Cara Mengubah Nisbah Aspek di OBS

Versi terbaru OBS Studio mempunyai ciri baru yang membolehkan anda melihat nisbah aspek yang menyertai tetapan resolusi yang berbeza. Terima kasih kepada penambahan yang bagus ini, anda akan dapat meningkatkan aliran anda dan mengelakkan masalah seperti Bar Hitam muncul di skrin. Selain itu, anda akan memahami bagaimana perisian sumber terbuka yang hebat berfungsi.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di OBS

Dalam tutorial ini, kami akan menerangkan cara mengubah nisbah aspek dengan petunjuk langkah demi langkah. Di samping itu, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyesuaikan tetapan video lain dan mengubah saiz skrin untuk hasil yang lebih baik. Setelah anda menguasai elemen-elemen ini, bekerja dengan OBS akan menjadi sangat menyeronokkan.

Bagaimana Mengubah Nisbah Aspek di OBS?

Perkara pertama yang pertama - apakah nisbah aspek dan mengapa penting? Ringkasnya, ini adalah hubungan antara lebar dan tinggi gambar tertentu. Biasanya, dimensi dinyatakan dengan dua nilai berangka yang dipisahkan oleh titik dua, iaitu, x: y - dengan x menjadi lebar dan y menjadi tinggi. Jadi, sebagai contoh, format yang paling biasa untuk TV adalah 16: 9, sementara 4: 3 adalah nisbah standard untuk monitor komputer.

Sekiranya nisbah aspek gambar tidak sesuai dengan skrin anda, anda tidak akan dapat melihatnya dengan betul. Sebaliknya, anda akan melihat Bar Hitam yang terkenal muncul di sisi atau gambar tidak akan dipaparkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengelakkan gangguan semasa streaming, anda perlu menetapkan lebar dan tinggi ke nilai yang sesuai.

Nisbah aspek juga sangat dipengaruhi oleh tetapan resolusi. Sekali lagi, ini kerana lebar dan tinggi gambar tertentu harus menampung jumlah piksel atau titik yang terdapat di dalamnya. Itulah sebabnya dalam kebanyakan kes, anda boleh mengubah nisbah aspek hanya dengan beralih ke resolusi yang lain. Begitu juga dengan OBS.

Perisian streaming terkenal mesra pengguna dan dilengkapi dengan banyak tetapan video lanjutan. Kami akan membahas masing-masing di bahagian berikut, tetapi buat masa ini, mari kita fokus untuk mengubah nisbah aspek. Terutama, apabila anda menyesuaikan Canvas atau Base Resolution, perisian akan mengubah ukuran gambar menjadi nisbah yang paling sesuai dengannya. Itu mudah dan memerlukan sedikit usaha dari pihak anda. Inilah caranya:

 1. Lancarkan aplikasi desktop OBS.

 2. Di sudut kanan bawah layar, klik "Tetapan."

 3. Tetingkap baru akan muncul. Kemudian, dari panel di sebelah kiri, buka tab "Video".

 4. Klik pada anak panah ke bawah yang bertanda "Resolusi Kanvas (Dasar)." Anda akan dapat melihat nisbah aspek di sebelah senarai juntai bawah di sebelah kanan. Tukar resolusi untuk menukar antara nisbah yang berbeza.

 5. Setelah selesai, tekan "OK."

Tetapan yang disyorkan untuk streaming dengan OBS adalah 16: 9, jadi anda boleh mencuba 1080p atau 720p untuk mencapai tanda. Terdapat juga jalan tengah, seperti 900p (1600 x 900), yang dapat melakukan muslihat.

Juga, ada cara lain untuk mempengaruhi nisbah aspek dalam OBS dari luar aplikasi. Anda boleh mengubah tetapan resolusi monitor komputer anda sebelum melancarkan perisian. Walaupun tidak begitu berkesan, tidak ada salahnya mencuba. Inilah cara melakukannya dengan PC yang berjalan di Windows:

 1. Klik kanan di mana sahaja di paparan untuk mengakses senarai drop-down.
 2. Pilih "Tetapan Paparan" untuk membuka Panel Kawalan.

 3. Tetingkap baru akan dibuka. Pertama, cari bahagian "Resolusi Paparan" dan klik pada anak panah ke bawah kecil di sebelah tetapan semasa. Seterusnya, pilih nisbah pilihan dari senarai juntai bawah.

 4. Setelah selesai, tekan "Simpan perubahan."

Untuk pengguna Mac, selesaikan langkah-langkah berikut untuk mengubah resolusi pada paparan utama anda:

 1. Buka Menu Apple dan pilih "Keutamaan Sistem."

 2. Klik pada tab "Paparan" dan kemudian pilih "Paparan".

 3. Klik "Skala" dan kemudian pilih tetapan pilihan.

Bagaimana Mengubah Tetapan Video di OBS?

Selain daripada Canvas Resolution, terdapat banyak tetapan video lain yang dapat meningkatkan kualiti aliran anda. Sebagai contoh, katakan anda mahu melakukan streaming dalam 720p, anda perlu menurunkan nisbah aspek dengan sewajarnya. OBS mempunyai penapis khas yang membolehkan anda melakukannya, dan berikut cara mengaktifkannya:

 1. Lancarkan OBS dan buka "Tetapan."

 2. Klik pada tab "Video" di panel di sebelah kiri.

 3. Cari "Penapis Downscale" dan klik pada anak panah ke bawah di sebelahnya, di sebelah kanan.

 4. Anda akan melihat beberapa pilihan dalam senarai juntai bawah. Penapis yang disyorkan adalah Lanczos. Namun, ia memerlukan lebih banyak kekuatan GPU atau CPU. Sekiranya anda tidak terlalu banyak meregangkan PC, gunakan Bicubic.

 5. Setelah selesai, klik "Terapkan" dan sahkan dengan "OK."

Perlu diingat jika anda ingin melakukan live stream secara bebas dari Canvas Resolution, anda harus mengaktifkan tetapan Rescale Output. Dengan cara itu, OBS akan menjual semula gambar berdasarkan tetapan output pilihan anda, iaitu, setelah diturunkan skala dan bukan Resolusi Dasar. Inilah caranya:

 1. Pergi ke "Tetapan" dan klik pada tab "Output" di panel sisi.

 2. Tandai kotak kecil di sebelah "Rescale Output".

Sudah tentu, OBS lebih daripada sekadar perisian streaming - anda juga boleh menggunakannya untuk tangkapan skrin. Sekiranya anda ingin menyesuaikan resolusi dan nisbah aspek rakaman skrin, anda perlu mengubah Resolusi Output. Inilah caranya:

 1. Buka "Tetapan" di OBS dan pergi ke "Video".

 2. Di sebelah "Resolusi Output (Skala)", luaskan menu drop-down dengan mengklik anak panah ke bawah.

 3. Pilih resolusi berdasarkan nisbah aspek yang anda mahukan. Nombor tersebut akan tertera di sebelah kanan.

 4. Klik "Terapkan", kemudian "OK."

Dengan ciri ini, anda dapat merakam video dalam resolusi yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada set Dasar. Walau bagaimanapun, tetapan yang berbeza kadang-kadang boleh menyebabkan gangguan, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Sekiranya kualiti video lebih rendah setelah anda menyesuaikan nisbah aspek, cuba ubah tetapan FPS. Kecepatan bingkai sesaat adalah faktor penting lain dalam hal penstriman. Oleh itu, jika video anda ketinggalan atau kabur, ini mungkin disebabkan oleh masalah FPS dan bukannya nisbah aspek. Inilah cara menukarnya:

 1. Pergi ke "Tetapan" di OBS.

 2. Buka tab "Video".

 3. Luaskan menu drop-down dengan mengklik pada "Nilai FPS Umum." Seterusnya, pilih tetapan pilihan dari senarai. Lalai biasanya 30 FPS, tetapi anda boleh bermain-main dengan pilihan lain untuk melihat yang terbaik.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Memperbaiki Bar Hitam di OBS?

Bar Hitam yang terkenal adalah masalah biasa di OBS, berkaitan langsung dengan nisbah aspek. Sekiranya gambar terlalu kecil, gambar tidak akan dapat memenuhi keseluruhan skrin. Akibatnya, Bar Hitam akan muncul di bahagian atas dan bawah, atau kiri dan kanan tangkapan paparan. Walaupun tidak berbahaya, pepijat ini sangat tidak sedap dipandang.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda harus menyesuaikan nisbah aspek sehingga lebar dan tinggi gambar sesuai dengan layar. Seperti yang telah disebutkan, anda dapat melakukannya dengan mengubah Kanvas dan Resolusi Output. Caranya adalah dengan menjadikan kedua-dua perlawanan:

1. Buka OBS dan klik "Tetapan" di sudut kanan bawah skrin.

2. Pilih tab "Video" dari panel di sebelah kanan.

3. Periksa sama ada nisbah aspek untuk resolusi Canvas dan Output sesuai. Sekiranya tidak, sesuaikan dengan sewajarnya.

4. Klik "Terapkan."

Satu perkara lagi yang boleh anda cuba ialah menyesuaikan resolusi paparan agar sesuai dengan tetapan Base dan Output. Lihat bahagian sebelumnya untuk langkah-langkah mengubah resolusi skrin pada Mac dan PC.

Bagaimana Saya Membuat OBS Sesuai dengan Skrin Saya?

Menyelaraskan semula ukuran layar juga dapat memperbaiki nisbah aspek tanpa bermain dengan pengaturan resolusi. Terdapat dua cara untuk melakukannya: dengan menggunakan penapis Pangkas / Pad atau dengan menggunakan perintah papan kekunci.

Sekiranya gambar terlalu besar untuk skrin OBS, anda boleh memotongnya ke saiz yang serasi. Inilah caranya:

1. Tatal ke bahagian bawah layar dan klik kanan pada kotak "Sumber".

2. Tetingkap pop timbul akan muncul. Klik "Tapis."

3. Anda akan diarahkan ke tetingkap baru. Klik pada ikon tambah di sudut kiri bawah untuk menambah penapis "Pangkas / Pad".

4. Sesuaikan parameter pemangkasan agar sesuai dengan layar. Klik "OK" apabila selesai.

Kaedah lain berfungsi dengan baik jika gambar terlalu kecil. Anda boleh menggunakan kursor anda untuk meregangkan sudut agar sesuai dengan skrin dan menghilangkan Black Bar. Sangat mudah:

1. Rakaman skrin digariskan dengan garis merah. Klik pada bulatan merah kecil untuk menyesuaikan ukurannya.

2. Tekan kekunci "Alt" dan tahan semasa anda menggerakkan kursor. Untuk pengguna Mac, tahan kekunci "Pilihan".

3. Regangkan bahagian atas, bawah, sisi, dan sudut gambar untuk menyesuaikan nisbah aspek secara manual.

Walau bagaimanapun, walaupun ini adalah kaedah termudah untuk memperbaiki nisbah aspek, ia juga paling berkesan. Meregangkan gambar kadang-kadang boleh memutarbelitkannya, terutamanya ketika melihat wajah dan bentuk geometri. Untuk hasil yang optimum, lebih baik tetap mengubah tetapan resolusi.

Pilih Nisbah yang Betul

OBS Studio membolehkan anda menyesuaikan tetapan video mengikut keinginan anda. Bahagian yang terbaik adalah - kebanyakan ciri diprogramkan untuk saling melengkapi secara automatik. Jadi, sebagai contoh, jika anda ingin mengubah nisbah aspek, yang perlu anda lakukan adalah menetapkan resolusi yang tepat.

Setelah anda mengetahui nisbah aspek mana yang paling sesuai dengan tetapan mana, anda dapat meningkatkan kualiti aliran anda. OBS Studio mempunyai antara muka yang diperkemas yang mudah dinavigasi, sehingga pengguna pertama kali juga dapat menguruskannya. Dan jika anda tidak suka mengatur tetapan resolusi, anda boleh melakukannya secara manual. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan gangguan, jadi ingatlah.

Adakah anda menggunakan OBS Studio untuk penstriman langsung? Adakah anda pernah menemui Black Bar? Komen di bawah dan beritahu kami jika ada cara lain untuk memperbaiki nisbah aspek.