Cara Mengubah Chromecast Anda ke Rangkaian Wi-Fi Baru

Pelbagai peranti transmisi membolehkan anda menstrim fail media dari telefon bimbit dan tablet ke TV atau PC anda, tetapi Google Chromecast adalah salah satu peranti paling mudah alih di antaranya. Anda boleh membawanya ke mana-mana, tetapi ada tangkapan kecil—ia hanya dapat mengingat satu rangkaian Wi-Fi pada satu masa.

Sekiranya anda membawa Chromecast atau mempunyai lebih daripada satu sumber Wi-Fi di dalam rumah, anda perlu menukar Wi-Fi secara berkala. Bergantung pada alasan perubahan itu, prosesnya boleh dilakukan dengan mudah atau agak rumit.

Dua Sebab Utama untuk Menukar Rangkaian Wi-Fi

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda perlu melalui kerumitan menukar rangkaian Wi-Fi pada peranti Chromecast anda, ada beberapa alasan umum mengapa ini diperlukan.

Sebab 1: Perubahan Rangkaian

Biasanya, alasan untuk menukar Chromecast ke sambungan Wi-Fi baru adalah pertukaran mudah antara rangkaian, seperti pergi dari jalur lebar ke hotspot mudah alih atau ketika dalam perjalanan. Langkahnya adalah sepotong kek, dan yang perlu anda lakukan ialah memastikan bahawa peranti mudah alih anda hampir dengan peranti streaming.

Sebab 2: Rangkaian Tidak Lagi Aktif

Sekiranya rangkaian Wi-Fi yang anda sambungkan Chromecast anda tidak aktif lagi, keadaan akan menjadi agak sukar. Itu akan berlaku apabila anda menukar penghala anda. Anda telah menyiapkan Chromecast untuk rangkaian yang sudah tidak ada lagi, jadi aplikasi Google Home pada peranti mudah alih anda tidak akan dapat mengenalinya.

Terdapat penyelesaian untuk kedua-duanya, dan artikel ini memberikan panduan langkah demi langkah untuk membuat anda kembali aktif.

Chromecast

Lakukan Suis Rangkaian Chromecast Mudah

Sekiranya rangkaian sedia ada anda aktif, anda hanya menukar Chromecast dari satu ke yang lain. Ini juga merupakan penyelesaian untuk ketika anda menghadapi masalah sambungan.

Malangnya, menukar rangkaian tidak semudah yang disangka. Anda perlu melupakan rangkaian semasa anda (semasa menyambung ke rangkaian itu) kemudian menyiapkannya semula.

  1. Hidupkan televisyen yang disambungkan ke peranti Chromecast anda dan pastikan telefon pintar (atau tablet) anda disambungkan ke internet.
  2. Buka aplikasi Laman Utama pada telefon pintar atau tablet anda.
  3. Ketik pada peranti Chromecast anda.

  4. Ketik pada Tetapan Cog di sudut kanan atas.

  5. Ketik Wi-Fi.

  6. Ketik untuk mengesahkan bahawa anda ingin melupakan rangkaian semasa.

Setelah mengikuti langkah-langkah ini, anda perlu menyambungkan semula peranti Chromecast anda ke internet. Kami telah menguraikan langkah-langkah tersebut di bawah. Perlu diingat bahawa rangkaian Wi-Fi di Chromecast harus sesuai dengan yang ada di telefon anda. Sekiranya anda mendapat mesej ralat, ini mungkin masalahnya.

Catatan Sekiranya pilihan Wi-Fi tidak muncul dalam tetapan Aplikasi Rumah, anda tidak tersambung ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan peranti Chromecast anda, atau TV tidak menyala. Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke rangkaian itu, gunakan langkah seterusnya untuk menukar rangkaian anda.

Siapkan Chromecast untuk Modem atau Penghala Baru

Sekiranya anda telah menukar rangkaian, telefon Android atau iPhone anda tidak akan tersambung ke Chromecast anda.

Sekiranya ini berlaku, pertaruhan terbaik anda adalah menetapkan semula Chromecast secara manual. Itu akan menghapus rangkaian Wi-Fi lama dan membolehkan anda menggunakan yang baru.

Butang di sebelah port micro-USB di Chromecast adalah butang Reset. Tekan dan tahan selama 15 saat.

Butang tetapan semula Chromecast

Semasa anda menekan butang ke bawah, lampu pada peranti akan berkedip, jadi lepaskan ketika lampu berhenti berkedip dan tetap menyala.

Sekarang, Chromecast anda akan reboot dan menetapkan semula dirinya ke tetapan kilang lalai. Peranti menghapus rangkaian Wi-Fi lama, serta semua tetapan semasa. Oleh itu, persediaan bermula dari awal. Sambungkan Chromecast ke rangkaian Wi-Fi baru, dan anda sudah siap!

Sekiranya anda melupakan langkah-langkahnya atau meminta orang lain melakukannya, ikuti panduan di bawah.

Sediakan Chromecast di Android atau iPhone Selepas Reset

Menyiapkan Chromecast adalah sama untuk iPhone dan telefon Android, dan ini adalah proses yang cukup mudah.

  1. Pasang peranti Chromecast ke port HDMI TV anda. Kemudian ambil alat kawalan jauh dan tetapkan input ke yang anda gunakan untuk Chromecast anda.

  2. Oleh kerana anda sudah memasang apl Google Home pada peranti mudah alih anda, ketuk pada Sediakan 1 peranti pilihan pada Skrin Utama. Pilih Rumah untuk peranti anda dan tekan Seterusnya.

  3. Aplikasi ini mencari peranti tanpa wayar berdekatan. Setelah mengesan Chromecast anda, ketik Ya untuk terus maju. Anda akan melihat kod di telefon anda, dan juga di skrin TV anda. Ketik Ya sekali lagi untuk mengesahkan bahawa anda dapat melihatnya, dan kemudian ikuti arahannya.

  4. Pilih lokasi untuk Chromecast anda. Ketik Seterusnya dan ikuti arahan untuk menyambung ke rangkaian baru.

Kemungkinan Penyelesaian untuk Sambungan Chromecast yang Gagal

Sekiranya anda menghadapi beberapa kesulitan semasa proses penyediaan, ada beberapa perkara yang perlu anda periksa pada Android atau iPhone anda.

Penyelesaian 1: Pastikan Kedua-dua Peranti berada di Rangkaian yang Sama

Pertama, anda perlu memastikan bahawa Chromecast dan peranti mudah alih anda berada di rangkaian Wi-Fi yang sama. Untuk melakukan ini, arahkan ke Tetapan dan pilih Wi-Fi.

Perlu diingat bahawa anda mungkin mempunyai banyak rangkaian yang tersedia. Dari 2.4GHz hingga 5GHz pastikan anda tersambung ke frekuensi yang sama.

Penyelesaian 2: Pastikan Bluetooth dihidupkan

Pilihan Bluetooth anda juga perlu dihidupkan. Untuk memeriksa ini, arahkan ke Menetapkan dan choose Bluetooth.

Penyelesaian 3: Sambung semula ke Rangkaian

Setelah anda memastikan bahawa telefon pintar dan Chromecast anda berada di rangkaian Wi-Fi yang sama dan Bluetooth dihidupkan, lawati Tetapansekali lagi, pilihWi-Fi, dan kemudian ketik rangkaian Wi-Fi terbuka Chromecast untuk menyambung ke sana. Perhatikan bahawa anda tidak memilih penghala Wi-Fi anda di sini.

Masalah yang mungkin berlaku

Secara keseluruhan, proses penyediaan Wi-Fi Chromecast bergantung pada sama ada anda menukar rangkaian atau menukar router atau modem. Dalam kes pertama, langkahnya agak mudah. Senario kedua menghendaki anda menetapkan semula Chromecast dan menjalani proses penyediaan sekali lagi.

Soalan Lazim

Mentransmisi dengan Chromecast mestilah mudah dan mudah, tetapi selalu ada lebih banyak perkara yang perlu dipelajari. Itulah sebabnya kami memasukkan bahagian ini untuk menjawab lebih banyak soalan anda.

Bolehkah saya menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi?

Walaupun anda dapat menggunakan Chromecast tanpa sambungan Wi-Fi khusus, anda masih memerlukan sambungan internet. Sama ada sambungan itu berasal dari hotspot mudah alih atau bahkan ethernet (dengan penyesuai), anda perlu mencari jalan untuk menyambungkan Chromecast anda ke internet.

Nasib baik, kami mempunyai artikel di sini yang menunjukkan kepada anda semua pilihan anda.