Cara Menukar DPI di Photoshop

Sekiranya anda ingin mencetak foto berkualiti tinggi, DPI, atau titik per inci, adalah salah satu parameter penting yang perlu diingat. Mengoptimumkan DPI akan mempengaruhi kejelasan dan kualiti foto yang anda cetak.

Cara Menukar DPI di Photoshop

Sekiranya anda ingin mempelajari cara mengubah DPI di Photoshop, jangan cari lagi. Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda bagaimana melakukannya dengan beberapa cara, dan membincangkan perkara yang harus diingat ketika bekerja dengan DPI.

Cara Mengubah DPI di Photoshop Elements

 1. Buka gambar yang diingini di Photoshop.
 2. Ketik "Imej" di menu Photoshop Elements.

 3. Ketik "Ubah saiz".
 4. Ketik "Saiz gambar."

 5. Sekiranya anda ingin mengubah ukuran atau resolusi gambar dan mengubah jumlah piksel, tandai kotak centang bernama "Contoh gambar." Sekiranya anda tidak mahu menukar jumlah piksel, biarkan kotak centang tidak ditandai.

 6. Masukkan jumlah DPI yang diingini di bawah "Penyelesaian".

 7. Ketik "Ok."

Bolehkah saya menukar DPI di Photoshop Express?

Malangnya, jika anda mempunyai aplikasi Photoshop Express, anda tidak dapat mengubah DPI. Anda boleh menyesuaikan ukuran gambar anda dan memilih kualiti yang disukai, tetapi aplikasi tidak membenarkan anda mengubah DPI.

Cara Mengubah DPI di Photoshop pada iPad

 1. Buka gambar yang diingini di Photoshop.
 2. Ketuk ikon gear untuk membuka tab "Properti dokumen".
 3. Ketik "Saiz gambar."
 4. Di bawah "Resolusi", masukkan jumlah DPI yang diinginkan.
 5. Ketik "Ok."

Cara Mengubah DPI di Photoshop Tanpa Mengubah Ukuran

 1. Buka gambar yang diingini di Photoshop.
 2. Ketik "Imej" di menu Photoshop.

 3. Ketik "Ubah saiz".
 4. Ketik "Saiz gambar."

 5. Pastikan kotak centang "Gambar Contoh" tidak ditandai.

 6. Ubah DPI di bawah "Penyelesaian".

 7. Ketik "Ok."

Ukuran gambar dan jumlah piksel akan tetap sama, sementara ketinggian dan lebar gambar akan berubah sesuai.

Cara Mengubah DPI Semasa Eksport Photoshop

Photoshop mempunyai pelbagai pilihan untuk menyimpan dan mengeksport gambar anda. Antara lain, anda mempunyai pilihan "Eksport sebagai". Penting untuk diperhatikan bahawa Adobe membuat resolusi lalai untuk mengeksport 72 DPI. Jika Anda mengubah resolusi gambar menjadi 300 DPI dan menekan "Eksport sebagai" untuk menyimpannya, resolusi secara automatik akan berubah menjadi 72 DPI. Ini berlaku kerana pilihan "Eksport sebagai" membuang metadata gambar.

Oleh kerana jumlah DPI hanya penting ketika Anda mencetak gambar, Adobe menganggap Anda akan menggunakan pilihan "Eksport sebagai" hanya untuk web. Itulah sebabnya lebih baik menggunakan pilihan "Simpan sebagai" ketika menukar DPI di Photoshop.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah DPI sama dengan PPI?

DPI tidak sama dengan PPI. DPI, atau titik per inci, adalah jumlah titik dicetak per satu inci ketika dicetak oleh pencetak. Ia digunakan untuk menerangkan berapa banyak titik dakwat yang diletakkan di atas kertas oleh pencetak untuk membuat gambar.

PPI, atau piksel per inci, adalah jumlah piksel dalam satu inci gambar yang ditampilkan pada monitor. PPI digunakan untuk menyediakan gambar untuk dicetak.

Kedua-dua istilah ini sering digunakan secara bergantian kerana pelbagai sebab. Pertama, walaupun PPI merujuk pada gambar di layar, ia dapat mempengaruhi kualiti gambar yang dicetak. Sekiranya gambar mengandungi piksel lebih sedikit, gambar tidak akan mempunyai banyak perincian, dan kualitinya akan berkurang. Semakin banyak piksel, semakin baik. Kedua, DPI dan PPI berkaitan dengan kejelasan gambar. DPI adalah bagaimana gambar kelihatan ketika dicetak, PPI adalah bagaimana gambar itu kelihatan di layar.

Walaupun PPI mempengaruhi kualiti gambar yang dicetak, DPI tidak mempengaruhi kualiti gambar di layar dengan cara apa pun. Ia hanya merujuk kepada kualiti gambar semasa dicetak.

Oleh itu, apabila kita mengatakan bahawa kita mengubah DPI di Photoshop, kita sebenarnya mengubah PPI yang mempengaruhi gambar yang dicetak dan diubah menjadi DPI setelah mencetak.

Mengapa saya mahu menukar DPI?

Oleh kerana DPI berkaitan dengan gambar yang dicetak, mengubah dan mengoptimumkannya mempengaruhi kejelasan dan kualiti gambar anda. Dengan mengubahnya, anda mengelakkan gambar anda menjadi kabur, kotor dan tidak jelas. Sekiranya gambar anda ditetapkan untuk dicetak pada DPI yang betul, anda akan mendapat gambar dengan peralihan yang lancar, tepi yang jelas dan lebih banyak perincian.

DPI sangat penting jika anda seorang pereka, jurugambar, arkitek, atau jika anda bekerja dengan gambar berkualiti tinggi.

Apakah DPI yang optimum?

DPI optimum untuk gambar yang dilihat hanya pada layar adalah 72. Jika anda tidak mahu mencetak gambar anda, tidak perlu mengubah DPI kerana tidak mempengaruhi kualiti gambar di layar. Terlebih lagi, mengubah DPI hanya dapat menjadikan gambar anda lebih besar, sehingga menjadikannya lebih sukar untuk dimuat.

Sekiranya anda mencetak gambar anda dan menginginkannya dalam resolusi tinggi, gambar sekurang-kurangnya 300 DPI.

Jadikan Imej Anda Jernih

Mengoptimumkan DPI dan PPI secara langsung mempengaruhi kejelasan dan kualiti gambar anda. Mempelajari cara menukar DPI di Photoshop adalah mudah dan tidak memerlukan pengalaman sebelumnya semasa bekerja dengan program ini. Sekiranya anda tidak mempunyai Photoshop, anda boleh menggunakan salah satu alat dalam talian percuma untuk menukar DPI dan memastikan gambar anda berkualiti.

Adakah anda sering menyesuaikan DPI? Program / alat apa yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.