Cara Mengubah Warna Elemen di Canva

Laman web reka bentuk dalam talian Canva mempunyai pelbagai elemen menarik yang boleh anda masukkan ke dalam ciptaan anda untuk menjadikannya bermunculan. Di samping itu, semua elemen sangat disesuaikan, membolehkan anda bereksperimen dengan kombinasi warna, penempatan, saiz, dan lain-lain yang berbeza.

Cara Mengubah Warna Elemen di Canva

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan alat Canva yang hebat untuk mengubah warna elemen dan membuat kepingan bersemangat yang indah. Kami juga memasukkan beberapa petua untuk memilih palet warna terbaik untuk cetakan anda, dan juga beberapa reka bentuk penting lain.

Versi berasaskan web, serta aplikasi desktop, berkongsi susun atur yang diperkemas, sehingga langkahnya sama. Jadi, tanpa basa-basi lagi, berikut cara menukar warna elemen di Canva:

 1. Buka aplikasi Canva dan log masuk ke akaun anda.

 2. Pilih reka bentuk yang ada atau buat yang baru dengan mengklik butang ungu di sudut kanan atas, di sebelah gambar avatar anda. Kemudian, pilih templat reka bentuk yang anda mahukan (mis., Poster atau risalah) dari senarai juntai bawah.

 3. Dari panel di sebelah kiri, buka tab "Elemen". Lihat elemen atau gunakan bar carian di bahagian atas panel jika anda mencari sesuatu yang spesifik. Seterusnya, tambahkan elemen ke editor.

 4. Klik pada elemen untuk menyerlahkannya. Jubin warna kecil akan muncul di bahagian atas panel, yang menggambarkan palet elemen. Klik pada warna yang ingin anda ubah.

 5. Panel baru akan muncul. Anda boleh memilih warna yang ada atau membuat warna tersuai dengan mengklik jubin berwarna pelangi.

Dari saat itu, anda boleh menukar antara warna yang berbeza dengan satu klik tetikus sehingga anda mendapat kesan yang diinginkan.

Oleh kerana Canva adalah alat reka bentuk yang sangat fleksibel, anda tidak perlu bergantung pada palet warna lalai untuk reka bentuk anda. Sebaliknya, anda boleh membuatnya sendiri. Inilah caranya:

 1. Buka Canva. Dari panel di sebelah kiri, buka tab "Kit Jenama". Sekiranya anda pengguna Enterprise dengan beberapa Kit Jenama, pilih yang anda mahu sesuaikan.

 2. Tatal ke bahagian "Warna Jenama" dan klik pada kotak "Untitled Palette". Seterusnya, klik pada butang "Tambah Palet Baru" di bawah. Seterusnya, tambahkan tajuk.

 3. Sekiranya anda sudah mempunyai palet tetapi ingin menambahkan warna baru padanya, klik ikon "+" kecil.

 4. Sekiranya anda ingin mengeluarkan warna dari palet, arahkan kursor anda ke atasnya sehingga tanda "x" muncul. Kemudian, klik untuk menghapusnya.

 5. Sekiranya anda ingin mengeluarkan keseluruhan palet dari Kit Jenama, klik pada tiga titik mendatar untuk membuka menu lungsur. Kemudian, klik "Padam Palet."

Cara Mencari dan Menggunakan Elemen di Canva

Canva menawarkan perpustakaan tanpa had elemen berkualiti tinggi yang dapat disesuaikan sepenuhnya. Bukan hanya dalam pelbagai bentuk dan ukuran, tetapi juga format fail yang berbeza. Hasilnya, anda boleh menambahkan semua jenis grafik ke reka bentuk Canva anda, dari gambar hingga gif animasi.

Apabila anda membuka tab "Elemen" di panel editor, anda akan melihat semua elemen dibahagikan kepada beberapa kategori berdasarkan jenisnya. Selanjutnya, bahagian "Baru Digunakan" dan fungsi carian terbina dalam menjadikan pelayaran lebih mudah. Terdapat juga beberapa tag di bawah bar carian yang boleh anda gunakan untuk mempercepat keadaan.

Seperti disebutkan, setiap elemen dapat disesuaikan agar sesuai dengan idea reka bentuk anda. Kami sudah selesai mengubah warna, tetapi anda boleh membuat beberapa pengeditan lain yang sama berkesannya. Sebagai permulaan, anda boleh menyesuaikan ukuran elemen jika dimensi asalnya terlalu besar atau terlalu kecil. Sangat mudah dilakukan:

 1. Dari tab "Elemen" di panel sebelah kiri, tambahkan gambar atau grafik ke kanvas anda.

 2. Klik pada elemen untuk menyerlahkannya. Kotak biru akan muncul di garis besar gambar.

 3. Arahkan kursor anda ke atas bulatan putih di setiap sudut dan seret untuk mengubah saiz elemen.

 4. Anda juga dapat menggunakan fitur "Crop" di bahagian atas panel.

Canva membolehkan anda bermain-main dengan komposisi jika anda mempunyai reka bentuk yang rumit dengan pelbagai elemen. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan elemen di atas satu sama lain untuk kesan yang lebih menarik. Inilah caranya:

 1. Pilih satu elemen dan seret ke atas yang lain dengan kursor anda.

 2. Di sudut kanan atas, buka tab "Kedudukan".

 3. Sekiranya anda ingin elemen yang disorot berada di depan, pilih "Teruskan" atau tahan "CTRL +]."
 4. Sekiranya anda menginginkannya di belakang elemen lain, klik "Mundur" atau tekan "CTRL + [."
 5. Seterusnya, anda boleh meningkatkan atau menurunkan tahap ketelusan dengan mengklik ikon di sudut kanan atas dan menukar slaid.

 6. Sekiranya anda ingin mengubah orientasi elemen, klik pada tab "Balik" di bahagian atas panel. Kemudian, pilih arah dari senarai juntai bawah.

Akhirnya, jika anda ingin memperluaskan pilihan anda, anda boleh meningkatkan ke langganan Canva Pro atau Canva Enterprise dan membuka elemen premium. Dengan cara itu, tanda air tidak akan dapat dilihat lagi, dan anda bebas memasukkan lebih banyak elemen ke dalam reka bentuk anda.

Cat dengan Semua Warna Canva

Dengan Canva, anda mempunyai kawalan kreatif sepenuhnya terhadap reka bentuk anda. Platform ini menyediakan pilihan grafik, gambar, sempadan, dan video yang mengagumkan yang dapat menghidupkan sebarang projek. Lebih-lebih lagi, setiap elemen dapat disesuaikan sepenuhnya.

Apa pengalaman anda dengan Canva? Adakah anda suka pemilihan elemen mereka? Jangan ragu untuk berkongsi beberapa tip reka bentuk anda di bahagian komen di bawah.