster instrumen digital. Mereka responsif dan intuitif untuk menggunakan dan memberi pemandu cara lain untuk mengawal pelbagai pilihan kereta.

[galeri: 13]

Sekarang, walaupun terdapat 10.25 inci paparan kereta, pengeluar Jerman telah memutuskan untuk menyimpan beberapa butang fizikal. Contohnya, kawalan iklim, yang terletak di bawah lubang udara depan, adalah semua suis dan butang fizikal. Terdapat juga sekumpulan tombol di sekitar pad sentuh, yang termasuk sakelar beralih untuk menunggang empat mod pemanduan kereta: Eco, Sport, Individual, dan Comfort.

Akhirnya, butang kuasa fizikal dan Mula / Berhenti dijumpai di sebelah kanan papan pemuka. Anda tidak perlu meletakkan kunci anda di mana sahaja, selagi anda memilikinya; anda baik untuk pergi.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Nissan Leaf 2018: EV yang paling popular di UK semakin baik

Ulasan Mercedes A-Class: Pengalaman memandu, enjin dan pengendalian

Pada majlis pelancaran, saya memandu A 200 AMG, dilengkapi dengan enjin petrol empat silinder 1.4 liter turbo. Saya dapati kereta itu cekap dan mudah dipandu. Ia memiliki nuansa ringan dan cukup cantik di dalam dan sekitar jalan-jalan Cotswolds yang lentur. Walau bagaimanapun, ini bukan sesuatu yang dapat membuat denyut nadi anda jika anda seorang pemandu yang berminat.

[galeri: 5]

Kononnya, kereta itu tidak cuba menjadi sporty. Ia direka untuk perjalanan yang selesa yang akan anda nikmati semasa anda menyusuri lebuh raya. Terdapat beberapa masalah walaupun di sini.

Selain bunyi enjin yang tidak menyenangkan ketika anda meletakkan pedal ke logam, saya terkejut mendengar sedikit bunyi jalan raya, sehingga menyebabkan saya kehilangan pengalaman memandu secara keseluruhan. Walaupun sistem suaranya terpasang, anda dapat merasakan getaran di lantai - bukan sesuatu yang anda harapkan di Mercedes. Sebagai gantinya, saya mengharapkan keheningan yang bahagia dan perjalanan yang lembut.

[galeri: 6]

Judul adik kami, Auto Express, menerbitkan ulasan penuh Mercedes A-Class awal tahun ini, jadi baca mengenai prestasi dan ciri pengendalian kereta.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Tesla Model S (2017): Kami meninjau semula kereta elektrik Elon Musk yang paling popular

Ulasan Mercedes A-Class: Harga dan pilihan

Di UK, A-Class baru boleh didapati dalam tiga tahap trim: SE, Sport dan AMG. Harga bermula pada £ 25,800 untuk tahap awal 180 d SE, yang dilengkapi dengan enjin diesel turbodiesel 114bhp 1.5 liter empat silinder. Sebagai alternatif, anda boleh memilih dari dua model petrol: turbocharged empat silinder A 200 I 1.3 liter yang dipandu dengan 161bhp pada paip dan turbocharged empat silinder 2.0 liter A 250 dengan 221bhp, yang masing-masing bermula dari £ 27,500 dan £ 30,240 .

Dan, dengan Mercedes merancang untuk melancarkan varian petrol A 180 yang lebih murah pada musim luruh, ditambah dua varian diesel yang lebih kuat (200 d dan A 220 d) menjelang awal 2019, akan segera ada banyak pilihan. Semua model pada mulanya akan hadir dengan kotak gear automatik 7-DCT berkembar tujuh kelajuan Mercedes. Model manual akan datang ke UK pada akhir 2018.

[galeri: 7]

Semua model mempunyai penghawa dingin, radio DAB dan roda aloi, ukurannya bergantung pada spesifikasi yang anda mahukan. Sport dilengkapi dengan roda 17in, misalnya, sementara model AMG dilengkapi dengan rim 18in yang lebih besar. Sudah tentu, seperti setiap kereta baru di pasaran, terdapat pelbagai pakej yang boleh anda pilih untuk ditambahkan pada model asas.

Di sini, perlu diperhatikan bahawa semua hiasan dilengkapi dengan sepasang paparan 7 inci (kokpit dan papan pemuka) sebagai standard dan anda perlu membayar lebih banyak untuk mempunyai satu atau dua skrin 10.25 inci.

[galeri: 17]

Pakej £ 1.395 Eksekutif, misalnya, merangkumi paparan infotainment skrin sentuh 10.25 inci berkembar, Active Parking Assist dengan Parktronic, tempat duduk depan yang dipanaskan dan cermin lipat. Pakej ‘Premium’ dengan harga £ 2,395 menambah paparan kokpit 10,25 inci, pencahayaan ambien 64 warna, kusen pintu yang diterangi, Keyless Go, sistem bunyi jarak pertengahan, dan sandaran tangan belakang.

Anda mungkin juga berminat untuk menentukan 'Pakej Navigasi Bertambah' £ 495, yang menambah navigasi realiti campuran dan Traffic Sign Assist.

[galeri: 4]

Ulasan Mercedes A-Class: Keputusan

Mercedes A-Class tahun ini dengan antara muka MBUX serba baru adalah penukar permainan untuk kereta kecil dan mewah. Ia membawa teknologi kereta besar untuk Mercedes yang paling berpatutan dalam rangkaian dan, dalam satu gerakan, mendorong A-Class mendahului saingannya di ruang hatchback mewah.

Saya sangat menyukai bagaimana Mercedes telah melaksanakan antara muka untuk merentasi papan pemuka dan kokpit. Dengan kemasukan AR, sistem MBUX adalah antara kombo infotainment-kokpit yang paling maju dari segi teknologi yang pernah saya lihat.

Walau bagaimanapun, tidak semua kemerahan, dengan sistem suara yang agak rancak dan bunyi jalan yang tidak dapat dielakkan merendahkannya. Kedua-dua elemen ini menghilangkan keseronokan dan keseronokan semasa memandu kereta dan, untuk hatchback yang bermula pada £ 25,800 (£ 31,710 untuk kereta yang saya pandu), saya mengharapkan lebih banyak lagi.