Cara Mengubah Lokasi Muat turun Permainan di Steam

Steam mungkin menghadapi persaingan sengit dari Epic dan Uplay, tetapi masih merupakan tempat yang kuat untuk bermain permainan sekarang. Oleh kerana muat turun digital secara beransur-ansur diambil alih untuk cakera permainan, Steam menjadikan pengurusan ratusan permainan menjadi mudah. Tetapi apa yang berlaku semasa anda mengisi simpanan anda? Bolehkah anda menukar lokasi permainan di Steam? Bolehkah anda memindahkan permainan ke pemacu yang berbeza?

Walaupun Steam melakukan tugas yang sangat baik dalam menguruskan perpustakaan anda, anda dapat mengawal tempat permainan dipasang dan bahkan memindahkannya jika anda meningkatkan storan anda atau menginginkan lokasi yang berbeza.

Menukar Lokasi Permainan di Steam

Untuk permainan yang terdapat pada cakera, had ukurannya berdasarkan kapasiti penyimpanan. Permainan memerlukan kemas kini yang disimpan pada pemacu. Permainan yang dimuat turun sangat besar, tetapi semua fail mudah dipasang pada cakera keras (HDD) dan pemacu keadaan pepejal (SSD) di satu lokasi pusat — tentu saja, dengan pengecualian kecil. Tidak biasa permainan memerlukan penyimpanan 60-120GB, dan dengan kandungan yang boleh dimuat turun (DLC), add-on, mod, dan menyimpan fail, penyimpanan sangat banyak.

Steam membuat folder penyimpanan permainan secara lalai tetapi membolehkan anda memilih di mana ia membuatnya. Anda juga boleh membuat folder permainan yang berbeza di Steam dan menyimpannya di lokasi lain untuk memenuhi keperluan anda. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Lancarkan Steam, kemudian klik pada "Steam -> Preferences" di bahagian atas.
 2. Pilih "Muat turun" dari menu navigasi di sebelah kiri.
 3. Di bawah bahagian "Perpustakaan Kandungan", klik pada "FOLDER PERPUSTAKAAN STEAM."
 4. Di tetingkap “STORAGE MANAGER” yang muncul, tambahkan folder baru untuk memuat turun / memasang permainan anda. Klik “+” ikon.
 5. Cari folder baru dan klik "PILIH" untuk menambahkannya. Anda juga dapat menambahkan folder baru dengan mengklik folder di mana anda mahu yang baru tinggal dan pilih "FOLDER BARU."

Sekarang, setiap kali anda menambahkan permainan baru, Steam akan meminta lokasi untuk memuat turun dan memasangnya.

Cara Memindahkan Muat Turun Permainan Steam yang Ada

Ramai pengguna Steam mendapati kehabisan ruang pada partisi simpanan yang ada sekarang atau perlu mengganti pemacu kerana kegagalan atau meningkatkannya untuk mendapatkan lebih banyak ruang. Sekiranya Steam sudah ada dan anda sudah mempunyai permainan di sana, anda boleh memindahkannya jika anda mahu. Berikut adalah beberapa cara untuk menukar lokasi muat turun permainan di Steam.

Terdapat cara yang tidak sopan untuk memindahkan permainan anda dan permainan yang masuk akal. Semasa saya mencuba kedua-duanya, saya akan menerangkan kedua-duanya. Cara pertama ini adalah cara yang tidak tepat, tetapi ia berjaya.

 1. Untuk pemacu pengganti atau pemacu yang ditingkatkan, minta sistem operasi anda mengenali peranti baru dan memformatnya. Mac menggunakan Sistem Fail Apple (APFS) dan Windows menggunakan Sistem Fail Teknologi Baru (NTFS).
 2. Di lokasi permainan yang ada, hapus permainan yang tidak perlu lagi dipasang untuk menjadikan keseluruhan proses lebih cepat.
 3. Salin folder Steam anda ke pemacu baru.
 4. Mulakan Steam, biarkan dimuat, dan pilih permainan.
 5. Klik kanan permainan dan pilih "Hartanah."
 6. Pilih "Fail Tempatan" dan "Sahkan Integriti Fail Tempatan."
 7. Pilih lokasi baru untuk Steam apabila dikatakan tidak dapat mencari fail tempatan.

Menyalin folder Steam anda akan memerlukan sedikit masa, sebab itulah masuk akal untuk membuang permainan yang tidak anda perlukan. Penyelesaian ini tidak berfungsi untuk setiap permainan, jadi anda mungkin mahu mencopot pemasangannya dari Steam dan memasangnya semula di lokasi baru. Anda tidak perlu memuat turun fail lagi. Anda boleh meminta Steam mengenal pasti permainan dan menambahkannya ke perpustakaan anda.

Cara yang lebih baik untuk memindahkan permainan ke pemacu baru adalah dengan membuat folder permainan baru dalam pemacu itu.

Cara Membuat Folder Permainan Baru di Steam

Membuat folder permainan Steam baru boleh dikatakan cara yang lebih baik untuk memindahkan permainan ke lokasi lain. Prosesnya dibina di Steam dan bermaksud anda boleh menambah permainan di mana sahaja anda mahu. Kaedah ini adalah penyelesaian yang lebih baik untuk menukar folder permainan kerana tidak memerlukan anda menyahpasang dan menemui semula permainan dalam Steam.

 1. Di Steam, klik pada "Menu" di bahagian atas dan pilih "Tetapan."
 2. Pilih "Muat turun," kemudian "Folder Perpustakaan Steam" dari pusat.
 3. Pilih "Tambah Folder Perpustakaan" dan arahkan ke lokasi permainan baru anda.
 4. Namakan folder anda dan pilih untuk menambahkannya ke "Perpustakaan Permainan".

Cara Memindahkan Permainan antara Folder Permainan Steam

Setelah anda mempunyai banyak folder, anda boleh mengalihkan permainan di antara mereka. Sekiranya anda telah menambahkan pemacu tambahan agar sesuai dengan lebih banyak permainan, anda boleh menambahkan folder baru anda ke pemacu baru dan memindahkan permainan di antara mereka. Ini caranya.

 1. Pilih permainan, klik kanan dan pilih "Hartanah."
 2. Pilih "Fail Tempatan," kemudian "Pindahkan Pasang Folder."
 3. Pilih folder permainan baru anda dan pilih "Pindahkan Folder."

Proses ini mengekalkan semua pautan Steam untuk bergerak dan tidak akan mengganggu permainan yang disimpan atau tetapan lain.

Gabungkan Berbilang Cakera sebagai Satu Partisi di Windows 10 untuk Steam Games

Sekiranya anda menambahkan pemacu baru ke sistem anda, dan bukannya memindahkan permainan, luaskan kelantangan untuk memasukkan pemacu permainan yang ada dan yang baru. Kedua-dua Windows dan Steam melihat satu partisi, tetapi menjadi lebih dari dua HDD atau SSD yang berbeza. Anda boleh melakukannya berulang kali, dan ini adalah kaedah mudah untuk menguruskan ruang cakera. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Tambahkan pemacu baru anda ke komputer anda dan minta Windows memformatnya.
 2. Pilih mana-mana pemacu di Windows Explorer, klik kanan dan pilih "Mengurus."
 3. Pilih "Pengurusan Disk" dari sebelah kiri tetingkap baru.
 4. Tukar disk permainan anda dari "Basic" menjadi "Dynamic" dengan mengklik kanan dan memilih "Tukar ke Cakera Dinamik."
 5. Pilih cakera permainan asal anda, klik kanan, kemudian pilih "Panjangkan."
 6. Pilih cakera baru di tetingkap baru dan klik "Tambah."
 7. Masukkan ukuran partisi baru anda di sebelah kanan dan pilih "Seterusnya."
 8. Klik pada "Selesai" untuk melakukan perubahan anda.

Proses di atas adalah cara yang jauh lebih elegan untuk menguruskan permainan di Steam. Anda secara teorinya boleh menambahkan lebih banyak cakera apabila anda mengisinya dan mengembangkan partisi sejauh yang anda mahukan!