Cara Menukar Mata Wang dalam Helaian Google

Semasa anda menggunakan program spreadsheet seperti Google Spreadsheet, penting untuk mengetahui cara mengedit format nombor seperti mata wang. Pilihan ini membolehkan anda melakukan kerja dengan cepat, cekap, dan tepat.

Cara Menukar Mata Wang dalam Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah format mata wang di Helaian Google, bersama dengan pilihan pemformatan nombor lain yang berguna.

Hidupkan Format Mata Wang untuk Sel

Sekiranya anda ingin mengubah format sel sehingga mereka menggunakan unit mata wang pilihan secara automatik, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pertama, pilih sel yang ingin anda format. Dengan mengklik tajuk baris, anda dapat menentukan format untuk keseluruhan baris. Mengklik pada tajuk lajur melakukan perkara yang sama untuk keseluruhan lajur. Untuk memilih kawasan sel tertentu, klik dan seret tetikus anda.

 2. Pada menu atas, klik "Format."

 3. Dari menu lungsur, gerakkan kursor ke atas "Nombor." Menu tambahan akan muncul.

 4. Sekiranya anda ingin memaparkan nombor perpuluhan, pilih pilihan Mata Wang pertama. Sekiranya anda ingin memaparkan nombor bulat sahaja, pilih pilihan Mata Wang (bulat).

 5. Sekiranya anda membuat kunci kira-kira, anda boleh menggunakan "Perakaunan" atau "Kewangan" sebagai pilihan pemformatan anda. Kedua-dua jenis menggunakan tanda kurung tertutup untuk entri negatif atau kredit. Perbezaan antara keduanya adalah "Perakaunan" menggunakan simbol mata wang, sementara kewangan tidak.

 6. Semua entri nombor untuk sel itu sekarang akan mengikut format itu. Perhatikan bahawa entri alfanumerik masih dapat dilakukan, dan pemformatan mata wang tidak akan berlaku untuk data tertentu.

 7. Mata wang lalai yang digunakan semasa anda menggunakan pemformatan khusus ini ialah dolar A.S.
Tukar Mata Wang dalam Helaian Google

Menggunakan Format Mata Wang Berbeza Termasuk Mata Wang Tersuai

Sekiranya anda ingin menggunakan mata wang selain dolar A.S., anda boleh memilih konfigurasi yang berbeza dengan memilih format nombor tersuai. Langkah-langkah untuk melakukannya adalah seperti berikut:

 1. Seperti di atas, pilih sel yang ingin anda gunakan formatnya.

 2. Pada menu atas, klik "Format."

 3. Dari menu lungsur, gerakkan kursor ke atas "Nombor."

 4. Arahkan kursor ke "Lebih banyak Format" pada menu sebelah yang muncul.

 5. Pilih dan klik pada "Lebih banyak mata wang."

 6. Dari tetingkap pop timbul, klik pada mata wang yang ingin anda gunakan.

 7. Sekiranya anda ingin menggunakan format mata wang anda sendiri, maka pada kotak teks tepat di bawah "Mata wang tersuai", dan taipkan simbol yang ingin anda gunakan.

 8. Klik pada menu lungsur di dalam kotak teks untuk memilih sama ada simbol akan diletakkan sebelum atau selepas angka. Anda juga boleh memilih sama ada nombor perpuluhan akan muncul atau tidak.

 9. Klik pada butang "Terapkan" apabila anda selesai.

Semua sel yang dipilih sekarang harus mempunyai format yang dipilih. Seperti di atas, sebarang entri alfanumerik tidak akan terjejas. Hanya penyertaan nombor tulen sahaja yang akan menggunakan mata wang.

Mata wang dalam Helaian Google

Pilihan Pemformatan Nombor Lain

Mata wang bukan satu-satunya pilihan penomboran yang boleh anda gunakan untuk Helaian Google. Terdapat banyak format penomboran yang boleh anda gunakan bergantung pada pekerjaan tertentu yang ingin anda gunakan. Untuk menggunakan format penomboran, anda boleh melakukan perkara berikut:

Untuk menyesuaikan tempat perpuluhan dan seribu pemisah:

 1. Pilih "Format" di menu atas.

 2. Arahkan kursor ke "Nombor" pada menu lungsur.

 3. Arahkan kursor ke "Lebih Banyak Format."

 4. Pilih dan klik pada "Format Nombor Tersuai."

 5. Pilih pilihan pemformatan dari senarai atau buat sendiri menggunakan kotak teks di bawah tajuk format "Nombor khusus".

 6. Anda boleh menggunakan simbol mata wang tersuai dengan mengetik simbol diikuti dengan tanda bintang (*). Huruf dan simbol berikut akan mengembalikan format yang tidak sah, walaupun: D, E, H, M, S, Y, dan @. Huruf kecil dan huruf besar dari yang disenaraikan tidak akan diterima sebagai format mata wang.

 7. Hashtag (#) menandakan penempatan nombor. Menempatkan titik (.) Di antara hashtag akan menunjukkan penempatan nombor perpuluhan.

 8. Tanda koma (,) yang disisipkan di antara hashtag akan menandakan ribuan pemisah nombor.

 9. Menggunakan tanda kurung di dalam kurungan selanjutnya akan menunjukkan bahawa formatnya adalah perakaunan atau kewangan. Ini bermaksud bahawa nombor negatif akan dipaparkan di dalam kurungan. Perhatikan bahawa kod format pertama sebelum titik koma (;) digunakan untuk nombor positif, dan yang berikutnya digunakan untuk nombor negatif. Yang ketiga akan membolehkan anda memaparkan simbol untuk entri sifar atau kosong.

 10. Menaip warna di dalam kurungan - seperti [Merah] misalnya - akan mengubah warna sel tertentu jika memenuhi kriteria. Sekiranya diletakkan sebelum titik koma pertama, ia akan berlaku untuk nombor positif, dan jika diletakkan sebelum angka kedua, ia akan berlaku pada angka negatif.

 11. Menggunakan tanda tanya (?) Antara garis miring (/) akan menentukan format pecahan.

 12. Anda dapat melihat contoh cara menggunakan simbol dengan menatal pilihan.

Untuk memilih format tarikh dan masa tersuai:

 1. Klik "Format" di menu atas.

 2. Arahkan kursor ke "Nombor".

 3. Arahkan kursor ke "Lebih Banyak Format."

 4. Pilih dan klik pada "Lebih banyak format tarikh dan masa."

 5. Pilih format dari senarai, atau edit untuk membuatnya sendiri.
Helaian Google Mata Wang

Alat Berguna

Helaian Google adalah alat yang sangat berguna untuk orang yang perlu berurusan dengan sejumlah besar data perakaunan. Mampu mengubah pilihan pemformatan untuk mengikut spesifikasi mata wang atau penomboran tertentu membolehkan anda menjalankan tugas dengan lebih berkesan.

Adakah anda tahu cara lain untuk menukar mata wang dalam Helaian Google yang tidak disebutkan di sini? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.