Cara Menukar Warna Latar Belakang dalam Foto

Mengetahui cara menukar warna latar dalam foto di Photoshop adalah kemahiran yang sangat berguna, walaupun anda bukan penyunting video. Sama ada anda ingin mengubahnya untuk tujuan pemasaran, atau hanya untuk kepentingan estetika, anda pasti ingin mengetahui bagaimana melaksanakan tugas mudah ini. Ini akan membantu anda menambahkan pop dan warna pada gambar anda dan ia berfungsi paling baik dengan latar belakang putih polos. Bagi mereka yang mahukan penyelesaian yang cepat dan mudah, kami akan merangkumi salah satu laman penyuntingan foto kegemaran kami.

Cara Menukar Warna Latar Belakang dalam Foto

Photoshop

Ini adalah salah satu tugas paling asas di Photoshop dan biasanya diliputi pada awal proses pengenalan dengan aplikasi. Walaupun begitu, adalah penting anda mendapat inti dari mengubah warna latar belakang, kerana kemahiran ini mempengaruhi banyak tugas penyuntingan Photoshop yang lain. Sekiranya anda baru menggunakan Photoshop, mulailah dengan mengubah warna latar belakang foto yang diambil dengan latar belakang putih polos.

Photoshop

Gandakan Lapisan Latar Belakang

Sebelum ada perkara lain, buka gambar yang ingin anda bekerjasama di Photoshop. Cari panel Lapisan, yang terletak di sebelah kanan skrin utama. Sekiranya anda tidak melihatnya di sana, buka panel Lapisan dengan menavigasi ke bahagian Tetingkap di panel atas aplikasi. Di menu lungsur turun, cari Lapisan dan klik padanya. Anda juga dapat mengakses panel Lapisan dengan menekan F7.

Sebaik sahaja anda berada di panel, klik dua kali lapisan Latar Belakang yang terkunci. Namakan semula apa sahaja yang anda suka dan klik OK. Mari kita namakan Lapisan 0. Pilih lapisan yang baru anda buat dan gandakannya dengan mengklik menu panel (4 ikon garis mendatar di sebelah kanan atas panel). Di menu lungsur turun, anda akan melihat pilihan Lapisan Duplikat…. Kotak dialog akan muncul, menawarkan lapisan lain (digandakan). Menamakan lapisan ini juga sepenuhnya bergantung pada anda, tetapi mari kita namakannya sebagai Produk buat masa ini. Klik OK untuk meneruskan.

Pilih Produk

Navigasi ke alat Magic Wand di bar alat dan klik bar Pilihan di bahagian atas tetingkap Photoshop. Tetingkap akan muncul. Di tetingkap, pilih Pilih Subjek. Pergi ke Lihat, di sudut kanan atas di bawah tab Properties. Pilih Pada Lapisan (Y) dan di bawah Tetapan Keluaran, pilih Output To: Layer Mask.

Perincikan pilihan anda dengan alat di sudut kiri atas. Sebagai contoh, anda mungkin perlu mengambil satu atau dua bayangan, bergantung pada foto asal anda dan item yang dimaksudkan. Perlu diingat bahawa beberapa penambahan dan pengurangan dari pilihan mungkin diperlukan dan bersiaplah untuk menggunakan alat Feather Edge.

Buat Lapisan Isi Baru

Pertama, pilih Layer 0 yang asli dari panel Layers. Pada panel di bahagian atas layar, arahkan ke bahagian Layer, pilih New Fill Layer dari menu drop-down, dan pilih Solid Color. Lapisan ini akan menjadi latar belakang anda, jadi mari kita sebut Latar Belakang Baru dalam hal ini. Jangan sentuh bidang Warna, kerana ia tidak hanya mengubah warna latar belakang anda, ia akan merosakkan keseluruhan gambar. Di bahagian Mode: buka senarai drop-down dan pilih Multiply dan klik OK.

Tetingkap yang muncul dipanggil Color Picker. Anda akan menggunakan tetingkap ini untuk menukar warna latar belakang anda. Sekiranya anda mengetahui nilai heksadesimal RGB yang tepat untuk warna yang anda inginkan, tampalkan atau taipkannya ke medan yang sesuai. Sekiranya tidak, gunakan panel untuk memilih warna yang anda mahukan. Sebaik sahaja anda menemui warna yang anda inginkan, klik OK. Sekarang, kembali ke panel Lapisan dan buat Layer 0 yang asli dapat dilihat dengan mengklik ikon "mata" di sebelah kiri lapisan di panel.

PhotoScissors Dalam Talian

Mengetahui bagaimana mengubah latar belakang foto di Photoshop lebih dari sekadar kemahiran yang berguna, tetapi kadang-kadang, semua yang anda perlukan adalah perubahan latar belakang yang cepat, tidak ada pertanyaan. PhotoScissors Online adalah alat yang bagus untuk majlis-majlis seperti itu.

Memilih Foto

Pergi ke PhotoScissors Online dan muat naik foto yang ingin anda edit dengan mengklik butang Upload. Di tetingkap di hadapan anda, anda akan melihat foto anda di sebelah kiri dan ruang kosong di sebelah kanan. Hasil akhir akan dipaparkan di sebelah kanan skrin.

Memilih Latar Belakang dan Latar Depan

Sekarang, anda harus memberitahu PhotoScissors di mana latar belakangnya, tidak ada alat pilihan, tidak membuang masa. Untuk menandakan objek latar depan, pilih alat hijau dari bar alat dan klik kiri pada item pilihan anda. Seterusnya, pilih penanda merah dan tandakan objek latar. Awasi bahagian pratonton skrin di sebelah kanan untuk melacak perubahan yang anda buat.

Menukar Foto

Apabila anda pertama kali menggunakan penanda merah pada objek latar, latar belakang yang telus akan ditambahkan. Untuk mengubah latar belakang sepenuhnya, arahkan ke tab Latar di menu di sebelah kanan dan pilih Gambar di menu lungsur. Klik Pilih Gambar dan pilih gambar yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang.

Menukar Foto

Kemahiran Berguna

Walaupun anda bukan profesional penyuntingan foto, kemahiran ini sangat berguna. Sekiranya anda mengetahui sedikit atau tidak mengenai Photoshop, gunakan tutorial ini untuk mula meneroka dunia penyuntingan foto, kerana ini adalah pintu masuk yang baik untuk profesi / hobi. Menggunakan alat dalam talian jauh lebih mudah, tetapi perlu diingat bahawa anda mendapat banyak pilihan yang lebih maju dengan Photoshop.

Alat apa yang anda gunakan untuk mengubah warna latar belakang foto anda? Adakah anda mempunyai pendekatan lain yang lebih mudah? Beritahu semua orang dengan meninggalkan komen di bahagian di bawah.