Cara Menukar Kata Laluan WiFi AT&T anda

Sekiranya anda menggunakan AT&T untuk perkhidmatan Internet anda, anda mungkin mempunyai penghala / modem AT&T sebagai titik sambungan perkakasan anda untuk perkhidmatan tersebut. Penghala ini menghubungkan ke semua peranti di rumah anda yang ingin anda sambungkan ke Internet, termasuk komputer, komputer riba, tablet, telefon pintar, TV pintar, dan peranti lain yang disambungkan.

Cara Menukar Kata Laluan WiFi AT&T anda

Walaupun juruteknik pemasangan AT&T mungkin meninggalkan semua peralatan anda dan dikonfigurasikan dengan betul, lengkap dengan kata laluan lalai, anda mungkin ingin menukar kata laluan itu kepada salah satu pilihan anda sendiri atau membuat perubahan berkaitan keselamatan yang lain. Menukar kata laluan AT&T anda ke sesuatu yang lebih selamat dapat melindungi rangkaian rumah anda dari tetamu yang tidak diingini.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membuat perubahan pada peralatan AT&T anda dan meningkatkan keselamatan rangkaian wayarles anda. Saya juga akan menunjukkan kepada anda cara menyesuaikan beberapa tetapan penting lain pada penghala AT&T anda.

Perkakasan Anda

Perkhidmatan Internet AT&T telah menggunakan pelbagai jenis kombinasi peralatan untuk perkakasan router / modem yang digunakan untuk perkhidmatan mereka selama ini.

Biasanya, pembekal Internet menggunakan gabungan perkakasan berprestasi tinggi yang andal dan menjualnya untuk sementara waktu, sehingga peralatan yang lebih baik atau harga yang lebih baik datang dan kemudian mereka beralih ke yang satu itu.

Kelemahannya adalah bahawa tidak setiap penghala mempunyai antara muka yang sama, jadi petunjuk umum sukar untuk diberikan. Keuntungannya adalah bahawa kepelbagaian perkakasan bermaksud bahawa penyedia Internet (dalam kes ini AT&T) harus memastikan semuanya mudah sehingga semua perkakasan yang disokong mereka berfungsi pada perkhidmatan.

Anda harus mencatat perkakasan yang anda sediakan semasa anda mendaftar untuk perkhidmatan Internet AT&T. Adalah idea yang sangat baik untuk mengambil gambar bo, bersama dengan pelekat yang dimiliki oleh hampir semua penghala yang menunjukkan nama rangkaian, kata laluan, dan lain-lain.

Ini dapat menjimatkan banyak sakit kepala di kemudian hari apabila anda cuba mengkonfigurasi penghala dari jauh dan tidak dapat mengingat alamat TCP / IP atau kata laluan pentadbir.

Dengan begitu, mari kita lihat bagaimana anda boleh menukar kata laluan WiFi AT&T anda.

Pengurus Rumah Pintar

Salah satu ciri perkhidmatan Internet AT&T yang sangat baik ialah mereka menyediakan antara muka berasaskan web untuk mengawal penghala anda bersama dengan aplikasi Android dan aplikasi iPhone yang melakukan perkara yang sama.

Perkhidmatan ini, yang disebut Pengurus Rumah Pintar, membolehkan anda melihat dan mengurus semua sambungan peranti anda, melihat semua peranti yang disambungkan ke rangkaian anda, dan menukar akses WiFi ke setiap mesin individu di rangkaian anda - memudahkan untuk menjaga keselamatan jaringan anda.

Anda juga dapat menggunakan Smart Home Manager untuk mengubah kata laluan WiFi anda dan bahkan mengubah nama rangkaian. Cukup log masuk ke perkhidmatan dengan nama pengguna dan kata laluan AT&T anda dan ikuti skrin untuk mencapai tugas yang anda perlukan.

Namun, tidak semua router dan tidak semua pelanggan menyokong Smart Home Manager, jadi jika anda tidak dapat menggunakan alat yang berguna ini, anda harus menukar kata laluan anda secara manual menggunakan petunjuk di bawah.

Adakah Saya Akan Melanggar Sesuatu?

Banyak orang bimbang bahawa mereka akan merosakkan perkhidmatan Internet mereka entah bagaimana jika mereka bermain-main dengan tetapan penghala mereka. Tidak semua orang adalah pakar teknologi.

Yang benar adalah bahawa jika anda benar-benar menetapkan pemikirannya, anda boleh memecahkan beberapa perkara dengan masuk ke halaman konfigurasi penghala anda dan mengubah perkara yang tidak anda fahami.

Penyelesaian paling mudah untuk masalah ini? Jangan ubah apa-apa yang anda tidak faham!

Nasib baik, item mudah seperti menukar kata laluan WiFi cukup selamat untuk dilakukan. Anda juga dapat mengatur ulang router menggunakan butang di belakang. Ini akan menghidupkan semula seluruh unit dan biasanya membatalkan apa sahaja yang anda mungkin telah merosakkan secara tidak sengaja.

Sekiranya anda bimbang akan merosakkan sesuatu atau merosakkan sesuatu, sepanjang anda mengikuti arahan, anda pasti baik-baik saja.

Cara Menukar Kata Laluan WiFi AT&T Anda

Mengubah kata laluan WiFi lalai pada modem biasanya merupakan perkara pertama yang ingin anda lakukan setelah perkhidmatan anda disambungkan. Ini bukan sekadar AT&T - anda harus menukar kata laluan anda setiap kali anda mendapat penyedia perkhidmatan Internet yang baru.

Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Lihat pelekat di sisi modem untuk alamat IP untuk konfigurasi dan Kod Akses Peranti. Alamat IP mungkin //192.168.1.254 atau mungkin yang lain.
 2. Sambungkan komputer anda ke rangkaian jika belum ada.
 3. Masukkan alamat IP ke dalam penyemak imbas anda dan masukkan Kod Akses Peranti apabila diminta.
 4. Pilih LAN dan WiFi.
 5. Pilih Rangkaian Pengguna dan ubah kata laluan WiFi seperti yang ditunjukkan.
 6. Pilih Simpan di kanan bawah halaman.

Anda kini dapat menggunakan kata laluan WiFi baru anda untuk mengakses rangkaian. Sekiranya komputer anda disambungkan melalui WiFi, anda mungkin dikeluarkan dari rangkaian dan perlu log masuk semula.

Tukar SSID di Gerbang 2Wire

SSID (pengecam set perkhidmatan) adalah nama rangkaian anda. SSID lalai di AT&T 2Wire Gateway, salah satu modem / penghala yang paling biasa, biasanya adalah '2WIRE' ditambah tiga digit terakhir dari nombor siri modem.

Semua orang tahu ini dan, walaupun setiap modem mempunyai nombor siri yang berbeza, tidak perlu genius untuk mencuba kombinasi nombor yang berbeza untuk mengaksesnya. Sekiranya anda tinggal di kompleks pangsapuri yang sibuk atau di suatu tempat dengan banyak pelanggan AT&T, ini juga tidak membantu pengenalan rangkaian.

Sebagai tambahan, menamakan rangkaian anda adalah peluang untuk menjadi kreatif. Pasti, anda boleh menggunakan "Sue's Network" tetapi tidakkah "Domain of Doom" akan kelihatan lebih keren? Dan kedua-duanya lebih baik daripada "2WIRE361."

Jadi mari kita ubah SSID. Ikuti lima langkah berikut:

 1. Log masuk ke modem 2Wire Gateway anda menggunakan //192.168.1.254 dalam penyemak imbas.
 2. Pilih LAN dan WiFi.
 3. Pilih Nama Rangkaian (SSID).
 4. Tukar nama lalai kepada yang lain.
 5. Pilih Simpan di kanan bawah halaman.

Mengubah SSID adalah langkah mudah yang memberi kesan positif kecil terhadap keselamatan. Walau bagaimanapun, lebih berguna untuk mengenal pasti rangkaian apabila terdapat banyak rangkaian WiFi. Apabila muncul dengan nama, cubalah membuatnya tidak dapat dilupakan tanpa memberikan maklumat peribadi. Oleh itu, daripada ‘JohnSmithsNetwork’ atau ‘Apartment26WiFi’, jadikannya sesuatu yang tidak mengenal pasti anda dengan nama atau alamat. Ini adalah satu lagi langkah keselamatan kecil tetapi perlu dilakukan semasa anda mengkonfigurasi modem anda.

Aktifkan WPA2 Security di Gerbang 2Wire

Satu perubahan tambahan untuk AT&T 2Wire Gateway anda adalah memastikan ia menggunakan penyulitan terkini. Pemasangan yang lebih baru mempunyai enkripsi WPA2 yang diaktifkan secara lalai yang merupakan titik tambah bagi AT&T. Modem lama mungkin masih menggunakan WPA yang jauh lebih lemah. Sekiranya anda ingin mengamankan sepenuhnya rangkaian WiFi anda, anda pasti ingin memastikan anda menggunakan WPA2.

Ikuti langkah-langkah ini untuk mengaktifkan keselamatan WPA2 di Gerbang 2Wire anda:

 1. Log masuk ke modem 2Wire Gateway anda menggunakan //192.168.1.254 dalam penyemak imbas.
 2. Pilih LAN dan WiFi.
 3. Tatal Rangkaian Pengguna dan cari Jenis Pengesahan.
 4. Sahkan bahawa itu adalah WPA2 atau ubah jika tidak.

AT&T menggunakan WPA2-PSK (AES) yang merupakan standard keselamatan semasa. Ia harus memastikan rangkaian wayarles anda selamat sehingga WPA3 disertakan. Sekiranya anda menukar jenis penyulitan, anda tidak perlu menukar kata laluan anda lagi atau melakukan perubahan lain. Peranti anda akan mengesan dan mengkonfigurasi secara automatik untuk perubahan tersebut.

Tukar Jalur Frekuensi

Pemasangan Internet yang lebih baru secara amnya akan mempunyai modem / penghala yang menyokong dua frekuensi isyarat yang berbeza - 2.4 GHz dan 5 GHz. Terdapat beberapa perbezaan penting antara band.

Isyarat 2.4 GHz menembusi objek padat seperti dinding dan lantai lebih baik daripada isyarat 5 GHz dan hasilnya mempunyai julat yang agak panjang. Walau bagaimanapun, sambungan 5 GHz memberikan hasil yang lebih tinggi.

Mana-mana band biasanya akan memberi anda isyarat pantas dan boleh dipercayai. Jalur 2,4 GHz digunakan oleh alat seperti monitor bayi dan pembuka pintu garaj. Selain itu, jalur 2.4 GHz hanya mempunyai 3 saluran pengguna sementara jalur 5 GHz hanya digunakan untuk rangkaian dan mempunyai 23 saluran.

Secara umum, jika anda dapat memperoleh isyarat 5 GHz yang baik untuk peranti anda yang disambungkan, itulah jalur yang akan digunakan. Sebilangan besar penghala baru menyokong (dan menyiarkan / menerima) secara serentak pada kedua-dua jalur, sebenarnya menjalankan dua rangkaian yang berbeza. Biasanya seseorang akan mempunyai kata-kata "5 GHz" atau sesuatu yang serupa ditambahkan pada SSID, jadi anda mungkin melihat "2WIRE291" dan "2WIRE291 5 GHz" ketika anda mencari sambungan. Biasanya memilih rangkaian yang sesuai untuk peranti anda semasa anda menyambungkannya ke rangkaian.

Walau bagaimanapun, anda mungkin harus memilih jalur mana penghala berfungsi. Sekiranya demikian, ikuti arahan ini untuk menetapkan frekuensi pada penghala anda. Pada penulisan ini (April 2019), AT&T mempunyai tiga model penghala yang berbeza yang membolehkan pemilihan jalur manual.

Technicolor TC7200

 1. Masukkan 192.168.0.1 dalam penyemak imbas anda.
 2. Log masuk menggunakan maklumat atau penggunaan anda pentadbir sebagai nama pengguna dan kata laluan.
 3. Pilih Tanpa Wayar, kemudian pilih Radio di bahagian 5 GHz.
 4. Di bidang pilihan teratas, kini anda dapat mengaktifkan 5 GHz.
 5. Klik Jimat.

Thomson TWG870

 1. Masukkan 192.168.0.1 dalam penyemak imbas anda.
 2. Biarkan medan pengguna kosong dan gunakan pentadbir sebagai kata laluan.
 3. Pilih Tanpa Wayar dari menu.
 4. Di medan pemilihan jalur 802.11, anda boleh memilih 2.4 GHz atau 5 GHz.
 5. Klik Memohon.

Ubee EVW3226

 1. Masukkan 192.168.0.1 dalam penyemak imbas anda.
 2. Log masuk menggunakan maklumat atau penggunaan anda pentadbir sebagai nama pengguna dan kata laluan.
 3. Pilih Tanpa Wayar dari menu.
 4. Pilih Radio di sebelah kiri di bahagian 5 GHz.
 5. Di bidang pilihan teratas, kini anda dapat mengaktifkan 5 GHz.
 6. Klik Jimat.

Baca Lagi

Untuk meningkatkan keselamatan rangkaian rumah anda, bukan idea buruk untuk menukar kata laluan AT&T anda setelah memasang Internet anda.

Nasib baik, menukar kata laluan WiFi AT&T anda agak mudah. Cukup ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas untuk menukar kata laluan rangkaian anda dengan cepat dan mudah.

Adakah anda mempunyai cadangan lain untuk mentadbir rangkaian wayarles AT&T anda? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!

Kami mempunyai banyak bahan tutorial hebat untuk membantu anda memanfaatkan WiFi anda sepenuhnya!

Mengalami masalah untuk memutuskan sambungan dari WiFi? Lihat tutorial kami untuk menyelesaikan masalah pemutusan.

Ingin tahu saluran mana yang akan digunakan? Lihat artikel kami mengenai saluran terbaik untuk digunakan dengan penyiaran 5 GHz.

Bimbang anda mendapat lintah? Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memberitahu sama ada seseorang menggunakan WiFi anda ... dan setelah anda menjumpainya, bagaimana cara memulakannya.

Ada Api Kindle? Inilah cara untuk menghubungkan Api anda ke rangkaian anda.