Cara Menukar Ikon Folder pada Mac

Sekiranya anda pengguna Mac, dan anda ingin memperibadikan desktop anda, anda telah sampai di tempat yang tepat. Mac membolehkan anda menyesuaikan ikon folder anda dengan menggantinya dengan gambar, ikon yang telah anda muat turun, atau ikon dari folder fail lain. Anda bahkan boleh menukar warna ikon folder anda.

Cara Menukar Ikon Folder pada Mac

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk menyesuaikan ikon folder pada Mac. Kami juga akan menjawab beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan topik tersebut.

Cara Menukar Ikon Folder pada Mac ke Gambar

Setiap kali anda membuat folder baru di Mac anda, secara automatik itu adalah folder folder fail biru secara automatik. Sekiranya desktop anda penuh dengan folder fail generik, mungkin anda memerlukan masa yang lama untuk mencari apa yang anda cari. Ini mungkin mengecewakan, terutama jika anda terburu-buru.

Setelah anda mengatur seluruh desktop anda dengan menukar ikon folder anda, ia akan meningkatkan produktiviti anda. Ini juga akan membantu anda mengklasifikasikan folder anda ke dalam kumpulan yang berbeza. Tidak ada batasan bagaimana anda dapat menyesuaikan desktop Mac anda, dan hanya memerlukan beberapa minit.

Terdapat beberapa cara untuk menukar ikon folder anda di Mac anda. Anda secara teknikal boleh menggunakan gambar untuk ikon folder anda. Ia boleh menjadi gambar yang anda mahukan, sama ada anda memuat turunnya dari penyemak imbas anda atau jika anda mengambilnya dengan kamera anda.

Untuk menukar ikon folder pada Mac menjadi gambar, ikuti langkah di bawah:

 1. Cari gambar yang ingin anda gunakan untuk ikon folder.

 2. Klik dua kali pada gambar untuk membukanya di aplikasi Pratonton.
 3. Tekan kekunci "Perintah" dan "A" untuk memilih gambar.
 4. Klik pada tab "Edit" di bar menu atas.

 5. Pilih "Salin" dari menu lungsur turun.

  Catatan: Anda juga dapat menekan kekunci "Command" dan "C" pada jenis yang sama untuk menyalin gambar.

 6. Cari folder yang ingin anda sesuaikan.

 7. Klik kanan pada folder dan pilih "Dapatkan Maklumat" dari menu drop-down. Ini akan membuka tetingkap baru.

 8. Pilih ikon di sudut kiri atas tetingkap.

 9. Pergi ke tab "Edit" pada bar menu.

 10. Pilih "Tampal."

 11. Pilih lampu isyarat merah di sudut kiri atas untuk keluar dari tingkap.

Catatan: Untuk mempercepat proses ini, tekan tombol "Command" dan "V" pada waktu yang sama untuk menempelkan gambar ke jendela "Info" folder.

Gambar yang anda salin akan menggantikan ikon folder secara automatik. Sekiranya tidak ada yang berubah, pastikan bahawa anda telah memilih ikon folder sebelum anda menekan perintah tampal.

Selain menggunakan gambar anda sendiri, anda juga dapat menggunakan ikon folder yang telah anda muat turun dari penyemak imbas anda. Sekiranya anda mencari ikon folder yang diperibadikan, Pinterest adalah tempat terbaik untuk mencarinya. Perlu diingat bahawa gambar mesti mempunyai format .jpeg atau .png. Sekiranya foto yang ingin anda gunakan mempunyai format yang berbeza, anda mesti menukarnya sebelum melakukan ini.

Cara Menggunakan Ikon Dari Folder Lain

Sekiranya anda tidak mahu melalui kerumitan mencari dan memuat turun ikon dari web, anda boleh menggunakan ikon dari folder atau fail lain. Ini dilakukan dengan cara yang serupa:

 1. Cari folder atau fail yang mempunyai ikon yang ingin anda gunakan.
 2. Klik kanan padanya, dan pilih "Dapatkan Maklumat" dari menu drop-down.

  Catatan: Cara cepat lain untuk membuka kotak "Info" adalah dengan mengklik kanan folder. Seterusnya, tekan kekunci "Command" dan "I" pada masa yang sama.

 3. Klik pada ikon folder di sudut kiri atas tetingkap.

 4. Pergi ke "Edit" dan kemudian "Salin". Anda juga dapat memilih ikon folder dan menekan kekunci "Command" dan "V" secara bersamaan untuk menyalin ikon folder.

 5. Menutup tetingkap.

 6. Cari folder yang ingin anda sesuaikan.

 7. Klik kanan padanya dan pilih "Dapatkan Maklumat."

 8. Pilih ikon folder pada tetingkap baru.

 9. Pergi ke "Edit" sekali lagi, dan pilih "Tampal" dari menu drop-down.

Itu sahaja yang ada. Setelah anda menutup tetingkap "Maklumat" folder, anda akan melihat bahawa ikon folder anda telah diubah. Kaedah ini jauh lebih cepat daripada yang lain, kerana anda tidak perlu menyesuaikan atau menyesuaikan ikon dengan cara apa pun untuk menjadikannya serasi dengan folder anda.

Cara Menukar Warna Folder pada Mac

Pilihan lain yang anda ada ialah menukar warna ikon folder pada Mac anda. Mengubah warna ikon folder dilakukan dengan aplikasi Pratonton. Untuk melakukan ini di Mac anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Cari dan klik kanan pada folder yang ingin anda sesuaikan.
 2. Pilih "Dapatkan Maklumat" dari menu drop-down.

 3. Klik pada ikon folder di sudut kiri atas skrin anda.

 4. Navigasi ke "Edit" di bar alat atas.

 5. Pilih pilihan "Salin" dari menu lungsur.

 6. Tutup tetingkap "Maklumat" folder.

Kini tiba masanya untuk menggunakan aplikasi Pratonton untuk mengubah warna ikon folder anda. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Lancarkan aplikasi Pratonton di Mac anda.
 2. Pergi ke "Fail" di bar menu atas.

 3. Pilih "Baru dari Papan Klip" di bahagian atas menu lungsur. Ini akan membuka ikon folder yang anda salin.

 4. Teruskan ke tab "Alat" di bar menu atas.

 5. Klik pada pilihan "Laraskan warna ...".

 6. Untuk menukar warna, pergi ke "Tint" di tetingkap baru.

 7. Klik pada slaid dan seret ke sebelah kiri atau kanan skala untuk menyesuaikan warnanya. Anda juga dapat menyesuaikan tepu, paparan, kontras, suhu, dan tetapan warna lain untuk mengubah ikon anda menjadi warna tertentu.

 8. Tutup tetingkap ini setelah anda selesai.

 9. Pergi ke "Edit" di bar menu atas dan pilih "Salin."

 10. Tutup aplikasi Pratonton.

 11. Kembali ke tetingkap "Maklumat" folder yang ingin anda sesuaikan.

 12. Teruskan ke "Edit" dan kemudian "Tampal".

 13. Tutup kotak "Maklumat".

Warna ikon folder akan diubah seketika. Walaupun proses ini mungkin sedikit panjang, anda boleh membuat warna yang anda inginkan untuk folder fail Mac anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengatur semua folder fail anda di desktop anda. Bukan sahaja mereka lebih mudah diakses, tetapi keseluruhan desktop juga akan menyenangkan secara visual.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh mengembalikan ikon folder asal pada Mac?

Sekiranya anda berubah pikiran mengenai ikon folder tertentu, anda sentiasa dapat mengembalikan ikon lalai. Ini hanya memerlukan beberapa saat. Inilah yang perlu anda lakukan:

1. Cari folder yang ingin anda sesuaikan.

2. Klik kanan pada folder dan pilih "Dapatkan Info" dari menu drop-down.

3. Klik pada ikon di sudut kanan atas tetingkap.

4. Arahkan ke tab "Edit" pada bar menu.

5. Pilih "Potong" dari senarai drop-down.

Ini secara automatik akan mengembalikan folder ke ikon lalai, yang merupakan folder fail biru.

Bagaimana cara membuat ikon folder tersuai pada Mac?

Sekiranya anda ingin menjadi lebih kreatif, anda boleh membuat ikon tersuai anda sendiri untuk mana-mana folder fail di Mac anda. Perlu diingat bahawa anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk melakukan ini. Anda boleh menggunakan Illustrator, Procreate, Photoshop, dan pelbagai aplikasi penyuntingan foto lain.

Tidak kira aplikasi pihak ketiga mana yang anda pilih, anda boleh memilih dimensi untuk setiap ikon tersuai. Imej persegi biasanya merupakan pilihan terbaik untuk membuat ikon folder. Anda juga boleh membuat reka bentuk anda sendiri. Cubalah untuk menjadikannya agak sederhana, kerana menambahkan terlalu banyak butiran akan membuatnya kelihatan kabur setelah dikurangkan.

Setelah membuat reka bentuk anda di salah satu aplikasi ini, yang perlu anda lakukan hanyalah mengeksportnya ke peranti anda. Inilah yang boleh anda lakukan seterusnya:

1. Buka ikon tersuai anda.

2. Tekan "Command" dan "A" pada masa yang sama untuk memilihnya.

3. Tekan "Command" dan "C" pada masa yang sama untuk menyalinnya.

4. Cari folder yang ingin anda gunakan ikon tersuai.

5. Klik kanan padanya dan pilih "Dapatkan Maklumat" dari senarai pilihan drop-down.

6. Klik pada folder di sudut kanan atas skrin anda.

7. Pergi ke "Edit" dan kemudian "Tampal".

8. Tutup tetingkap "Maklumat".

Folder anda sekarang akan mempunyai ikon tersuai. Anda boleh melakukan ini untuk semua folder di Mac anda.

Peribadikan Desktop Mac Anda

Mengubah ikon folder pada Mac anda akan membolehkan anda membuat desktop yang menyenangkan secara visual, serta mengatur semua folder dan fail anda. Selain menjadikan ikon folder sebagai gambar, Anda juga dapat mengubah warna ikon folder. Untuk melangkah lebih jauh, anda boleh membuat ikon folder tersuai anda sendiri. Tidak ada batasan untuk apa yang boleh anda lakukan untuk menyesuaikan desktop Mac anda.

Adakah anda pernah menukar ikon folder di Mac anda sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang diliputi dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.