Cara Mengubah Negara di Google Play Store

Berapa kali berlaku kepada anda bahawa anda cuba memuat turun aplikasi tertentu dari Google Play Store hanya untuk mengetahui bahawa aplikasi tersebut tidak tersedia untuk negara anda? Tidak perlu dikatakan, ini boleh mengecewakan.

Sebab di sebalik ini adalah hakikat bahawa negara Google Play Store anda menentukan aplikasi mana yang anda boleh muat turun dan pasang. Selain itu, beberapa aplikasi dikunci kawasan, yang bermaksud bahawa mereka hanya tersedia di negara tertentu. Sekiranya anda tidak berada di salah satu negara tersebut, bukan sahaja anda tidak akan dibenarkan memuat turun aplikasi dari Play Store tetapi anda tidak akan dapat mencarinya di tempat pertama.

Dengan itu, jika anda pindah ke negara lain di mana aplikasi tersebut mungkin tersedia, anda harus mengubah tetapan ini di aplikasi Google Play Store anda. Artikel ini akan menerangkan bagaimana.

Perkara yang Perlu Diingat

Sebelum kita beralih ke bahagian utama artikel, mari kita bincangkan beberapa perkara yang perlu anda ingat. Pertama sekali, jika anda hanya ingin menyingkirkan mesej "Tidak tersedia di negara anda" sambil tetap berada di negara yang sama, ada jalan penyelesaian yang mungkin berfungsi. Kami akan membincangkannya kemudian dalam artikel.

Namun, jika anda telah mengubah negara anda dan sekarang ingin menyesuaikan tetapan ini di aplikasi Google Play Store anda, ada beberapa batasan yang harus diperhatikan:

 1. Google Play Store membolehkan anda mengubah negara anda dalam aplikasi hanya sekali setahun. Dengan kata lain, jika anda menukar negara anda sekarang, anda perlu menunggu 365 hari untuk mengubahnya lagi.
 2. Setelah menukar negara anda dalam aplikasi, anda tidak akan dibenarkan menggunakan baki Google Play yang anda ada di negara lama anda.

Setelah kita membahas aspek penting dari perubahan ini, mari kita lihat bagaimana anda dapat melakukannya.

Mengubah Negara di Aplikasi Google Play Store Anda di Android

Untuk mengubah negara anda di aplikasi Google Play Store, anda harus:

 1. Berada di negara itu (kedai mengesan ini melalui alamat IP anda)
 2. Sediakan kaedah pembayaran dari negara baru anda

Sekiranya anda menutupinya, anda boleh pergi.

Inilah cara menukar tetapan ini:

 1. Buka aplikasi Google Play Store pada peranti Android anda.
 2. Ketuk ikon menu di sudut kiri atas (tiga garis mendatar).
 3. Seterusnya, ketik Tetapan> Umum> Pilihan akaun dan peranti.
 4. Tatal ke bawah dari tab tetapan dan cari Negara dan profil bahagian. Cara Mengubah Negara di Play Store
 5. Kemudian, ketuk negara yang ingin anda tetapkan akaun anda, senarai negara yang tersedia akan berbeza-beza. Tukar Negara di Play Store
 6. Ikuti arahan di skrin dan sediakan kaedah pembayaran yang didaftarkan di negara tempat anda ingin beralih.

Anda boleh menambahkan beberapa kaedah pembayaran, tetapi kaedah pertama harus dari negara yang telah anda tetapkan. Ini akan membuat profil Google Payments yang sama sekali baru dan akan dihubungkan ke negara baru yang anda masukkan.

Setelah selesai, mungkin diperlukan sehingga 48 jam untuk perubahan diterima.

Anda harus tahu bahawa ciri ini tidak tersedia untuk semua orang. Ciri ini hanya akan memberi anda pilihan untuk menukar negara anda sekiranya anda pernah mengunjungi negara asing sebelum ini. Seperti disebutkan, aplikasi Google Play Store mempunyai maklumat ini kerana alamat IP anda.

Anda juga tidak akan dapat mengubah negara anda jika Anda sudah menggunakan fitur ini dalam tahun sebelumnya atau jika akaun anda adalah sebahagian dari Perpustakaan Keluarga Google Play, yang memungkinkan hingga lima orang mengakses aplikasi dan kandungan yang dibeli dari satu akaun dalam kumpulan.

Menukar Negara di Aplikasi Google Play Store Anda di Komputer

 1. Buka penyemak imbas dan pergi ke pay.google.com.
 2. Log masuk jika anda belum melakukannya.
 3. Sekarang, klik pada Tetapan.
 4. Kemudian, klik pada Edit butang di sebelah Negara / Wilayah.
 5. Seterusnya, pilih Buat profil baru.
 6. Dari sini, ikuti arahan untuk menambahkan kaedah pembayaran.

Memuat turun Aplikasi Tanpa Mengubah Tetapan Negara

Sekiranya anda tidak boleh atau tidak mahu mengubah negara anda, ada perkara lain yang boleh anda cuba jika anda ingin memuat turun aplikasi yang tidak tersedia di lokasi semasa anda. Kaedah ini memerlukan perkhidmatan VPN. Tetapi bagaimana ia berfungsi?

Pelayan Google dapat membaca alamat IP anda dan menentukan di mana anda berada sekarang. Oleh kerana komputer atau telefon bimbit anda disambungkan secara langsung ke pelayan mereka, semua yang perlu anda lakukan adalah mencari laluan yang berbeza.

Itulah yang dilakukan oleh VPN. Pada dasarnya, telefon anda (atau komputer) akan disambungkan ke pelayan penyedia VPN anda di negara yang anda pilih, dan pelayan tersebut kemudian akan menyambung ke pelayan Google yang muncul sebagai peranti anda.

Dengan begitu, aplikasi tidak akan dapat mengetahui di mana anda berada saat ini kerana ia tidak akan melihat alamat IP sebenar anda. Sebaliknya, ia akan melihat alamat pelayan VPN yang anda gunakan untuk mengakses perkhidmatan tersebut.

Oleh itu, jika aplikasi tidak tersedia di negara anda tetapi anda tahu bahawa aplikasi tersebut tersedia di Amerika Syarikat, yang perlu anda lakukan ialah memilih Amerika Syarikat sebagai lokasi pelayan VPN anda.

Anda boleh menggunakan banyak aplikasi VPN yang berbeza untuk melakukan ini, tetapi TunnelBear VPN mungkin salah satu yang terbaik dan paling mudah digunakan. Tambahan, anda mendapat 500MB trafik VPN percuma pada setiap awal bulan. Terdapat penyedia VPN lain yang boleh dipercayai, tetapi anda perlu membayar perkhidmatan mereka.

Tukar Negara di Play Store

Pilihan lain anda adalah mencari aplikasi yang serupa dengan Google Play Store dan menggunakannya untuk mencari aplikasi yang tidak dapat anda muat turun. Anda boleh cuba:

 1. Kedai Aplikasi Amazon
 2. SlideME
 3. F-Droid
 4. Bundle Rendah

Nikmati Muat Turun Masa Depan Anda

Setelah membaca artikel ini, anda sekarang tahu cara mengubah lokasi anda di Google Play Store. Ingat sekatan yang akan berlaku ketika anda mengubah negara anda, jadi, jika anda hanya melakukan perjalanan singkat, lebih baik menunggu untuk pulang untuk memuat turun aplikasi yang anda perlukan.

Adakah anda menggunakan perkhidmatan VPN untuk memuat turun aplikasi yang tidak tersedia di negara anda? Sekiranya ya, VPN apa yang anda gunakan? Kongsi pilihan utama anda di bahagian komen di bawah.