Cara Mengubah Resolusi Skrin Anda di Android

Platform Android dikenali sangat disesuaikan. Sekiranya anda memiliki android, mengubah penampilan skrin anda adalah kaedah terbaik untuk memperibadikan peranti anda.

Cara Mengubah Resolusi Skrin Anda di Android

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa cara bagaimana mengubah resolusi di Android sehingga Anda dapat menyiapkannya seperti yang anda inginkan.

Memeriksa Tetapan Peranti

Perkara pertama yang harus anda periksa sama ada anda ingin mengubah resolusi peranti Android anda adalah menu tetapan. Beberapa pengeluar membenarkan resolusi yang berbeza pada peranti mereka, dan menyediakannya dengan mudah melalui menu. Penyelesaian biasanya dijumpai di bawah tetapan Paparan, tetapi mungkin juga berada di bawah tetapan Aksesibilitas. Sekiranya anda memeriksa kedua-duanya dan tidak menjumpainya, mengubah resolusi anda akan menjadi proses yang lebih terlibat.

menukar resolusi android

Kaedah Root vs Non-Root

Sekiranya pengeluar belum memasukkan cara untuk menyesuaikan resolusi secara lalai, anda masih boleh mengubah tetapan dpi Android anda dengan salah satu dari dua cara. Anda boleh menggunakan kaedah root atau bukan root. Rooting bermaksud anda akan mengakses kod sistem peranti - seperti versi jailbreaking Android. Terdapat kelebihan dan kekurangan untuk kedua-dua kaedah ini.

Sekiranya anda melakukan root pada telefon, mengubah resolusi akan menjadi lebih mudah, kerana yang diperlukan adalah memuat turun aplikasi dari Play Store untuk melakukan kerja untuk anda. Kelemahannya adalah, kerana anda membuka akses ke kod sistem, anda membiarkan peranti anda rentan terhadap pengeditan yang tidak diingini. Sekiranya perubahan pada sistem dilakukan secara tidak betul mungkin bata peranti anda. Itu, dan rooting, akan membatalkan jaminan kebanyakan pengeluar.

Kaedah bukan root mengelakkan masalah ini, pasti. Tetapi proses mengubah resolusi menjadi sedikit lebih rumit. Kami akan menggariskan langkah-langkah di sini supaya anda dapat menentukan sendiri kaedah mana yang harus anda pilih.

Mengubah Resolusi Anda Menggunakan Kaedah Tanpa Root

Untuk mengubah resolusi peranti anda menggunakan kaedah no root, anda akan menggunakan alat yang dinamakan Android Debug Bridge atau ADB. ADB berkomunikasi dengan peranti anda dan memberi anda kemampuan untuk menjalankan tindakan yang berbeza menggunakan perintah yang diketik. Oleh itu, anda memerlukan komputer dan cara untuk menyambungkannya ke mesin Android anda.

Pertama, muat turun ADB dari laman web Studio Pembangun Android. Sama ada dengan mendapatkan SDK Manager yang mempunyai ADB, dan memasangnya untuk anda, atau mendapatkan Pakej Platform SDK yang berdiri sendiri.

Muat turun SDK kemudian ekstrak fail yang dimampatkan ke lokasi pilihan anda.

Seterusnya, anda perlu mengaktifkan penyahpepijatan USB pada peranti anda. Melakukan ini adalah mudah, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.
 2. Cari Tentang Telefon, atau mengenai peranti. Sekiranya anda tidak dapat menjumpainya, cari Sistem dan cari di sana.

  mengenai telefon

 3. Buka About Phone dan tatal ke bawah sehingga anda melihat Build Number.
 4. Ketik Bilangan Bilangan beberapa kali. Anda akan mendapat amaran bahawa anda akan mengaktifkan Pilihan Pembangun. Klik OK.
 5. Kembali ke Tetapan atau Sistem dan cari Pilihan Pembangun kemudian buka.
 6. Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan USB Debugging dan klik aktifkan.

  pilihan pemaju

 7. Gunakan kabel USB untuk menyambungkan Android ke komputer anda.

Sekarang anda akan menggunakan ADB untuk mengubah resolusi. Lakukan seperti berikut:

 1. Buka arahan arahan. Ini dapat dilakukan dengan mengetik cmd pada carian bar tugas anda atau dengan menekan Windows + R dan mengetik cmd.
 2. Buka direktori tempat anda mengekstrak ADB. Anda boleh melakukan ini dengan segera dengan mengetik DIR untuk mendapatkan senarai folder kemudian menaip CD diikuti dengan nama folder yang ingin anda buka.
 3. Setelah anda membuka jenis direktori di peranti adb. Anda akan melihat nama peranti anda di skrin. Sekiranya tidak, periksa sama ada debugging USB telah diaktifkan dengan betul.

  arahan prompt

 4. Ketik shell adb untuk mengeluarkan arahan untuk berkomunikasi dengan peranti anda.
 5. Sebelum anda menukar apa-apa, anda harus ingat resolusi asal android anda sekiranya anda menginginkannya kembali. Taipkan paparan dumpsys | grep mBaseDisplayInfo.

 6. Cari nilai lebar, tinggi dan ketumpatan. Ini adalah resolusi asal dan ketumpatan DPI peranti anda.
 7. Dari sini anda boleh mengubah resolusi peranti dengan menggunakan perintah saiz wm, atau ketumpatan wm. Resolusi diukur dengan lebar x tinggi sehingga resolusi asalnya seperti gambar di atas adalah 1080 x 2280. Sekiranya anda memberikan perintah resolusi ini berukuran wm 1080 × 2280.
 8. DPI berkisar antara 120-600. Contohnya, untuk menukar DPI menjadi 300 jenis ketumpatan wm 300.
 9. Sebilangan besar perubahan harus berlaku semasa anda memasukkannya. Sekiranya tidak cuba mulakan semula peranti anda.

Mengubah Ketetapan Anda dengan Rooting

Oleh kerana sifat Android sebagai OS mudah alih sumber terbuka, terdapat ribuan pengeluar untuk pelbagai peranti yang berbeza. Anda harus memeriksa cara yang betul untuk melakukan root pada peranti tertentu kerana mungkin prosesnya tidak sama seperti kebanyakan yang lain.

Mencari kaedah rooting yang khusus untuk peranti anda memastikan bahawa anda tidak membuatnya secara tidak sengaja. Berhati-hati dengan perkara ini, kerana rooting akan membatalkan jaminan anda, dan pengeluar anda mungkin tidak menerimanya untuk diperbaiki.

Sekiranya anda sudah mempunyai peranti yang di-root, mengubah resolusi semudah memuat turun aplikasi. Pada masa ini, yang paling popular yang boleh anda gunakan adalah DPI Changer Root Mudah dari Google Play Store. Percuma untuk digunakan dan mempunyai ulasan yang bagus. Terdapat aplikasi lain yang tersedia, tetapi tidak dinilai tinggi seperti yang ini.

Menyesuaikan dengan Selera Pengguna

Salah satu kelebihan Android ialah ia dibuat untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis mesin. Ini bermaksud bahawa sistem itu sendiri dirancang untuk menyesuaikan dengan selera penggunanya. Mampu mengubah resolusi peranti, walaupun tidak standar, dapat dilakukan oleh pengguna Android mana pun dengan sedikit usaha.

Adakah anda tahu kaedah lain untuk mengubah resolusi di Android? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.