Cara Menambah Hotkey Custom Baru pada Windows 10

Salah satu ciri paling kuat di Windows 10 adalah keupayaan untuk menyediakan hotkey tersuai anda sendiri. OS ini sememangnya terkenal dengan penyesuaian, menjadikan pengalaman pengguna lebih diperibadikan seperti kemampuan untuk menambahkan jalan pintas baru dalam menu konteks. Menggunakan pelbagai kekunci panas membolehkan anda memulakan program, memuat laman web, dan melakukan banyak tugas lain dengan menekan kekunci. Terdapat beberapa pilihan jalan pintas papan kekunci dalam Windows 10, dan ada juga alat pihak ketiga yang kuat yang akan memberi anda akses ke lebih banyak pilihan. Dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat berguna mengenai penggunaan kedua-dua pendekatan untuk membuat hotkey Windows 10 yang disesuaikan.

Cara Menambah Hotkey Custom Baru pada Windows 10

Menambah Kekunci Panas ke Jalan pintas Desktop Program dan Laman Web

Pertama, mari cuba salah satu pendekatan paling asas untuk menambahkan hotkeys. Anda boleh menambahkan hotkey ke mana-mana jalan pintas perisian atau laman web di Desktop.

 1. Klik kanan pintasan desktop dan pilih Hartanah dari menu. Menu desktop Windows
 2. Klik Jalan pintas tab seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah:menang hotkey
 3. Klik Kekunci pintasan kotak dan masukkan jalan pintas papan kekunci baru untuk program atau halaman web. Cukup masukkan surat di sana untuk menyediakan hotkey baru. Perhatikan bahawa jalan pintas adalah huruf yang digabungkan dengan Ctrl + Alt. Oleh itu, jika anda mengetik "I", maka pintasan papan kekunci adalah Ctrl + Alt + I. Anda juga boleh memasukkan salah satu kekunci fungsi (F1 hingga F12 pada kebanyakan papan kekunci) dengan menekannya sementara tumpuan berada di kotak teks kekunci pintasan.
 4. Pilih Memohondan kemudian klik okey untuk menutup tingkap.
 5. Tekan kekunci panas baru anda untuk mengujinya. Ini akan membuka program atau laman web yang anda nyatakan.

Sediakan Pintasan Papan Ketik, Mulakan Semula, dan Logoff

Anda juga boleh membuat shutdown, logoff, dan reboot hotkeys di Windows 10 tanpa menggunakan pakej pihak ketiga.

 1. Buat jalan pintas Desktop untuk fungsi yang diinginkan. Untuk melakukan ini, klik kanan Desktop dan kemudian pilih Baru > Jalan pintas. Fungsi ini akan membuka tetingkap seperti di bawah:menang hotkey2
 2. Di dalam Taipkan lokasi item: kotak, taip “shutdown.exe -s -t 00"Untuk menyediakan jalan pintas yang mematikan Windows 10. Input"tutup -r -t 00"Untuk jalan pintas yang menghidupkan semula Windows 10. Taip"shutdown.exe –LUntuk keluar dari Windows 10.

 3. Tekan Seterusnya dan taipkan tajuk yang sesuai untuk jalan pintas. Sebagai contoh, anda boleh menamakan jalan pintas sebagai "pemadaman" jika jalan pintas mematikan Windows.
 4. Tekan Selesai untuk keluar dari Membuat jalan pintas konfigurasi. Itu menambah jalan pintas ke desktop, seperti yang ditunjukkan di bawah.menang hotkey3
 5. Beri pintasan sebagai kekunci panas seperti yang dibincangkan di atas. Klik kanan, pilih Hartanah dan klik Jalan pintas tab, dan kemudian masukkan huruf di Kekunci pintasan kotak teks.
 6. Pilih okey untuk keluar dari tingkap.

Sekarang, tekan kekunci itu dan Ctrl + Alt akan mematikan, memulakan semula, atau mengeluarkan anda dari Windows 10, bergantung pada apa yang anda masukkan di kotak teks pertama Membuat jalan pintas ahli sihir.

Menambah Hotkeys Custom Dengan Perisian Pihak Ketiga

Anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan perisian pihak ketiga tambahan. Terdapat beberapa program yang tersedia untuk Windows 10, dan beberapa daripadanya adalah program perisian percuma. WinHotKey adalah salah satu pakej yang boleh anda gunakan untuk menyediakan pintasan papan kekunci Windows 10 yang disesuaikan. Tambahkan ke Windows 10 dari halaman SoftHedia WinHotKey. Klik MUAT TURUN SEKARANG butang di sana untuk menyimpan wizard persediaan, dan kemudian membukanya untuk menambah WinHotKey ke windows.

menang hotkey4

Tetingkap WinHotKey dalam gambar di atas merangkumi senarai hotkey Windows 10 lalai. Perhatikan bahawa anda tidak dapat mengeditnya dengan pakej ini. Apa yang boleh anda lakukan ialah menyediakan pintasan papan kekunci baru yang membuka perisian atau dokumen, atau yang menyesuaikan tetingkap aktif.

 1. Tekan Hotkey baruuntuk membuka tetingkap yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.menang hotkey5
 2. KlikSaya mahu WinHotKey: senarai juntai bawah dan pilih Lancarkan Aplikasi, Buka Dokumen, atau Buka Folder.
 3. Klik Semak imbasuntuk memilih apa yang akan dibuka hotkey semasa anda menekannya.
 4. Pilih dari pelbagai kombinasi papan kekunci untuk kekunci panas dengan memilih Alt, Pergeseran, Ctrl, dan Tingkap kotak pilihan. Kemudian klik Bersama dengan kunci: senarai juntai bawah untuk menambahkan kunci unik pada kekunci panas.
 5. Tekan okeyapabila anda telah memilih semua pilihan yang diperlukan.

Pintasan papan kekunci baru kemudiannya harus disenaraikan di tetingkap WinHotKey, bersama dengan yang lain. Tekan kekunci panas untuk mencubanya. Ini akan membuka perisian, dokumen, atau folder yang anda pilih.

Anda juga boleh menyediakan beberapa hotkey tetingkap dengan pakej ini.

 1. Pilih Kawal Tetingkap Semasa pilihan dari Saya mahu WinHotKey: senarai juntai bawah
 2. Klik Buat Tetingkap Semasa: senarai drop-down untuk mengembangkannya, seperti yang ditunjukkan di bawah.menang hotkey6
 3. Pilih tindakan anda dari senarai juntai bawah.

Pakej perisian lain yang berguna untuk menyediakan hotkeys disesuaikan adalah NirCmd, yang tersedia untuk kebanyakan platform Windows. Anda boleh menambahkan utiliti ke Windows 10 dari halaman NirSoft ini. Tatal ke bahagian bawah halaman dan klik Muat turun NirCmd atau Muat turun NirCmd 64-bit untuk menyimpan fail (bergantung pada sama ada anda menjalankan Windows versi 64-bit atau tidak). Oleh kerana NirCmd disimpan sebagai zip yang dimampatkan, anda juga perlu memilih failnya yang dimampatkan di File Explorer dan tekan Ekstrak semua butang. Pilih jalan untuk mengekstrak folder.

Setelah NirCmd diekstrak, anda boleh menyediakan pintasan Desktop dengan Utiliti Baris Perintah dan mengubahnya menjadi hotkey.

 1. Buat jalan pintas Desktop seperti sebelumnya dengan memilih Baru >Jalan pintas dari menu konteks desktop.

 2. Tekan Semak imbasdan pilih jalan yang boleh dilaksanakan NirCmd dari sana, tetapi JANGAN klik seterusnya.
 3. Tambahkan baris arahan anda ke jalan, yang semuanya disenaraikan di halaman NirSoft. Sebagai contoh, cuba tambah "mutesysvolume 2"Ke hujung jalan, seperti gambar di bawah.menang hotkey7
 4. Klik pada pintasan desktop NirCmd yang baru. Sekiranya kelantangan belum disenyapkan, tindakan ini akan selesai.
 5. Hidupkan jalan pintas NirCmd menjadi kekunci panas bisu dengan mengklik kanannya, memilih Hartanah, dan memasukkan kunci di Kekunci pintasan kotak teks.

Anda boleh menyediakan pelbagai kekunci NirCmd dengan cara yang sama. Contohnya, jika anda menambah “setysvolume 65535"Hingga akhir jalan NirCmd dan bukannya"mutesysvolume 2“, Hotkey akan memaksimumkan kelantangan ketika ditekan. Sebagai alternatif, menambah "tong kosong"Ke hujung jalan akan membuat jalan pintas yang mengosongkan Tong Kitar Semula.

menang hotkey8

Seperti yang anda lihat, Windows 10 menampilkan penyesuaian hotkey dalaman, dan juga integrasi hotkey pihak ketiga. Program NirCmd dan WinHotKey menawarkan lebih banyak pilihan jalan pintas papan kekunci daripada Windows 10 secara lalai. Dengan hotkey itu, anda boleh membuka perisian, dokumen, halaman laman web, mematikan komputer, atau memulakan semula Windows 10, menyesuaikan tetapan kelantangan, dan banyak lagi.