Cara Mengubah Latar Belakang Anda di Google

Tidak kira siapa anda, jika anda menghabiskan masa dalam talian, anda mungkin menggunakan Google untuk mencari perkara yang mungkin menarik bagi anda. Reka bentuk laman utama Google sangat jelas dengan hanya logo dan latar belakang warna pepejal. Tetapi kerana kita semua menghabiskan begitu banyak masa dalam hidup kita googling, mengapa tidak menjadikan halaman Google lebih senang dilihat? Inilah cara untuk meningkatkan kenikmatan anda semasa menggunakan Google.

Cara Mengubah Latar Belakang Anda di Google

Pergi ke Tetapan Penampilan Anda

Mengubah latar belakang Google anda tidak akan berfungsi dengan Microsoft Edge atau Firefox, jadi pastikan anda menjalankan penyemak imbas Google Chrome.

 1. Buka penyemak imbas Chrome anda.

 2. Klik pada tiga titik di sebelah kanan atas penyemak imbas. Menu lungsur turun akan muncul.

 3. Menjelang akhir anda akan melihat pilihan yang disebut Tetapan, jadi klik pada itu.

 4. Cari bahagian yang dipanggil Penampilan dan klik pada Tema. Tab baru akan dibuka mengarahkan anda ke Kedai Web Chrome.

Pilih Tema Kegemaran anda

Kedai web akan dibuka dan menunjukkan bahagian tema. Anda kemudian boleh melihat banyak tema yang tersedia sehingga anda dapat menemukan tema yang sesuai dengan anda. Gambar yang anda lihat semasa melihat tema biasanya adalah gambar yang akan diterapkan sebagai latar belakang, jadi ingatlah itu. Setiap bahagian juga hanya menunjukkan tema yang paling popular, jadi jika anda ingin meneroka lebih jauh, anda boleh mengklik butang Lihat semua di bahagian kanan atas bahagian.

Sekiranya anda sudah memikirkan sesuatu yang spesifik mengenai latar belakang anda, anda boleh memasukkannya ke bar "Cari di kedai".

 1. Klik pada Tema pilihan anda.

 2. Kemudian klik Tambah ke Chrome di sebelah kanan atas.

Ini akan menerapkan tema secara automatik dan anda akan melihat pemberitahuan muncul memberitahu anda bahawa tema tersebut telah dipasang. Akan ada pilihan Undo, sekiranya anda tidak menyukai Tema dan ingin kembali ke yang asal. Anda sentiasa boleh kembali ke Penampilan di menu Tetapan jika anda mahu menukar tema kembali sekiranya anda tidak menyukainya.

Menggunakan Imej Tersuai

Walaupun terdapat banyak tema untuk dipilih, mungkin anda tidak dapat menemukannya yang sempurna atau anda hanya ingin menggunakan beberapa gambar keren yang sudah anda miliki. Nasib baik ada cara untuk menyesuaikan latar belakang Google anda. Mengubah latar belakang dengan cara ini tidak akan memberi kesan pada warna atau gaya tab Google Chrome.

Halaman Google
 1. Pastikan Chrome dikemas kini ke versi terbaru kerana pilihan ini tidak akan tersedia pada versi Chrome yang lebih lama.
 2. Cari gambar yang anda mahu gunakan dari komputer anda atau anda boleh memuat turunnya. Sebaiknya gunakan gambar berkualiti tinggi untuk latar belakang kerana gambar berkualiti rendah akan diregangkan dan tidak kelihatan baik.

 3. Buka tab baru di Google Chrome.

 4. Di kanan bawah anda akan melihat ikon pena, jadi klik padanya. Ini akan membuka menu penyesuaian.

 5. Pilih Muat naik dari peranti untuk memilih satu dari komputer anda, atau klik pada Latar Belakang Chrome dan pilih satu dari sana.

 6. Cari gambar yang anda mahukan dan muat naik. Ini akan menggunakan gambar dan anda akan melihatnya setiap kali anda membuka tab baru di Chrome.

 7. Sekiranya anda ingin membuang gambar, klik pada ikon Pen lagi dan kemudian pilih Tanpa latar belakang.

Kaedah Lain Menyesuaikan Google

Sekiranya anda ingin menyesuaikan penyemak imbas Chrome anda lagi, anda boleh:

1. Tambahkan Penanda Halaman

Anda boleh menambahkan penanda halaman ke Google Chrome anda sehingga anda dapat mencari dan membuka laman web yang paling sering anda gunakan dengan satu klik tanpa perlu mencarinya.

 1. Sekiranya anda ingin menandai halaman, klik pada ikon Bintang di bar carian dan klik Selesai.

 2. Sekiranya anda tidak dapat melihat penanda halaman anda, klik pada tiga titik.

 3. Arahkan kursor ke Penanda Halaman sehingga menu lain dibuka.

 4. Periksa bar Tunjukkan Penanda Halaman.

2. Tambah Pintasan

Anda juga boleh menambahkan jalan pintas ke tab baru untuk membuka laman web yang paling kerap anda gunakan dengan cepat.

 1. Untuk menambah jalan pintas, klik Tambah pintasan.

 2. Tampal URL laman web yang ingin anda gunakan, dan beri nama jalan pintas apa sahaja yang anda suka.

Kini Anda Menjadikan Google Milik Anda

Walaupun anda pernah menikmati googling sebelumnya, kini anda dapat menikmatinya lebih banyak lagi, kerana anda mempunyai sesuatu yang menarik untuk dilihat semasa mencari dan anda juga dapat melakukannya dengan lebih cepat menggunakan jalan pintas dan penanda halaman. Perkara terbaik ialah apabila anda bosan dengan latar belakang, anda boleh mengubahnya bila-bila masa anda suka.