Cara Menukar Folder Muat turun Lalai pada Mac Anda

Saya telah melihat banyak folder Muat turun yang tidak kemas dan tidak teratur di Mac. Banyak. Bagi saya, sekurang-kurangnya, lebih mudah untuk menjaga kebersihan fail dan fail yang dimuat turun jika saya memuat turun ke Desktop saya yang selalu saya perhatikan untuk memuat turun ke folder muat turun yang saya tidak perhatikan sehingga terlalu banyak bersepah untuk mencari apa-apa.

Cara Menukar Folder Muat Turun Lalai pada Mac Anda

Oleh itu, jika anda menggunakan cara yang sama, ada baiknya anda mengetahui bahawa anda boleh menukar tempat Safari, Firefox dan Chrome memuat turunnya secara automatik.

Jadi untuk artikel hari ini, mari kita lihat cara menukar folder muat turun lalai di Mac!

Nasib baik, proses mengubah direktori muat turun lalai hampir serupa di tiga penyemak imbas Mac utama.

Tukar Lokasi Muat turun Lalai di Safari

 1. Buka Safari aplikasi dan klik pada Safari menu lungsur di kiri atas.

 2. Pilih Keutamaan.
 3. Pastikan Am tab dipilih dan kemudian menukar Lokasi Muat turun Fail ke mana sahaja yang anda mahukan.

Seperti yang anda lihat, saya menetapkan saya untuk "Desktop", tetapi anda boleh memilih lokasi alternatif dengan pilihan "Lain". Mengklik "Lain-lain" akan membawa anda ke kotak dialog terbuka / simpan macOS yang sudah biasa, dari mana anda dapat memilih folder yang anda mahu gunakan.

Sekiranya anda merasa sangat mewah, anda boleh menukar togol yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin kedua saya di atas menjadi "Mintalah setiap muat turun", yang bermaksud bahawa anda boleh menyimpan semua yang anda muat turun tepat di mana anda mahu pergi setiap masa. Walaupun ini adalah ciri yang bagus tetapi sukar untuk memilih lokasi muat turun untuk setiap muat turun yang anda lakukan.

Tukar Lokasi Muat turun Lalai di Firefox

Keutamaan FirefoxSimpan Fail ke dalam Firefox

Dengan penyemak imbas Firefox, anda akan memulakan dengan cara yang sama seperti yang dilakukan dengan Safari.

 1. Lancarkan Firefox dan klik pada menu namanya (iaitu FireFox menu pulldown) di sudut kiri atas.

 2. Pilih Keutamaan.
 3. Di bawah Am tab, pada label: Simpan fail ke klik pilih dan pilih folder yang anda mahu muat turun.

Sekali lagi, butang radio "Selalu tanya saya di mana untuk menyimpan fail" yang anda lihat di atas akan membuat Firefox meminta anda setiap kali anda memulakan muat turun.

Tukar Lokasi Muat turun Lalai di Chrome

Keutamaan ChromeTunjukkan Lanjutan

Google menjadikannya agak sukar untuk menukar folder muat turun lalai anda dalam penyemak imbas Chrome, tetapi langkahnya bermula dengan cara yang sama seperti dua penyemak imbas yang lain.

 1. Lancarkan Chrome dan pilih Chrome menu dari bahagian atas skrin anda.
 2. Pilih Keutamaan.

 3. Tatal ke bawah tetapan pada menu sebelah sehingga anda melihat Mahir. Klik padanya.

 4. Pilih Muat turun.

 5. Klik pada Ubah sebelah Lokasi dan pilih folder yang anda mahu muat turun.

Seperti Safari dan Firefox, ada pilihan untuk membuat penyemak imbas menanyakan di mana anda meletakkan fail yang anda muat turun setiap saat.

Seperti biasa Steve Jobs berkata, "Oh ya, ada satu perkara lagi."

Mail juga menggunakan folder Muat turun untuk menyimpan lampiran yang anda simpan, jadi jika anda ingin benar-benar teliti, anda juga boleh mengubahnya.

Keutamaan Mel

Klik pada Mel menu pulldown di bahagian atas Mail kemudian pilih Keutamaan. Seterusnya, di bawah tab Umum, anda boleh mengubah lokasi muat turun seperti yang anda boleh dengan penyemak imbas web:

Oleh itu, setelah anda mempunyai semua penyemak imbas anda (dan Mail!) Untuk melakukan apa yang anda perlukan, anda boleh terus mengetahui bahawa folder Muat turun anda tidak akan sesekali berantakan dan tidak teratur lagi. Menyelesaikan sesuatu adalah lebih mudah apabila anda tetap teratur.

Sekiranya anda pengguna Mac dan menikmati artikel ini, anda mungkin ingin melihat artikel TechJunkie ini: Cara Melancarkan DNS di Mac Mojave.

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk menguruskan muat turun di Mac anda? Sekiranya demikian, kami ingin mendengar daripada anda dalam komen di bawah!