Cara Menukar Font Lalai di Microsoft Word untuk Mac

Terdapat puluhan fon yang disertakan dalam Microsoft Word untuk Mac, tetapi hanya ada satu fon lalai. Fon ini dipilih secara automatik untuk anda semasa anda membuat dokumen baru. Dalam versi terbaru Word untuk Mac, fon itu adalah Calibri, yang sesuai dengan MS Windows.

Sekarang, tidak ada yang salah dengan Calibri; memang fon yang indah, tetapi mungkin bukan untuk semua orang. Sekiranya anda lebih suka menggunakan fon lalai yang berbeza untuk dokumen anda, anda dapat mengkonfigurasi Word untuk Mac untuk menukarnya ke fon terpasang lain yang anda pilih. Inilah cara untuk melakukannya!

Cara Menukar Font Lalai di Microsoft Word untuk Mac
  1. Lancarkan Word untuk Mac dan pilih "Format> Font" dari bar menu di bahagian atas. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan jalan pintas papan kekunci "Perintah-D."

  2. Tetingkap "Font" baru akan muncul. Pastikan anda berada di "Font" tab dan cari menu lungsur Font berhampiran bahagian kiri atas tetingkap.

  3. Klik pada entri lungsur turun untuk membuka menu dan pilih fon lalai baru, seperti Times New Roman. Anda juga boleh mengkonfigurasi gaya dan ukuran fon lalai.

  4. Untuk menyimpan tetapan fon baru sebagai lalai, klik butang "Default" di sudut kiri bawah tetingkap.

  5. Word akan meminta anda untuk mengesahkan sama ada anda mahu tetapan tersebut berlaku pada dokumen semasa atau semua dokumen yang anda buat. Pilih butang radio di sebelah "Semua dokumen berdasarkan templat Normal", kemudian klik "OK" untuk menyimpan fon lalai baru.

  6. Sahkan perubahan dengan keluar dari dokumen dan buka yang baru — ketik sesuatu dalam fail baru untuk mengesahkan bahawa fon lalai baru anda berfungsi.

Sekarang, semua dokumen baru yang anda buat akan bermula dengan pilihan fon yang anda buat sebelumnya. Sudah tentu, ini tidak akan mengubah fail yang ada, dan ia juga tidak akan mempengaruhi dokumen Word untuk Mac yang anda buat yang bermula dari templat.