Cara Menukar Font dalam Notion

Semasa anda mula membuat kandungan bertulis, anda mungkin ingin menukar fon untuk menjadikan karya itu lebih menarik atau sesuai dengan jenama keseluruhan anda. Sekiranya anda mencari cara menukar fon anda di Notion, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui tetapan penyesuaian fon yang tidak begitu pelbagai tetapi cukup berkesan. Anda akan belajar cara menukar jenis fon, saiz, warna dan banyak lagi.

Cara Menukar Font dalam Notion

Sekiranya anda mengharapkan bermain dengan fon di Notion, jangan terlalu tinggi harapan anda. Terdapat hanya tiga fon terbina dalam. Ini mungkin menjadi kelemahan beberapa pengguna kerana perisian pemproses kata lain menawarkan beratus-ratus fon. Pembangun idea pasti lebih mementingkan ciri lain yang berkaitan dengan struktur kandungan dan bukannya dengan tawaran fonnya.

Namun, mempunyai tiga jenis fon untuk dipilih bermakna anda akan menghabiskan lebih sedikit masa untuk mencari yang "sempurna". Pilihan yang ada pasti menggembirakan setiap orang. Inilah cara Notion menerangkan setiap fon:

 • Lalai: Kakitangan kerja sans-serif lalai
 • Serif: Bagus untuk penerbitan
 • Mono: Baik untuk penggubalan dan nota

Sekiranya anda ingin menukar fon dalam Notion, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka halaman yang ingin anda ubah fonnya.

 2. Klik pada menu halaman di sudut kanan atas. Ini adalah tiga titik mendatar.

 3. Anda akan melihat tiga pilihan: Default, Serif, dan Mono. Cukup pilih yang paling anda sukai, dan fon akan berubah secara automatik.

Cara Menukar Font Default dalam Notion

Sekiranya anda terbiasa memiliki Word sebagai aplikasi pemproses kata utama, kemungkinan anda akan kehilangan pelbagai tetapan penyesuaian fonnya. Anda boleh bermain dengan tetapan lalai dengan cara yang anda mahukan di sana.

Malangnya, anda tidak dapat menukar fon lalai dalam Notion. Fon lalai aplikasi adalah Sans-Serif Workhorse, dan yang boleh anda lakukan ialah menukar fon dengan mengklik menu halaman (tiga titik mendatar di sudut kanan atas). Berita baiknya adalah bahawa pembangun Notion nampaknya sedang mengerjakan beberapa perkara yang berkaitan dengan pengguna yang dapat mengubah tetapan lalai aplikasi.

Cara Menukar Saiz Font dalam Notion

Mungkin berguna untuk mengubah ukuran baris atau bahagian teks tertentu semasa anda membuat. Buat masa ini, Notion hanya memberi anda pilihan untuk mengecilkan teks sehingga kelihatan lebih kecil. Ini dapat membantu jika anda ingin memuatkan lebih banyak kandungan pada satu halaman atau jika anda menyukai kandungan anda menjadi lebih kecil.

 1. Buka menu halaman yang ingin anda ubah saiz fonnya. Menu muncul apabila anda mengklik tiga titik mendatar di sudut kanan atas halaman.

 2. Anda akan melihat butang beralih "Teks kecil" muncul di bawah gaya fon. Hidupkan butang, jadi diaktifkan.

 3. Teks di halaman anda kini akan menyusut secara automatik.

Catatan: Mengubah ukuran teks dan fon hanya tersedia untuk halaman bukan pangkalan data.

Cara Menukar Font Batch dalam Notion

Sekiranya anda melihat cara menukar fon untuk halaman Notion secara keseluruhan, anda bernasib baik. Ini sebenarnya satu-satunya cara anda menukar fon dalam Notion - menerapkannya ke seluruh kumpulan.

Cukup pilih halaman yang ingin anda ubah fonnya dan pergi ke menu (tiga titik mendatar di sudut kanan atas). Pilih antara tiga fon yang tersedia (Lalai, Serif, atau Mono.)

Cara Memperbesar Font dalam Notion

Malangnya, Notion belum membenarkan pembesaran fon. Apa yang boleh anda lakukan ialah memeriksa sama ada togol "Teks kecil" diaktifkan. Sekiranya demikian, anda mahu melumpuhkannya sehingga teks anda akan kembali ke saiz lalai dan lebih besar.

Untuk melakukan ini, pergi ke menu halaman (tiga titik mendatar di sudut kanan atas) dan pastikan butang togel di sebelah "Teks kecil" dimatikan. Ia mesti berwarna kelabu, bukan biru.

Cara Menukar Warna Font dalam Notion

Mungkin Notion tidak banyak menawarkan font-font, tetapi ia pasti menebus ini dengan tawaran yang luas dari pelbagai warna teks. Sama ada anda ingin menyerlahkan teks atau menukar warnanya, Notion telah membuat anda dilindungi.

Cukup ikuti langkah-langkah ini jika anda ingin menukar warna fon pada baris tertentu dalam Notion:

 1. Pilih teks yang anda mahu ubah warna fonnya. Anda boleh memilih satu perkataan, ayat, atau keseluruhan halaman, untuk perkara ini.

 2. Menu penyunting teks akan muncul tepat di atas teks yang dipilih.
 3. Klik pada pilihan "A" dari menu. Anda akan melihat menu lungsur turun dengan dua bahagian: Warna dan Latar Belakang.

 4. Untuk menukar warna fon, pilih warna yang anda inginkan dari bahagian "Warna".

 5. Sekiranya anda ingin menyerlahkan teks, pilih warna dari bahagian "Latar Belakang".

Setelah anda mengklik pilihan tertentu, fon anda akan berubah menjadi warna yang dipilih secara automatik.

Sekiranya anda ingin mula menulis baris teks baru dengan warna tertentu, inilah kaedah termudah untuk melakukannya:

 1. Mula menaip dengan memasukkan garis miring (/) diikuti dengan warna yang anda mahukan fon anda. Contohnya, jika anda mahu menulis dengan warna biru, tulis ini: / biru.

 2. Tekan "Enter" pada papan kekunci anda. Fon anda kini telah berubah warna.

Cara Mengubah Gaya Font dalam Notion

Sekiranya anda ingin menjadikan teks anda tebal, miring, atau menggunakan teknik pemprosesan kata asas lain, anda boleh melakukannya dengan mudah di Notion. Berikut adalah beberapa jalan pintas asas yang boleh anda gunakan untuk mengubah gaya fon anda dalam Notion:

 • Tebal: Control + "b" untuk Windows atau Command + "b" untuk Mac
 • Italic: Control + "i" untuk Windows atau Command + "i" untuk Mac.
 • Garis bawah: Control + "u" untuk Windows atau Command + "u" untuk Mac.
 • Strikethrough: Control + Shift + "s" untuk Windows atau Command + Shift + "s" untuk Mac.
 • Kod paparan sebaris: Control + "e" untuk Windows atau Command + "e" untuk Mac.
 • Tambahkan komen: Control + Shift + "m" untuk Windows atau Control + Shift + "m" untuk Mac.
 • Sebut halaman: @ [nama halaman]

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Menukar Saiz Fon di Mudah Alih?

Sayangnya, mengubah ukuran teks Notion anda belum tersedia pada peranti mudah alih. Anda hanya boleh melakukannya di desktop atau web.

Bolehkah Saya Menukar Warna Fon pada Mudah Alih?

Ya, Notis membenarkan menukar warna fon pada peranti mudah alih. Pada bar alat standard halaman anda, anda akan mendapat pilihan untuk memulakan baris baru dengan warna tertentu atau untuk menonjolkan teks. Cukup ketuk "Warna" dan pilih yang anda suka.

Menyesuaikan Font dalam Notion

Sekiranya membaca artikel ini dari atas ke bawah, anda dapat mengetahui bahawa salah satu (sangat sedikit) Kekurangan tanggapan bagi beberapa orang adalah tetapan penyesuaian fonnya. Tiga fon yang ditawarkan aplikasi lebih daripada cukup untuk menyelesaikan tugas, tetapi kami mendapat sebab mengapa beberapa pengguna terus meminta lebih banyak. Aplikasi ini pasti menebus kekurangan pilihan fon dengan ciri pengurusan kandungannya yang luar biasa.

Adakah fon lalai Notion berfungsi dengan baik untuk anda? Adakah anda menukar fon semasa menjalankan tugas yang berbeza? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.