Rangkaian Selular Tidak Tersedia untuk Panggilan Telefon - Cara Memperbaiki

Android popular kerana suatu sebab, kerana ia sangat sesuai untuk pemula dan pengguna lanjutan. Namun, rawan bug, dengan masalah rangkaian adalah Achillesnya.

Rangkaian Selular Tidak Tersedia untuk Panggilan Telefon - Cara Memperbaiki

Jika anda kembali dari perjalanan jauh, Anda mungkin pernah melihat pesan seperti "Rangkaian mudah alih tidak tersedia untuk panggilan telefon" ketika anda berusaha membuat panggilan telefon. Ia banyak berlaku dan dalam kebanyakan kes berlangsung dalam waktu yang sangat singkat. Namun, jika masalah itu berlanjutan, berikut adalah senarai perkara yang boleh menyebabkan mesej ini muncul, serta senarai perkara yang boleh anda lakukan mengenainya.

Punca

Mesej ralat ini, di atas semua, adalah hasil biasa kerana tidak mempunyai isyarat rangkaian mudah alih. Apabila itu berlaku, kebanyakan model telefon menunjukkannya. Namun, telefon bimbit Samsung Galaxy terkenal kerana ia menggunakan T-Mobile atau Verizon.

Mendapatkan mesej ini hanya sedikit bug, tetapi jika masalah itu tidak dapat diselesaikan dengan cepat, ia sebenarnya merupakan tanda sistem operasi yang tidak berfungsi. Selain mempunyai isyarat buruk atau tidak, liputan telefon anda, lokasi semasa anda, dan kad SIM yang salah atau rosak mungkin menyebabkan masalah.

Penyelesaian

Periksa Mod Penerbangan

Sebelum mengambil langkah lebih lanjut, pastikan mod Penerbangan tidak dihidupkan dan mencegah anda membuat panggilan telefon. Untuk memeriksa ini, pergi ke Skrin utama anda, kemudian sapu ke bawah dari bahagian atas skrin. Mod penerbangan (atau mod Pesawat) harus menjadi salah satu tetapan yang disertakan.

Mod kapal terbang

Pilih Operator Rangkaian

Semasa anda pergi ke luar negara, telefon pintar anda menukar operator rangkaian. Pencarian operator rangkaian diatur ke automatik secara lalai pada banyak telefon, tetapi beberapa pengguna lanjutan suka menonaktifkan tetapan ini dan melakukan carian secara manual. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan kedua, anda mungkin lupa memilih operator atau telefon tidak membenarkan anda melakukannya kerana tidak dapat mengemas kini lokasinya.

Apa pun keadaannya, anda mungkin mahu menetapkan telefon anda untuk mencari rangkaian secara automatik. Inilah cara melakukannya di kebanyakan peranti Android.

 1. Pergi ke menu "Tetapan".
 2. Ketik "Tanpa wayar dan rangkaian."
 3. Cari "Rangkaian mudah alih."
 4. Masukkan "Operator rangkaian."
 5. Pilih "Pilih secara automatik."

Tukar Bateri

Bateri pada peranti Android boleh rosak dengan cepat kerana telefon anda menghasilkan haba semasa digunakan secara berlebihan dan untuk jangka masa yang panjang. Membiarkan telefon anda pada pengecas lebih lama daripada yang diperlukan boleh merosakkan bateri juga. Sekiranya bateri telefon anda boleh ditanggalkan, cubalah kaedah ini. Jika tidak, pertimbangkan untuk membawa telefon anda ke bengkel yang sah sekiranya anda mengesyaki bateri anda rosak.

Kitaran kuasa

Kitaran kuasa dapat menyelesaikan masalah yang anda hadapi, kerana ia dapat menetapkan semula dan mewujudkan semula hubungan dengan penyedia rangkaian anda. Ini adalah kaedah yang baik untuk memperbaiki gangguan sekiranya bateri telefon anda ditanggalkan. Untuk menghidupkan kuasa, anda perlu mematikan peranti anda, mengeluarkan kad SIM, dan bateri. Perlu diingat bahawa anda harus melakukan ini dengan hati-hati yang anda boleh.

Betulkan Isyarat Radio

Isyarat radio anda mungkin tidak disiarkan dengan betul. Inilah cara menyelesaikan masalah ini.

 1. Dail * # * # 4636 # * # * dari telefon anda. Ini tidak dianggap sebagai panggilan telefon, jadi anda masih dapat memanggilnya.
 2. Angka tersebut akan membawa anda ke menu pengujian, jika dimasukkan dengan benar. Di menu, pilih "Maklumat telefon" (atau "Maklumat peranti").

  Menu ujian

 3. Ketik "Jalankan ujian ping."

  Maklumat telefon

 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat menu dropdown "Tetapkan jenis rangkaian pilihan". Ia tidak mudah dikenali, jadi cari anak panah kecil di sebelah kanan.
 5. Pilih "GSM Auto (PRL)" dari senarai.

  Jenis rangkaian pilihan

 6. Ketik "Matikan radio."

  Matikan radio

 7. Nyalakan semula peranti anda dan lihat apakah ini menyelesaikan masalah.

Kemas kini Peranti Anda

Melakukan kemas kini sistem membantu menyelesaikan banyak masalah sistem operasi. Oleh itu, jika anda fikir OS harus dipersalahkan, berikan kemas kini. Lokasi sebenarnya mungkin berbeza untuk model yang berbeza, tetapi proses umum hampir sama.

 1. Pergi ke Tetapan telefon anda.
 2. Cari pilihan "Tentang peranti" atau "Tentang telefon". Ia berada di bawah tab "Sistem" pada banyak telefon.
 3. Cari dan ketik pilihan "Kemas kini perisian". Beberapa peranti mungkin mempunyai pilihan ini secara langsung di bawah tab "Sistem".
 4. Ketik "Periksa kemas kini."
 5. Sekiranya terdapat versi OS yang lebih baru, pasangkannya.

Lakukan Reset Kilang

Sekiranya OS peranti anda sudah terkini, kemungkinan penyelesaian lain untuk masalah yang berkaitan dengan OS adalah melakukan reset kilang. Pastikan untuk membuat sandaran data penting terlebih dahulu, kerana ini akan membersihkan semua tetapan, aplikasi, dan kadangkala fail peribadi anda. Untuk melakukan tetapan semula kilang:

 1. Pergi ke "Tetapan."
 2. Cari menu "Sandaran dan Tetapkan Semula". Nama menu mungkin berbeza, tetapi harus ada kata "sandaran" di dalamnya.
 3. Cari pilihan mengenai "Tetapan semula data kilang." Lakukannya setiap kali anda merasa bersedia.

Periksa Tetapan APN Verizon

Sekiranya anda menggunakan Verizon, namun belum ada yang berhasil untuk anda, cuba kemas kini tetapan APN. Nampaknya nilai-nilai ini:

Nama: Verizon

APN: internet

Proksi: Tidak ditetapkan

Pelabuhan: Tidak ditetapkan

Nama pengguna: Tidak ditetapkan

Kata Laluan: Tidak ditetapkan

Pelayan: Tidak ditetapkan

MMSC: //mms.vtext.com/servlets/mms

Proksi MMS: Tidak ditetapkan

Port MMS: 80

PKS: 310

MNC: 012

Jenis pengesahan: Tidak ditetapkan

Jenis APN: Tidak ditetapkan atau Internet + MMS

Protokol APN: Lalai

Pembawa: Tidak ditetapkan

Sentiasa Berhubungan

Rangkaian yang hilang boleh menjadi bug kecil yang hilang dengan cepat dengan cepat. Tetapi jika tidak demikian, cubalah penyelesaian ini satu persatu. Mudah-mudahan, sekurang-kurangnya salah satu daripadanya berfungsi untuk anda.

Adakah anda mempunyai masalah rangkaian lebih awal? Apa muslihat untuk anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!