Cara Mengubah Jauh Masa dalam Pasukan Microsoft

Sama seperti aplikasi komunikasi lain, Microsoft Teams memberi anda pilihan untuk menetapkan status ketersediaan anda sendiri. Ini berguna untuk memberitahu rakan sekerja anda jika anda sedang dalam talian atau jika anda sibuk melakukan perkara lain.

Cara Mengubah Jauh Masa dalam Pasukan Microsoft

Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk mengubah masa cuti anda atau status lain di Microsoft Teams. Selain itu, kami juga akan melalui beberapa pilihan Microsoft Teams lain yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan kehadiran pengguna anda.

Bagaimana Mengubah Jauh Masa dalam Pasukan Microsoft?

Microsoft Teams adalah ruang kerja berasaskan sembang dalam talian yang membolehkan rakan sekerja dan pelajar mengadakan pertemuan, bertukar idea, dan berkongsi kandungan. Dalam senarai ahli Pasukan, anda dapat melihat status ketersediaan setiap pengguna dalam bentuk ikon, yang menunjukkan sama ada mereka berada dalam talian, luar talian, atau sibuk.

Terdapat pelbagai jenis status yang digunakan oleh Microsoft Teams untuk melabelkan anggotanya:

 • Ada - ini bermaksud bahawa anda sedang dalam talian pada masa ini dan bahawa anda ada jika ada ahli Pasukan yang lain ingin menghubungi anda.

 • Sibuk - anda dalam talian tetapi anda sibuk dengan sesuatu. Anda masih akan menerima pemberitahuan, tetapi Microsoft Teams secara automatik akan mengubah status Anda menjadi "Dalam pertemuan" atau "Dalam panggilan."

 • Jangan ganggu - anda berada dalam talian tetapi anda tidak tersedia untuk pengguna Pasukan yang lain. Status ini akan mematikan semua pemberitahuan anda. Status anda juga boleh mengatakan Mempersembahkan atau Berfokus, sesuai dengan catatan kalendar anda.

 • Akan kembali - ini menunjukkan bahawa anda harus meninggalkan Microsoft Teams untuk jangka waktu yang singkat dan anda akan kembali dalam beberapa minit.

 • Muncul jauh - status ini memberitahu rakan anda bahawa anda tidak bersedia untuk berbual dan anda sibuk bekerja.

Catatan: Jika anda menggunakan aplikasi mudah alih, status anda akan diatur secara automatik ke Jauh setiap kali anda keluar dari aplikasi atau memindahkannya ke latar belakang.

 • Muncul di luar talian - status ini muncul semasa anda log keluar, atau jika anda mematikan peranti anda.

 • Status tidak diketahui.

Anda masih akan menerima mesej seperti biasa, tanpa mengira status ketersediaan anda. Satu-satunya pengecualian adalah ketika anda berada di luar talian, dalam hal ini anda akan menerima semua mesej anda setelah anda log masuk ke akaun Microsoft Teams anda.

Walaupun Microsoft Teams mengubah status ketersediaan anda secara automatik, sesuai dengan aktiviti terbaru anda, anda masih mempunyai pilihan untuk mengubah status anda secara manual. Perkara ini amat berguna apabila Pasukan Microsoft mengubah status anda dengan tidak betul.

Ini terutama merujuk pada waktu "Muncul jauh", yang ditetapkan oleh Microsoft Teams setiap kali peranti anda memasuki mod tidur, anda tidak aktif untuk jangka waktu yang singkat, atau jika anda tidak menghubungi ahli Pasukan lain dalam masa 5 minit. Fungsi ini juga disebut sebagai timeout tidak aktif.

Ini dapat menimbulkan masalah bagi pengguna Pasukan, terutama ketika beban kerja dan produktivitas harian mereka diukur. Tetapi berita baiknya ialah anda boleh mengubah status anda dengan beberapa cara.

Sebagai permulaan, anda boleh menukar status aktiviti anda secara manual. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka Pasukan Microsoft.

 2. Log masuk, jika anda belum melakukannya, kemudian pergi ke gambar profil anda, yang berada di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Anda akan melihat status anda sekarang, klik padanya.

 4. Apabila senarai pilihan status muncul, pilih yang anda mahukan.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih, anda boleh mengubah status aktiviti anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka aplikasi mudah alih Microsoft Teams.

 2. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Ketik status semasa anda dan senarai pilihan status akan muncul di bawah.

 4. Pilih pilihan status yang anda mahukan.

Itu sahaja yang ada. Ini akan mengelakkan Microsoft Teams mengubah status anda menjadi Muncul Jauh jika anda tidak aktif untuk jangka masa tertentu.

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan menetapkan tempoh status anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengetahui caranya:

 1. Buka Pasukan Microsoft.

 2. Klik pada gambar profil anda.

 3. Di sebelah status anda, klik pada anak panah yang akan membawa anda ke Tempoh pilihan.

 4. Tetapkan jangka masa yang tepat untuk status anda.

Anda boleh menetapkan tempoh status anda selama 30 minit, 1 jam, 2 jam, sepanjang hari ini, sepanjang minggu ini, dan waktu tersuai.

Bagaimana Mengekalkan Pasukan Microsoft Aktif?

Pasukan Microsoft secara automatik mengubah status ketersediaan anda setiap kali anda tidak berinteraksi dengan platform, walaupun secara teknikal anda masih dalam talian. Ini boleh menjengkelkan bagi banyak orang, tetapi ada jalan penyelesaiannya. Dengan mengubah status ketersediaan anda sendiri, dengan mengikuti arahan di atas, status aktif anda tidak akan diubah lagi, melainkan anda mengubahnya.

Pasukan Microsoft juga membolehkan anda menetapkan semula status anda. Pilihan ini sekali lagi membolehkan Microsoft Teams mengubah status anda secara automatik. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka Pasukan Microsoft.

 2. Log masuk, jika anda belum melakukannya, kemudian pergi ke gambar profil anda di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Klik pada status semasa anda, yang berada di bawah gambar profil anda.

 4. Klik pada Tetapkan semula status pilihan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengubah Status Pasukan Microsoft?

Anda boleh memilih dari pelbagai pilihan status (aktif, jangan ganggu, segera balik, dll.). Sekiranya tidak ada pilihan yang sesuai dengan anda, anda selalu dapat membuat mesej status tersuai.

Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

1. Buka Pasukan Microsoft.

2. Pergi ke gambar profil anda.

3. Pilih Tetapkan mesej status pilihan.

4. Ketikkan apa yang anda mahu pesan anda (misalnya, "Saya akan kembali dalam lima minit" atau "Segera kembali").

5. Klik Hapus mesej status selepas menu lungsur turun dan tetapkan tempoh mesej status anda. (Pilihan anda tidak pernah, 1 jam, 4 jam, hari ini, minggu ini, dan kebiasaan.)

6. Akhir sekali, klik Selesai.

Kini anda mempunyai mesej status tersuai yang akan muncul setiap kali rakan sekerja anda cuba menghubungi anda. Apabila anda ingin mengubah pesanan tersuai anda, pergi ke tetapan profil anda dan klik Padamkan mesej status ini.

Anda juga mempunyai pilihan untuk mengesan status aktiviti kenalan anda dengan menerima pemberitahuan setiap kali mereka berada dalam talian. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

1. Buka pasukan Microsoft.

2. Sekarang, pergi ke gambar profil anda dan klik Tetapan.

3. Klik pada Pemberitahuan.

4. Tatal ke bawah ke Status dan klik Urus pemberitahuan status.

5. Di sini anda mempunyai pilihan untuk mengedit sembang, mesyuarat, orang dan pemberitahuan lain. Klik pada Edit bersebelahan dengan Orang ramai bahagian.

6. Tambahkan orang yang ingin anda terima pemberitahuan ketika mereka aktif.

7. Sekiranya anda ingin mengeluarkan seseorang dari senarai itu, klik Matikan di sebelah nama mereka.

Bagaimana Anda Mengubah Waktu Tidak Aktif dalam Pasukan Microsoft?

Masa terbiar muncul pada status anda semasa peranti anda dalam mod tidur atau jika anda tidak aktif untuk jangka waktu tertentu. Pasukan Microsoft akan menetapkannya secara automatik.

Status anda akan berubah menjadi aktif setelah anda berinteraksi dengan aplikasi dengan cara apa pun. Sekiranya ini tidak berlaku, anda boleh menetapkan sendiri status ketersediaan anda dengan mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam soalan sebelumnya.

Optimumkan Pengalaman Anda di Pasukan Microsoft

Sekarang anda telah belajar bagaimana mengubah status ketersediaan anda dan menyesuaikan kehadiran pengguna anda di Microsoft Teams. Dengan mengikuti arahan dan nasihat kami, anda dapat meningkatkan kecekapan kerja dan produktiviti anda secara keseluruhan. Anda boleh menyesuaikan hampir semua perkara dalam Microsoft Teams. Anda hanya perlu memikirkan apa yang sesuai untuk anda.

Adakah anda pernah menukar status anda di pasukan Microsoft? Adakah anda mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam artikel kami? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.