Cara Menukar Akaun Amazon di Echo Show

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin perlu menukar akaun pada peranti Echo Show. Mungkin anda ingin menjualnya atau memberikannya, atau anda baru mendapatkannya dan anda ingin mendaftarkan akaun anda. Adakah terdapat cara untuk menambahkan akaun baru dan beralih ke akaun itu?

Cara Menukar Akaun Amazon di Echo Show

Malangnya, Amazon Echo Show adalah peranti yang diperibadikan, yang bermaksud bahawa anda hanya dapat menghubungkannya dengan satu akaun sebelum menggunakannya. Namun, ini tidak bermaksud anda tidak boleh beralih ke akaun lain jika anda mahu.

Satu-satunya perbezaan ialah anda perlu membuang akaun sebelumnya sepenuhnya sebelum dapat membuat yang baru. Terdapat dua cara untuk membatalkan pendaftaran akaun - anda boleh melakukannya di laman web rasmi Amazon atau terus di peranti. Artikel ini akan membimbing anda melalui kedua-duanya.

Batalkan pendaftaran di Laman Web Amazon

Anda boleh membatalkan pendaftaran setiap peranti Amazon yang anda miliki di laman web rasmi Amazon. Dengan pilihan ini, anda tidak akan dapat membeli aplikasi baru dan item dalam apl.

Selain itu, anda tidak akan dapat menggunakan perkhidmatan penstriman atau membeli buku dan buku audio dari kedai Amazon. Walau bagaimanapun, anda boleh menyediakan akaun baru dan menggunakan pilihan ini pada masa akan datang.

Inilah yang harus anda lakukan untuk membatalkan pendaftaran di laman web:

  1. Log masuk ke akaun Amazon anda.
  2. Sekarang, klik pada menu lungsur di sudut kiri atas dan pilih Kandungan & Peranti. Menu Amazon
  3. Seterusnya, pilih Peranti dari Urus Kandungan dan Peranti Anda. Menu Kandungan Amazon
  4. Kemudian, klik pada Echo Show anda dan klik Batalkan pendaftaran dari menu di sebelah kiri. Tetapan Peranti Amazon

Setelah membatalkan pendaftaran peranti, ia akan memutuskan sambungan akaun anda dari Echo Show. Pada saat anda menghidupkan peranti dan menyambung ke Wi-Fi, anda akan diminta untuk menyediakan akaun Amazon baru.

Kilang Tetapkan Semula Peranti

Pilihan lain untuk membuang akaun dan beralih ke yang baru adalah dengan melakukan tetapan semula kilang. Ini akan menghapus semua data pengguna dari rancangan Echo Amazon anda, termasuk aplikasi, buku, dan muzik yang telah anda muat turun. Walau bagaimanapun, ini adalah kaedah terbaik untuk membuang semua jejak akaun sebelumnya dan menetapkan yang baru.

Sebelum anda memulakan, pastikan Amazon Echo anda disambungkan ke internet dan kemudian ikuti langkah berikut:

  1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin utama untuk memaparkan panel kawalan (atau bar akses cepat).
  2. Ketik Tetapan (ikon gear) di sebelah kanan panel kawalan.

    tetapan

  3. Pilih Pilihan Peranti dari menu.

    pilihan peranti

  4. Ketik Tetapkan semula ke Lalai Kilang pilihan dari menu.

    tetapkan semula ke lalai kilang

  5. Pilih Tetapkan semula untuk mengesahkan bahawa anda mahu menetapkan semula ke lalai kilang.

Selepas anda menekan Tetapkan semula butang, peranti harus mematikan dan memulakan proses secara automatik. Ia perlu lebih kurang lima minit untuk disiapkan. Jangan lepaskan kabel kuasa dari peranti selagi ia melakukan tetapan semula kilang. Melakukannya boleh menyebabkan kesilapan sistem yang tidak perlu.

Ini pertama kali akan membuang akaun Amazon dari sistem, dan kemudian ia akan memulihkan tetapan kilang peranti Amazon Echo anda. Setelah selesai, ia akan dihidupkan dan membawa anda ke skrin penyesuaian akaun.

Apa yang Berlaku pada Semua Data Akaun Anda?

Apabila anda membatalkan pendaftaran akaun, semua data akaun anda akan hilang. Oleh itu, tanpa mengira pilihan anda, semua buku, buku audio, langganan perkhidmatan, dan kandungan serta media lain yang berkaitan dengan akaun anda akan dihapuskan.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna ia akan menjadi baik. Nasib baik, semua pembelian anda, seperti buku, aplikasi, langganan perkhidmatan dan lain-lain, akan tetap terhubung ke akaun anda di Amazon Cloud. Oleh itu, apabila anda membuat akaun pada peranti Amazon yang lain, anda akan dapat memuat turun semua item ini sekali lagi.

Perkara yang sama berlaku untuk akaun baru yang anda (atau orang lain) sediakan di Echo Show ini. Sekiranya pengguna tersebut membeli item dari akaun mereka di peranti lain, mereka dapat memuat turunnya dengan mudah ke peranti lain ini. Oleh itu, tidak ada sebab untuk membimbangkan data anda - awan menjadikan semuanya tetap utuh tanpa mengira peranti.

Tiada Pelbagai Akaun

Beberapa peranti Amazon membolehkan anda mempunyai banyak akaun dalam fail, tetapi Echo Show hanya membenarkan satu. Oleh itu, menukar akaun boleh menjadi pengalaman yang memakan masa.

Walaupun lebih baik berkomitmen dengan satu akaun Echo Show selama anda memilikinya, itu bukan masalah besar jika anda memutuskan untuk menukar akaun. Oleh kerana semuanya disimpan di awan, anda boleh membuang akaun dengan selamat selama yang anda mahukan.

Mengapa anda perlu menukar akaun Echo Show anda? Adakah anda mahu Amazon menambahkan pilihan berbilang akaun dalam siaran masa depan? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bahagian bawah halaman.