Cara Menukar Nama Stick TV Api Amazon anda [Februari 2021]

Dengan kekerapan Stik Api Amazon dijual, anda mungkin memilih satu untuk setiap bilik di rumah. Ini menjadikan penstriman dan penyewaan filem menjadi lebih mudah, kerana semuanya diselaraskan antara akaun Amazon anda. Sudah tentu, jika anda mempunyai banyak peranti Amazon di rumah anda, memastikannya tetap tersusun adalah suatu keharusan. Beralih di antara beberapa peranti Fire TV dapat menyebabkan sakit kepala, jadi memastikannya dinamai dengan tepat dapat membantu anda mendorong kandungan ke peranti yang tepat.

Cara Menukar Nama Stick TV Api Amazon anda [Februari 2021]

Secara lalai, semua peranti Fire TV anda mempunyai nama yang agak standard, tetapi tidak harus tetap seperti itu. Anda boleh menukar nama mana-mana peranti Amazon dengan mudah dengan mengakses akaun Amazon dalam talian anda, menjadikan persekitaran rumah pintar anda mudah dan senang dilayari.

Tukar Nama Stick TV Api Anda Melalui Laman Web Rasmi

Anda boleh menukar nama Fire TV Stick dengan mengakses tetapan di laman web rasmi Amazon. Sebelum melakukan ini, anda harus terlebih dahulu memeriksa nama peranti yang ingin anda ubah. Juga, pastikan bahawa anda mengetahui kelayakan Amazon anda sebelum meneruskan.

Langkah 1: Periksa Nama Peranti Anda

Amazon memberikan nama rawak untuk setiap Peranti Stick TV Api. Oleh itu, sedikit membingungkan semakin banyak peranti yang anda miliki. Oleh itu, anda perlu mengetahui nama sebenar peranti anda sebelum anda memutuskan untuk menukarnya. Terutama jika anda mempunyai banyak peranti yang berbeza, dan anda mahu menamakan semula semuanya.

Sebagai contoh, jika anda ingin menukar nama Fire TV Stick bilik tidur anda menjadi 'Bilik Tidur', anda harus mengetahui nama semasa peranti yang terletak di bilik tidur.

Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Fire TV Stick anda.
 2. Pergi ke ‘Tetapan’.

  tetapan

 3. Navigasi ke ‘My Fire TV’ di sebelah kanan.

  tv api saya

 4. Klik pada "Fire TV Stick". Sekiranya anda mempunyai model 4K atau Lite, anda akan melihat nama-nama ini mengikut model khusus anda.

  kayu tv api 4k

 5. Perhatikan nama yang diberikan di bahagian ‘Nama Peranti’.

Sekiranya anda mempunyai beberapa batang kayu api di rumah anda, lakukan tindakan ini untuk setiap tongkat api individu. Setelah anda mengenal pasti nama lalai bagi setiap peranti, sudah tiba masanya untuk melayari laman web Amazon.

Langkah 2: Akses Akaun Amazon Anda

Satu-satunya cara untuk menukar nama Fire TV Stick anda adalah melalui laman web Amazon. Tetapi pertama, anda perlu log masuk ke akaun Amazon anda. Sekiranya anda sudah log masuk, lompat ke langkah ketiga.

 1. Pergi ke laman web rasmi Amazon.
 2. Klik menu ‘Hello, Log In’ di bahagian kanan atas halaman.

  akaun dan senarai

 3. Taipkan e-mel anda di kotak dialog.
 4. Tekan ‘Teruskan’.
 5. Apabila diminta, masukkan kata laluan anda.
 6. Klik ‘Log Masuk’.

Sekiranya anda mempunyai banyak akaun Amazon, pastikan anda masuk ke akaun yang bersambung dengan peranti rumah anda. Jika tidak, anda tidak akan dapat menemui Fire TV Stick yang dikehendaki dalam senarai.

Sekarang setelah anda log masuk ke akaun, inilah masanya untuk menukar nama.

Langkah 3: Menukar Nama Peranti

Untuk menukar nama, anda harus kembali ke laman utama Amazon terlebih dahulu. Kemudian, ikuti langkah berikut:

 1. Tatal ke bahagian bawah halaman.
 2. Klik ‘Urus Kandungan dan Peranti Anda’ di bawah bahagian ‘Biarkan Kami Membantu Anda’.

  menguruskan kandungan dan peranti anda

 3. Klik pada tab ‘Peranti Anda’ untuk membuka senarai semua peranti Amazon yang ada.

 4. Cari peranti yang anda mahu namakan semula dan klik padanya. Menu baru akan muncul di bawah peranti yang dipilih.
 5. Klik butang ‘Edit’ kecil di sebelah nama peranti.
 6. Pilih nama baru untuk peranti.

 7. Klik ‘Simpan’.

Ini akan menukar nama peranti anda. Oleh itu, apabila anda menggunakan Fire TV Stick jarak jauh, anda akan mengetahui dengan tepat peranti mana yang perlu anda pilih.

Anda boleh mengikuti kaedah yang sama di atas untuk menukar nama mana-mana peranti Amazon. Tidak semestinya Fire TV atau Fire TV Stick, anda juga boleh menukar nama Kindle anda, misalnya.

Tukar Nama Fire TV Stick pada Telefon Anda

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar dengan aplikasi Amazon, anda boleh menggunakannya untuk menukar nama Amazon Fire TV dan Fire TV Stick anda. Lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi ‘Amazon’ pada telefon pintar anda.
 2. Klik ‘butang hamburger’ di kiri atas skrin (tiga garis mendatar).
 3. Pilih ‘Akaun Anda’ dari menu lungsur turun.
 4. Ketik ‘Kandungan dan Peranti’.
 5. Ketik ‘Peranti’.
 6. Pilih peranti Fire TV / atau Fire Stick yang anda mahu namakan semula.
 7. Ketuk pilihan 'Edit', dan skrin baru akan muncul.
 8. Pilih nama baru.
 9. Ketik ‘Simpan’ dan anda akan melihat mesej yang mengatakan bahawa nama peranti anda berjaya diubah.

Memilih Nama yang Tepat

Sekiranya anda memutuskan untuk menukar nama Amazon Fire TV Stick anda, pastikan bahawa anda menamakannya semula menjadi sesuatu yang boleh anda kaitkan dengan peranti tertentu itu. Sekiranya anda mempunyai banyak peranti di rumah anda, sebaiknya beri nama mengikut ruangan di mana mereka berada, bukannya sebilangan nama yang rawak.

Walau bagaimanapun, ucapan terakhir selalu bergantung kepada anda. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan beberapa nama yang telah diberikan, anda selalu dapat mengikuti langkah-langkah yang disebutkan di atas dan menamakan semula peranti tersebut lagi.

Adakah anda mempunyai cadangan nama untuk peranti Amazon? Bagaimana anda menamakan yang ada di rumah anda? Kongsi idea anda dengan komuniti di bahagian komen di bawah.