Cara Mengubah DPI Dalam Cat MS

Ini masa pertanyaan pembaca sekali lagi dan hari ini mengenai resolusi gambar. Soalan penuhnya adalah, 'Apa itu resolusi gambar, mengapa saya harus peduli dan resolusi apa yang terbaik untuk diterbitkan di blog saya? Juga, bagaimana saya boleh mengubah DPI dalam MS Paint? 'Dua soalan berasingan tetapi dihubungkan jadi saya akan menjawab kedua-duanya dalam tutorial ini.

Cara Mengubah DPI Dalam MS Paint

Resolusi gambar adalah subjek penting untuk difahami jika anda seorang blogger, Instagrammer, ingin menjadi Snapchatter di atas rata-rata, atau mahu gambar anda kelihatan baik dalam talian. Ia juga agak rumit dan walaupun kita mungkin tahu berapa megapiksel yang mampu dimiliki oleh kamera kamera kita, hanya sedikit yang mengetahui bagaimana ia berkaitan dengan resolusi gambar atau resolusi mana yang paling baik dalam talian.

Apa itu resolusi gambar?

Resolusi gambar berkaitan dengan berapa piksel yang ditahan oleh gambar. Semakin banyak piksel, semakin tinggi resolusi dan semakin terperinci gambarnya. Semakin terperinci gambarnya, semakin besar saiz failnya. Gambar dengan resolusi yang lebih rendah akan mengandungi lebih sedikit piksel dan dengan itu lebih sedikit perinciannya. Ia juga akan menjadi fail yang lebih kecil.

Mungkin membantu untuk menganggap piksel sebagai jubin mozek. Secara individu, ia mungkin tidak bermakna apa-apa selain diletakkan dalam gambar yang lebih besar, ia menyumbang kepada keseluruhan. Semakin kecil jubin dan lebih banyak jubin mozek, semakin terperinci gambarnya.

Resolusi gambar diukur dalam PPI (Pixel Per Inch) dan semakin tinggi bilangannya, semakin terperinci gambarnya. Semakin rendah bilangannya, semakin terperinci dan semakin besar piksel tersebut untuk membentuk gambar. Terlalu rendah dan anda melihat setiap piksel individu dan gambar menjadi 'piksel', yang bermaksud anda dapat melihat setiap petak dan bukannya gambar terperinci.

PPI vs DPI

DPI (Dots Per Inch) terdengar serupa dengan PPI tetapi tidak. PPI merujuk kepada berapa piksel yang muncul di layar sementara DPI merujuk pada berapa piksel yang muncul ketika dicetak. Bingung saya tahu tetapi seseorang berpendapat bahawa membahagikannya adalah idea yang baik. Atau sekurang-kurangnya tidak menamakannya semula apabila pencetak dot matrix menjadi perkara masa lalu.

Lebih membingungkan ialah tidak ada standard yang ditetapkan untuk DPI. Pencetak yang berbeza akan mempunyai cara yang berbeza untuk memprosesnya sehingga anda tidak pernah tahu apa yang akan anda dapatkan kecuali anda mengetahui pencetak anda.

Skrin memaparkan piksel dalam ukuran tetap dan kepadatan piksel ditentukan oleh layar dan bukan gambar. Sebilangan besar monitor HD akan dipaparkan antara 72 dan 300ppi tanpa mengira resolusi gambar. Pencetak tidak mempunyai ukuran piksel tetap. Sebaliknya, kebanyakan pencetak bukan laser akan mencetak titik CMYK dengan pelbagai saiz bergantung pada cara anda mengatur gambar.

Ketika anda berurusan dengan DPI, pertanyaan yang harus Anda tanyakan pada diri sendiri bukanlah berapa DPI yang Anda hadapi, tetapi seberapa besar jumlahnya. Surat khabar cenderung dicetak pada 85dpi dan anda dapat melihat titik masing-masing ketika anda berada dekat. Untuk kebanyakan pekerjaan cetak komersial, 150dpi adalah minimum praktikal tetapi boleh menjadi lebih banyak lagi.

Oleh kerana bahagian pertama soalan kami berkaitan dengan blog, anda akan lebih peduli dengan Pixel Per Inch kerana ia muncul di layar, bukan DPI. Bahagian kedua, mengenai perubahan DPI dalam MS Paint, kemungkinan berkaitan dengan mencetak gambar, jadi DPI lebih merupakan faktor. Walaupun kedua-dua istilah itu digunakan secara bergantian, mereka secara teknikalnya berbeza.

Resolusi apa yang terbaik untuk penerbitan dalam talian?

Semasa menyiapkan gambar untuk web, anda harus menyeimbangkan perincian dengan ukuran fail. Anda mahu resolusi gambar yang cukup tinggi kelihatan baik tetapi tidak mahu failnya begitu besar sehingga memperlahankan pemuatan halaman. Piawaian industri adalah 72ppi tetapi ini ketinggalan zaman kerana PPI tidak mempengaruhi masa memuat, ukuran fail tidak.

Oleh kerana kebanyakan kamera dan telefon bimbit yang dihasilkan dalam sepuluh tahun kebelakangan ini cukup banyak untuk gambar beresolusi tinggi, semua yang perlu anda lakukan adalah mengubah saiz imej berkualiti baik dengan dimensi yang anda perlukan. Anda kemudian perlu memampatkan gambar itu sekecil mungkin. Jika ruang letak gambar anda selebar 800 piksel, ubah ukuran gambar ke gambar tersebut dan gunakan pemampatan gambar untuk mengecilkan ukuran fail tanpa menjejaskan kualiti terlalu banyak. Dua perkhidmatan web untuk mengecilkan saiz fail adalah //www.shrinkpictures.com dan //www.picresize.com.

Bagaimana saya boleh menukar DPI dalam MS Paint?

Mengubah DPI dalam MS Paint hanya relevan jika anda merancang untuk mencetak. Seperti yang anda ketahui sekarang, jika anda menyiapkan gambar untuk web, DPI tidak relevan. Ia juga ditentukan oleh kualiti gambar sehingga semasa anda dapat melihat DPI, anda tidak dapat mengubahnya.

  1. Buka gambar anda di MS Paint.

  2. Pilih Fail dari menu atas dan kemudian Hartanah.

  3. DPI hendaklah disenaraikan di pusat sebelah Resolusi.

Resolusi gambar adalah subjek yang kompleks dan saya hanya mencakar permukaan di sini untuk menjawab soalan yang diajukan. Terdapat beratus-ratus laman web di web yang dapat menjelaskan perkara yang jauh lebih baik daripada yang saya dapat. Lihat jika anda ingin mengetahui lebih lanjut.

Ada soalan lain? Ada fakta menarik mengenai hujah DPI vs PPI? Komen di bawah!