Cara Menukar E-mel pada Akaun Xbox

Terdapat banyak sebab untuk menukar e-mel pada akaun Xbox anda. Ini mungkin alamat lama yang ingin anda hilangkan, atau mungkin anda mahu mengatur semua akaun anda dalam satu alamat.

Melakukannya adalah proses yang cukup mudah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah alamat e-mel pada Akaun Xbox anda.

Menukar Alamat E-mel pada Akaun Xbox Anda

Mengubah alamat e-mel lama pada akaun X box Live anda memerlukan anda mengubah perincian pada Akaun Microsoft anda. Kedua-dua perkhidmatan tersebut dihubungkan, dan Xbox tidak mempunyai laman web khusus.

Walaupun begitu, berhati-hatilah. Sekiranya e-mel yang anda gunakan untuk mendaftar adalah domain Microsoft seperti @ Hotmail.com, @ Outlook.com, atau @ Live.com, email tersebut akan dihapus secara kekal. Microsoft tidak membenarkan penggunaan berulang dari alamat yang telah dibuat, walaupun alamat tersebut dihapus.

Untuk menukar e-mel anda terus ke halaman Akaun Microsoft anda, dan kemudian ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Klik Maklumat Anda yang terletak di kiri atas halaman.
 2. Klik pada Urus bagaimana anda log masuk ke Microsoft.
 3. Pilih alias mana yang ingin anda hapus, kemudian klik Buang. Ingat bahawa jika anda ingin menghapus alamat e-mel yang ditetapkan sebagai Utama, anda perlu menyatakan Utama lain sebelum menghapusnya. Anda tidak boleh memadamkan alamatnya. Untuk menyatakan alamat baru sebagai alamat utama yang baru, klik Buat Utama pada alamat e-mel lain.
 4. Sekiranya tidak ada alamat e-mel kedua, buatlah yang baru atau sambungkan yang sudah dibuat. Ini dilakukan dengan mengklik Tambahkan e-mel, mengetik alamat, kemudian mengklik Tambah alias. Ikuti arahan yang ditunjukkan untuk mengesahkan alamat yang baru anda gunakan.
 5. Sebaik sahaja anda membuat alamat utama yang lain, klik Buang untuk alamat lama, kemudian klik Sahkan.
 6. Anda kini harus mempunyai e-mel baru untuk log masuk ke akaun Xbox anda.
E-mel di Akaun Xbox Cara Mengubah

Mengganti Alamat E-mel yang Hilang

Sekiranya anda kehilangan e-mel Log masuk kerana sebab tertentu, atau terlupa kata laluan yang anda gunakan untuk log masuk, menukar yang lama akan sedikit berbeza. Sokongan Xbox tidak dapat membantu anda menukar alamat, jadi anda harus mencuba dan masuk ke dalam akaun.

Cara Menukar E-mel di Xbox

Terdapat beberapa cara untuk mencari alamat e-mel yang anda gunakan untuk mendaftar ke akaun Xbox anda.

 1. Dengan menggunakan konsol Xbox, anda dapat mencari alamat e-mel anda dengan menonjolkan Tag Pemain atau ID Pemain anda. Sekiranya anda tidak dapat melihat e-mel, anda mungkin telah mengedit tetapan untuk tidak memaparkan maklumat ini. Sekiranya ini berlaku, anda boleh mencari alamat anda dengan melakukan perkara berikut:

  1. Buka Panduan dengan menekan butang Xbox.

  2. Pilih Profil.

  3. Pilih Tetapan.

  4. Pilih Akaun.

  5. Pilih Log masuk, keselamatan & kata laluan.

  6. E-mel anda harus berada di bawah bahagian Show on Home.

  7. Gunakan e-mel untuk masuk ke akaun anda, atau gunakannya untuk mendapatkan semula kata laluan yang hilang.

 2. Sekiranya anda menggunakan e-mel alternatif sebagai alias tambahan, atau memilikinya sebagai e-mel pengesahan kedua, periksa mesej lama anda. Sebarang e-mel dengan Microsoft Billing atau Xbox live biasanya mempunyai alamat e-mel akaun anda.
 3. Sekiranya e-mel anda dikaitkan dengan Kumpulan Keluarga, anda boleh meminta ahli keluarga itu log masuk dan mencari e-mel yang berkaitan dengan akaun anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai alamat e-mel, anda boleh mencuba log masuk. Klik pada pautan Lupa Kata Laluan saya untuk menetapkan semula kata laluan masuk anda. Arahan menetapkan semula kata laluan akan dihantar ke e-mel atau nombor telefon yang berkaitan. Setelah memulihkan e-mel dan kata laluan anda, teruskan menukar e-mel anda seperti yang diperincikan dalam arahan di atas.

Tukar E-mel pada Akaun Xbox

Mengikuti Langkah Yang Betul

Sekiranya anda perlu menukar e-mel di akaun Xbox anda, anda boleh melakukannya dengan mudah sekiranya anda mengikuti langkah yang betul. Kecuali anda lupa sama ada e-mel atau kata laluan, itu harus menjadi urusan yang cukup sederhana.

Adakah anda mempunyai petua lain mengenai cara menukar e-mel pada Akaun Xbox? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.