Cara Mengubah Bahasa Crunchyroll di Roku

Anda berjaya memuat turun Crunchyroll ke Roku anda. Sudah tiba masanya untuk duduk dan bersantai dengan rancangan kegemaran anda, bukan?

Cara Mengubah Bahasa Crunchyroll di Roku

Tidak begitu pantas.

Sebelum anda dapat menikmati keseluruhan One Piece sepanjang musim, anda perlu memastikan bahawa Crunchyroll memaparkan bahasa yang tepat. Lagipun, apa gunanya gambar jika anda tidak memahami tindakannya?

Tetapi menukar bahasa di Crunchyroll tidak semudah platform streaming yang lain, seperti yang akan anda ketahui tidak lama lagi.

Menukar Bahasa untuk Penstriman di Roku

Semasa anda pertama kali melakukan penyediaan untuk peranti Roku, anda memerlukan beberapa pilihan bahasa pilihan. Pilihan ini adalah pilihan yang menunjukkan paparan dan bahasa UI untuk aplikasi. Tetapi tidak semestinya mempengaruhi bahasa yang digunakan semasa streaming.

Menurut Roku:

"Adalah menjadi tanggungjawab penerbit saluran untuk menerjemahkan saluran mereka dan beberapa saluran mungkin tidak menyokong bahasa pilihan anda."

Singkat cerita, terjemahan bahasa berasal dari platform seperti Netflix dan Crunchyroll. Roku tidak menerjemahkan rancangan untuk anda, jadi mengubah tetapan bahasa hanya mempengaruhi aplikasi Roku. Bukan streaming video.

Sekarang, dalam kes Crunchyroll, ada dua perkara yang perlu anda ingat.

Perkara pertama adalah bahawa semua rancangan anime berasal dari Jepun, oleh itu, audio lalai hampir selalu dalam bahasa Jepun. Terdapat beberapa pengecualian di mana anda mungkin menjumpai video yang dijuluki, tetapi peraturan bahasa Jepun umumnya berlaku untuk sebahagian besar perpustakaan Crunchyroll.

Faktor lain yang perlu diingat ialah Crunchyroll adalah syarikat yang berpusat di A.S. Ini bermaksud bahawa mereka akan selalu mengutamakan sari kata bahasa Inggeris berbanding bahasa lain. Mereka cuba memberikan pilihan bahasa lain untuk rancangan yang lebih baru, tetapi yang lebih lama hanya dalam bahasa Inggeris dan Jepun.

Tukar Bahasa Crunchyroll di Roku

Jadi, ini kembali kepada soalan asal:

Bolehkah anda menukar pilihan bahasa untuk Crunchyroll on Roku?

Ya, tetapi hanya sari kata yang lembut.

Audio dalam bahasa asal rancangan. Beberapa rancangan lama menawarkan audio yang dijuluki untuk episod, tetapi fail audio tersebut dalam bahasa Inggeris.

Secara umum, pangkalan peminat anime antarabangsa menjauh dari trek yang dijuluki selama bertahun-tahun. Mereka merasakan ia mengambil sesuatu yang asal dan syarikat pengedaran mengikut permintaan.

Walaupun anda mungkin mendapat beberapa pertunjukan yang dijuluki di negara di mana bahasa itu adalah yang utama, ia mungkin tidak akan diadakan di Crunchyroll.

Sekiranya anda sudah siap berguling dengan sari kata, teruskan membaca di bawah untuk meneruskan rancangan ini.

Tukar Bahasa Menggunakan Penyemak Imbas (PC)

Anda boleh mengubah tetapan bahasa anda dengan beberapa cara. Cara pertama untuk melakukannya adalah dengan pergi ke Crunchyroll pada penyemak imbas web anda. Log masuk ke akaun anda dan klik pada Profil berhampiran bahagian atas skrin. Tatal ke bawah dan klik pada Tetapan dari menu lungsur.

Di halaman seterusnya, anda akan melihat pelbagai tetapan di bar sisi kiri. Tatal ke bawah ke Pilihan Video dan pilih. Itu ada di bahagian Tetapan Akaun.

Di bawah Pilihan Video, buka menu lungsur turun dan tatal ke bahasa pilihan anda. Klik padanya untuk menetapkannya untuk akaun anda. Pengesahan perubahan pilihan bahasa anda akan muncul sebagai sepanduk mesej di bahagian atas skrin.

Bahasa Crunchyroll di Roku

Tukar Bahasa Menggunakan Aplikasi Mudah Alih

Sekiranya anda ingin melakukan semua perkara pada peranti mudah alih anda, atau tidak berada di dekat PC anda, anda masih boleh mengubah tetapan bahasa untuk Crunchyroll.

Pertama, ambil peranti anda dan buka aplikasi Crunchyroll.

Anda akan melihat pelbagai pilihan di bahagian bawah skrin. Ketik ikon dengan garis besar seseorang. Skrin seterusnya adalah versi ringkas dari menu Tetapan anda. Sekiranya anda mahukan lebih banyak pilihan untuk menyesuaikan pengalaman anda, anda perlu pergi ke akaun anda menggunakan penyemak imbas. Tetapi tetapan ini cukup untuk mengubah bahasa untuk profil anda.

Ketuk Subtitle Language atau panah bahasa di bahagian Umum untuk membuka menu seterusnya. Tatal dan pilih bahasa pilihan anda. Ketuk butang Utama di bahagian bawah skrin peranti anda apabila anda selesai.

Bahasa pada Roku

Satu Kata Terakhir

Anda mesti melihat bahasa sari kata baru semasa melakukan streaming dengan peranti Roku anda. Beberapa rancangan tidak menawarkan pilihan untuk semua 11 bahasa. Oleh itu, kerana anda memilih pilihan bahasa tidak semestinya ia tersedia untuk paparan untuk rancangan yang anda tonton.

Sekiranya anda ingin menyemak semula, anda sentiasa boleh melihat halaman maklumat untuk setiap persembahan. Ia menyenaraikan pilihan bahasa yang terdapat di bawah sinopsis.

Adakah anda menukar bahasa streaming Crunchyroll untuk peranti Roku anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.