Cara Mengubah Kontras, Warna, Ketepuan pada Paparan Laptop Anda

Sekiranya anda menghabiskan banyak masa di komputer riba anda, anda tahu betapa pentingnya tetapan paparan. Keliru dan mata dan otak anda pasti cepat letih. Selain itu, tetapan paparan sangat penting jika anda melakukan penyuntingan video / foto, grafik komputer, atau menyiapkan fail untuk dicetak.

Cara Mengubah Kontras, Warna, Ketepuan pada Paparan Laptop Anda

Inilah sebabnya mengapa penting untuk membezakan kontras, rona, dan tepu yang sesuai dengan keperluan anda. Setiap komputer riba yang anda perolehi dilengkapi dengan tetapan paparan atau profil yang membolehkan anda membuat tweak yang diperlukan dengan cepat. Kaedahnya sedikit berbeza pada PC dan Mac. Bahagian berikut memberikan panduan ringkas untuk setiap sistem operasi.

Tingkap

Pertama sekali, anda harus tahu bahawa kontras, tepu, dan rona dikawal oleh kad grafik. Ini bermaksud anda perlu mengakses kad grafik untuk membuat perubahan. Untuk mencapai menu tetapan, biasanya anda perlu melancarkan Intel Control Graphics Panel, NVIDIA Control Panel, atau AMD Control Center. Inilah cara untuk melakukannya.

Langkah 1

Klik kanan pada ruang kosong di skrin anda dan pilih pilihan kad grafik onboard. Beberapa komputer riba mungkin mempunyai dua kad grafik, tetapi hanya satu yang mempunyai tetapan paparan yang anda cari. Untuk tujuan artikel ini, kami telah menggunakan grafik onboard Intel, tetapi anda mungkin mempunyai yang lain pada mesin anda.

Langkah 2

Setelah masuk ke dalam Panel Kawalan / Pusat, pilih Paparan, arahkan ke Tetapan Warna, dan klik untuk memasuki menu.

Sekiranya anda menggunakan paparan luaran dengan komputer riba, pastikan anda memilih Paparan Built-In di bawah Pilih Paparan. Jika tidak, perubahan akan mempengaruhi monitor lain, bukan paparan komputer riba anda.

Anda kini boleh menggerakkan slaid kecerahan, kontras, rona, dan tepu ke kiri atau ke kanan untuk membuat perubahan. Klik Terapkan setelah anda selesai. Anda juga dapat memilih Simpan Profil untuk menyimpan pengaturan untuk penggunaan selanjutnya.

Perkara yang Perlu Diingat

Sebilangan komputer riba atau kad grafik yang lebih baik, membolehkan anda menukar kontras, rona, dan tepu untuk warna tertentu. Sebagai contoh, grafik Intel dalam penulisan ini membolehkan anda membuat perubahan individu kepada hijau, merah, atau biru. Walau bagaimanapun, pilihan ini mungkin tidak tersedia pada perkakasan lama.

Anda sentiasa boleh mengembalikan ke lalai jika anda merosakkan tetapannya. Harus ada butang atau pilihan untuk mengembalikan ke lalai dengan satu klik. Bagi kebanyakan pengguna, tetapan paparan lalai adalah baik. Walau bagaimanapun, paparan anda mungkin mati walaupun anda menukar warna, tepu, dan kontras. Dalam kes ini, anda mungkin perlu menetapkan semula profil warna paparan.

Kad grafik yang berbeza mungkin mempunyai kata kerja yang berbeza untuk menu, tetapi anda selalu menavigasi ke tetapan paparan dan yang berkaitan dengan warna.

macOS

Oleh kerana Mac terutamanya dirancang untuk manipulasi grafik dan video, terdapat lebih daripada beberapa cara untuk menyesuaikan kontras, rona, dan tepu. Di samping itu, sistem ini mempunyai profil warna siap pakai dan anda boleh membuatnya sendiri dengan bantuan ahli sihir terbina dalam.

Ubah Kontras Sahaja

ubah warna, ketepuan, kontras pada paparan komputer riba anda

Ketik atau klik pada System Preferences dan pilih Accessibility, kemudian pilih Display di menu di sebelah kiri.

Gerakkan slaid di sebelah Paparan kontras untuk meningkatkannya. Anda juga dapat membuat perubahan paparan yang cepat, walaupun cukup radikal, dengan mencentang salah satu pilihan di atas Paparan kontras.

Paparkan Profil

Seperti yang dikatakan, macOS menampilkan sekumpulan profil pratetap warna yang mempengaruhi keseluruhan warna, ketepuan, dan kontras paparan. Untuk mengakses menu, pilih Paparan dari Sistem Pilihan dan pilih tab Warna.

cara menukar warna, ketepuan, kontras pada komputer riba

Ketik atau klik salah satu profil dan anda akan dapat segera melihat perubahan pada paparan anda. Sekiranya anda memilih Buka Profil, ColorSync Utility muncul untuk membolehkan anda melihat semua nilai untuk profil tersebut.

Penentukuran Tersuai

Mengklik Calibrate membawa anda ke wizard persediaan paparan macOS. Dengan cara ini anda dapat membuat profil ColorSync yang sesuai dengan keperluan anda dengan T. Anda harus tahu bahawa tetapan memerlukan sedikit masa untuk disesuaikan dan mereka melampaui warna, ketepuan, dan kontras.

Pilihan ini membolehkan anda menentukan lengkung luminescence asli pada paparan anda, memilih keluk respons gamma, dan mendapatkan titik putih yang tepat (sejuk atau hangat). Sekiranya syarat ini tidak anda ketahui, kemungkinan anda tidak memerlukan penentukuran tersuai.

Tetapan paparan lanjutan ini dikhaskan untuk pereka profesional dan jurugambar / jurugambar. Mereka membenarkan penyesuaian paparan tersuai yang sesuai dengan pencetak / plotter atau log video tertentu.

Apabila Warna Tidak Cerah, Tetapan Paparan Membuatnya Betul

Apa sahaja sistem operasi yang anda gunakan, tidak sukar untuk menyesuaikan tepu, rona, atau kontras. Walaupun begitu, kebanyakan komputer riba kontemporari dilengkapi dengan sensor yang mengoptimumkan tetapan paparan untuk persekitaran anda secara automatik.

Tetapi jika anda merancang untuk menambahkan paparan luaran ke penyediaan anda, mungkin ada beberapa perubahan yang diperlukan untuk mencocokkan warna di kedua layar. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan kaedah dalam artikel ini, pastikan anda memilih paparan yang betul.