Cara Menukar Nama Airdrop Anda

AirDrop adalah ciri pada peranti Apple yang membolehkan pengirim menghantar data ke peranti Apple yang lain dengan cepat. Selagi peranti penerima berada dalam jangkauan AirDrop pengirim akan berfungsi dengan baik. Digunakan untuk menghantar gambar, tangkapan skrin, dan bentuk maklumat lain seperti dokumen, ciri ini menjadikan pemindahan cepat dan mudah.

Dengan penggunaan teknologi Bluetooth LE, AirDrop dapat menyiarkan, menemui, merundingkan hubungan, dan Wi-Fi dari titik ke titik untuk memindahkan data anda. Ini membolehkan semua foto, video, kenalan dan sebagainya dihantar dengan mudah ke kawasan simpanan lain melalui sambungan yang cepat dan selamat.

Untuk bantuan lebih lanjut mengenai AirDrop, lihat artikel kami yang lain.

Semasa menggunakan AirDrop untuk menyebarkan data antara iPhone dan iPad, anda mungkin melihat banyak ID Apple lain untuk dipilih, yang sesak akan menjadi milik anda. Ini boleh menjadi masalah apabila setiap peranti di sekitar Anda memiliki nama lalai yang sama seperti "iPhone" atau "iPad."

Tukar Nama AirDrop pada iPhone atau iPad Apple anda

AirDrop sangat berguna untuk berkongsi fail antara peranti Apple anda, tetapi itu hanya jika anda dapat membezakan anda dari banyak yang mungkin berkongsi ruang WiFi yang sama di sekeliling anda. Untuk memastikan bahawa semua fail yang ingin anda pindahkan ke peranti yang betul, anda perlu menukar namanya.

Anda boleh menukar nama peranti anda dalam Tetapan iPhone anda (Tetapan> Umum> Mengenai) tetapi anda akan cepat menyedari bahawa nama AirDrop anda tidak berubah. Ini kerana ciri AirDrop anda berfungsi dengan kenalan anda. Oleh itu, anda perlu mengemas kini kad kenalan anda. Ini caranya:

 1. Buka aplikasi Dail pada iPhone anda. Ketik Kenalan di bawah.

 2. Ketik kad kenalan di bahagian atas.

 3. Di penjuru kanan sebelah atas, ketik Edit.

 4. Taipkan nama yang anda mahu orang lain melihat ketika AirDrop anda failkan. Kemudian, klik Selesai di kanan atas.

Sekarang, apabila orang lain mencuba AirDrop sesuatu kepada anda, mereka akan melihat nama baru yang anda buat. Anda bahkan boleh menambahkan gambar profil ke Kad Kenalan anda dengan mengetuk Tambah Foto.

Catatan: Mungkin memerlukan beberapa saat untuk peranti anda muncul dalam pilihan AirDrop yang lain setelah melakukan perubahan ini. Sekiranya nama anda tidak muncul, pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula dan tetapkan semula anda Tetapan rangkaian. Telefon anda akan dimulakan semula dan muncul dalam senarai AirDrop pengirim.

Untuk menukar nama iPod classic, iPod nano, atau iPod shuffle anda:

 1. Anda mesti menyambungkan peranti iPod anda, tanpa mengira versi, ke komputer anda.
 2. Lancarkan iTunes dari komputer anda.
 3. Cari dan klik pada peranti anda.
 4. Anda kini harus melihat nama peranti anda yang terletak di bahagian atas bar sisi kiri. Klik padanya.
 5. Taipkan nama baru untuk peranti anda, yang akan digunakan untuk AirDrop anda, dan kemudian tekan Masukkan (Kembali).
  • Peranti dan iTunes anda akan diselaraskan secara automatik, jadi nama baru yang anda pilih untuk iPod anda sekarang akan ditampilkan di iPod anda.

AirDrop Untuk Mac Anda

Sekiranya anda ingin mengirim dokumen dari produk Apple yang lebih kecil ke iMac atau Macbook, anda boleh menggunakan AirDrop.

Sekiranya anda pernah cuba memindahkan data antara peranti mudah alih berdekatan dengan Mac anda, anda mungkin melihat satu peranti dengan nama paparan "Tidak diketahui". Ini mungkin Mac anda.

Sebelum anda mencuba data AirDrop ke dan dari Mac anda, pertama-tama anda ingin memberikannya nama yang betul. Ini akan membolehkan anda mengenalinya dengan mudah di rangkaian tempatan anda semasa anda masuk untuk pemindahan. Langkah-langkah untuk menetapkan atau mengubah nama Mac sama cepat dan mudahnya seperti pada iPhone, iPad, atau iPod.

Untuk menukar nama Mac anda menjadi sesuatu yang lebih sesuai:

 1. Semasa berada di Mac anda, klik pada ikon Apple di sudut kiri atas. Kemudian, klik pada Keutamaan Sistem.

 2. Seterusnya, klik pada Berkongsi .

 3. Ketik nama yang ingin anda gunakan untuk komputer anda, ke dalam kotak "Nama Komputer" yang telah disediakan untuk anda.

 4. Selesai, setelah menaip nama tutup saja tetingkap.

Sekarang, anda akan dapat menghantar dokumen, foto, video, laman web, lokasi peta dan banyak lagi ke iPhone, iPad, iPod touch, atau Mac lain menggunakan AirDrop dengan mudah.

Sudah tentu, selagi anda mengetahui cara menggunakan AirDrop dari Mac anda. Izinkan saya memberikan peringatan ringkas kepada anda.

Pilihan pertama ialah berkongsi kandungan dari Finder. Untuk membuat ini:

 1. Buka Pencari dan klik pada Pergi> AirDrop . Ia boleh didapati di bar menu.
  • AirDrop juga boleh didapati di bar sisi a Pencari tingkap.
  • Anda akan dapat melihat semua pengguna AirDrop berdekatan di sana di tetingkap AirDrop.
 2. Seret satu atau beberapa dokumen, foto, atau fail lain ke penerima yang dimaksudkan di tetingkap. Kemudian masukkan mereka terus ke dalamnya.

Pilihan kedua adalah menggunakan ciri Share:

 1. Buka foto, dokumen, atau fail yang ingin anda kirim.
 2. Klik Berkongsi di dalam aplikasi anda (ini kelihatan seperti kotak kecil dengan anak panah menunjuk ke atas).
 3. Daripada Berkongsi menu, pilih AirDrop dari antara pelbagai pilihan yang ada.
 4. Cari dan pilih penerima dari helaian AirDrop.
  • Anda perlu menunggu peranti lain Terima sebelum fail dapat dihantar.
 5. Setelah fail (atau fail) dihantar, klik Selesai .

Begitu juga, setiap kali orang lain di rangkaian tempatan yang sama berusaha untuk AirDrop membuang beberapa kandungan, anda akan menolak atau menerima permintaan mereka. Permintaan ini akan muncul sebagai pemberitahuan dan juga di dalam tetingkap AirDrop.

Mengklik "Terima" akan memberi anda pilihan untuk menyimpan ke muat turun atau menambah ke folder tertentu seperti Foto. Semua data yang anda terima ke Mac anda disimpan secara automatik ke folder Muat turun anda.

Tidak Dapat Melihat Peranti Lain

Anda kini tahu cara menukar nama peranti anda agar tidak hilang di antara peranti lain ketika mencuba AirDrop. Anda juga tahu bagaimana melakukannya pada Mac anda. Tetapi apa yang berlaku apabila peranti tidak muncul di tetingkap AirDrop?

Sekiranya anda mencuba kandungan AirDrop dari satu peranti, tetapi nama peranti penerima tidak dapat dijumpai, apa yang harus anda lakukan terlebih dahulu adalah memastikan kedua-dua peranti menghidupkan WiFi dan Bluetooth. Anda juga mahu kedua-dua peranti berada dalam jarak 30 kaki (9 meter) antara satu sama lain.

Ini biasanya semua yang perlu dilakukan, tetapi ada kalanya asas tidak menyelesaikan masalah. Kita perlu memperhatikan tetapan peranti.

Petua penyelesaian masalah untuk iPhone, iPad, atau iPod touch:

 • Pergi ke Pusat Kawalan untuk memeriksa tetapan AirDrop anda. Sekiranya anda telah mengatur AirDrop untuk menerima kandungan dari "Kenalan Sahaja", kedua-dua peranti kirim dan terima perlu dilog masuk ke iCloud. Juga, alamat e-mel atau nombor telefon yang dikaitkan dengan ID Apple pengirim mesti ada di aplikasi Kenalan pada peranti iOS anda.
 • Sekiranya pilihan AirDrop untuk perangkat tidak muncul, anda mungkin perlu menukar dari "Kenalan Sahaja" menjadi "Semua Orang" agar dapat ditemukan.

 • Matikan Hotspot Peribadi semasa cuba menggunakan AirDrop. Anda boleh mematikannya dengan masuk ke Tetapan> Selular peranti iOS penerima.

Memperbaiki masalah pada Mac:

 • Pastikan AirDrop dihidupkan dengan masuk ke Finder dan mengklik Pergi> AirDrop dari bar menu.
 • Periksa tetapan "Izinkan saya ditemui oleh" di bahagian bawah tetingkap AirDrop.
 • Mac sebelumnya (2012 atau lebih awal) harus mengklik "Tidak melihat siapa yang anda cari?" di tetingkap AirDrop atau lembaran perkongsian Mac perkongsian. Ikuti ini dengan mengklik "Cari Mac Lama."
 • Sekiranya Mac penerima menggunakan OS X Mavericks atau lebih awal, pastikan tetingkap AirDrop terbuka pada Mac itu: pilih Go> AirDrop dari bar menu di Finder.
 • Pastikan "Sekat semua sambungan masuk" dimatikan dalam pilihan Keselamatan & Privasi Mac penerima.

Soalan Lazim

Seperti yang anda lihat, menukar nama peranti anda cukup mudah. Tetapi, jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca.

Nama peranti saya tidak dikemas kini. Apa yang salah?

Sekiranya anda mengemas kini nama peranti anda menggunakan arahan di atas, tetapi tidak dapat dipaparkan dengan segera, matikan telefon anda kemudian hidupkan semula. Dengan andaian anda mengesahkan bahawa perubahan nama dilakukan menggunakan kaedah di atas, ini akan menyelesaikan masalahnya.