Cara Menambah Cap Tarikh / Masa ke Foto di Android

Aplikasi kamera stok Android menawarkan beberapa pilihan penyuntingan gambar yang berguna. Namun, biasanya tidak ada pilihan atau pengaturan yang jelas untuk menambahkan cap tarikh dan waktu pada gambar yang anda ambil. Sekiranya telefon pintar anda mempunyai ciri cap waktu, selalunya paling mudah menggunakannya.

Untuk kebanyakan telefon pintar, anda boleh memeriksa metadata gambar anda dan kemudian menggunakan perisian penyuntingan gambar untuk menambahkan tarikh dan waktu. Walau bagaimanapun, pendekatan ini memakan masa dan agak berbelit-belit, belum lagi bahawa gambar yang dihasilkan dapat diubah dengan mudah oleh orang lain, yang merupakan risiko keselamatan.

Untuk mengelakkan risiko keselamatan / penggodaman pada gambar berharga anda, anda memerlukan pilihan yang menyertakan cap tarikh dan waktu sebaik sahaja anda mengambil gambar dengan peranti Android anda.

Sejak Aplikasi kamera Android biasanya tidak menawarkan pilihan cap tarikh dan waktu, anda perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga. Terdapat banyak pilihan percuma di luar sana.

Artikel panduan ini memberikan maklumat mengenai beberapa aplikasi cap waktu pihak ketiga yang memungkinkan untuk menambahkan maklumat masa ke foto anda.

Menggunakan Kamera Cap Waktu Percuma untuk Menambah Tarikh dan Masa ke Foto

Timestamp Camera Free adalah aplikasi percuma yang terdapat di Google Play Store dan iOS App Store. Anda boleh menaik taraf aplikasi dengan caj sekali yang menawarkan lebih banyak ciri. Bagi kebanyakan orang, pilihan percuma berfungsi dengan baik. Inilah cara menggunakannya.

 1. Akses Kamera Cap Masa Percuma di Google App Store atau Timestamp Kamera Asas di App Store iOS.
 2. Klik pada "Pasang."

 3. Benarkan kebenaran yang diperlukan, terutama pada kamera (jelas).

 4. Lancarkan aplikasi dan klik pada ikon jam di sudut kanan bawah. Ikon memaparkan menu pilihan penuh.

Malangnya, untuk menggunakan aplikasi ini, anda harus melepaskan aplikasi Android asli anda dan memilih aplikasi Kamera Cap Waktu. Ini masih merupakan pilihan terbaik untuk menambahkan tarikh dan masa pada gambar penting di telefon anda.

PhotoStamp Camera Percuma untuk Android

Pilihan utama kami adalah aplikasi PhotoStamp Camera Free.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk mencatatkan masa gambar menggunakan PhotoStamp Camera Free, yang membolehkan anda menambahkan cap waktu dan cap lokasi ke foto anda. Photostamp Camera Free adalah pilihan utama kerana mudah digunakan dan mempunyai set fitur yang mantap, termasuk:

 • Tambahkan cap data / masa pada foto baru dan yang ada.
 • Seret dan lepas lokasi GPS cap masa dan tarikh anda.
 • Tukar fon, warna fon, ukuran fon mengikut keperluan.
 • Tambahkan alamat lokasi dan koordinat GPS secara automatik ke foto.
 • Pilih daripada beratus-ratus gaya fon.
 • Tambahkan logo anda sebagai tanda tangan pada foto anda.

Sekiranya ciri di atas tidak cukup alasan untuk menggunakan PhotoStamp Camera Free, ia juga menyokong semua tetapan nisbah aspek dan resolusi!

Inilah cara menggunakan PhotoStamp Camera Free di Android.

 1. Akses PhotoStamp Camera Percuma di Google Play App Store.
 2. Pilih "Pasang."

 3. Lancarkan aplikasi.

 4. Terima kebenaran.

 5. Di kanan bawah, anda dapat melihat foto terakhir yang diambil dengan aplikasi. Di sebelah kanan layar, ikon kamera putih membolehkan anda beralih antara kamera depan dan belakang telefon anda.

 6. Untuk menukar tetapan, gunakan "Gear" ikon di sudut kiri bawah skrin anda.

 7. Hidupkan "Cop Tarikh & Masa."

 8. Pilih susun atur tarikh pilihan anda. Secara lalai, formatnya adalah "MM, dd, yyyy," diikuti dengan masa tepat hingga detik.

 9. Pilih saiz dan warna fon. Anda juga mempunyai 800+ gaya fon yang tersedia.

 10. Pilih "Kedudukan Setem" untuk menukar lokasinya pada gambar.

Alternatif lain

Sekiranya anda bersedia membayar untuk pengalaman tanpa iklan, anda mungkin menikmati penggunaan Vignette. Aplikasi ini cukup berpatutan, dan dilengkapi dengan beberapa pilihan penyuntingan foto.

Camera360 adalah pilihan lain yang baik untuk pencetakan masa / tarikh automatik. Ia bebas digunakan dan dilengkapi dengan banyak penapis yang dapat meningkatkan foto anda. Walau bagaimanapun, aplikasi ini sedikit lebih rumit untuk digunakan.

Kesimpulannya

Penetapan masa automatik penting bagi banyak pengguna Android. Nasib baik, terdapat banyak pilihan aplikasi percuma untuk tujuan ini.

PhotoStamp Camera Free adalah pilihan yang sangat baik jika menambahkan cap waktu / tarikh yang tepat pada gambar anda adalah satu-satunya matlamat anda. Aplikasi ini mudah digunakan dan membolehkan anda mengubah fon. Tetapi jika anda mencari penapis yang dapat meningkatkan kualiti gambar, anda mungkin ingin mencari aplikasi kamera tujuan umum di mana cap waktu / tarikh adalah salah satu daripada banyak ciri.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin menikmati belajar tentang aplikasi kamera terbaik untuk Android.

Adakah anda mempunyai aplikasi kegemaran untuk menambahkan cap tarikh / waktu dan metadata lain ke foto? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found