Cara Mengubah FPS pada Kamera Web

Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada gambar kabur dan bingkai berombak. Sekiranya prestasi kamera anda kurang berkualiti, mungkin ada masalah dengan kelajuan Frame Per Second (FMS).

Cara Mengubah FPS pada Kamera Web

Nasib baik, anda dapat menyelesaikan masalah ini dengan membuat beberapa penyesuaian mudah pada tetapan peranti anda. Sekiranya gagal, anda sentiasa boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk mendapatkan video berkualiti lebih baik. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah FPS pada kamera web dan kamera Android, dan menerangkan bagaimana kadar bingkai sebenarnya berfungsi.

Bagaimana Mengubah FPS pada Kamera Web?

Terdapat beberapa cara untuk mengubah kadar bingkai pada kamera web anda. Walaupun anda tidak dapat membuat perubahan drastik, anda sedikit dapat meningkatkan kualiti video.

Sebaiknya mulakan dengan sesuatu yang mudah. Anda boleh memperbaiki FPS anda dengan menyesuaikan tahap kecerahan pada komputer anda. Inilah caranya:

 1. Pergi ke Mula.

 2. Klik pada ikon gear kecil di sudut kiri bawah untuk membuka "Tetapan."

 3. Tetingkap baru akan dibuka. Klik pada "Sistem."

 4. Di bawah "Kecerahan dan Warna" tingkatkan tahap kecerahan.

 5. Buka aplikasi kamera dan periksa apakah kadar bingkai telah meningkat.

Anda juga dapat menggunakan papan kekunci anda untuk menambah atau mengurangi kecerahan. Cukup tahan butang sehingga anda menetapkan pilihan yang diinginkan.

Sekiranya tidak berjaya, anda boleh mencuba meningkatkan perkakasan komputer anda. Inilah cara mengubah FPS pada kamera web dengan mengurangkan pecutan grafik:

 1. Klik kanan pada paparan anda untuk membuka menu pop timbul.

 2. Buka "Tetapan Paparan."

 3. Klik pada "Tetapan Lanjutan" untuk mengakses 'Properti Grafik. ".
 4. Klik pada tab "Selesaikan Masalah" dan kemudian "Ubah Tetapan."
 5. Tetingkap pop timbul akan dibuka. Gerakkan penunjuk di sebelah "Percepatan Perkakasan" lebih dekat dengan perkataan "Tiada" di sebelah kiri.
 6. Sahkan dengan "OK."

Bagaimana Meningkatkan FPS pada Kamera Android?

Kamera Android sering menjadi pendek jika dibandingkan dengan peranti iPhone tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan kualiti yang ketara dalam dekad yang lalu. Aplikasi kamera pada model generasi baru dilengkapi dengan resolusi yang lebih baik, kadar bingkai yang lebih tinggi, dan ciri tambahan seperti kesan Slow-Motion.

Anda boleh memeriksa tetapan kamera untuk mengetahui pilihan yang tersedia untuk peranti anda. Inilah caranya:

 1. Buka aplikasi Kamera dan pergi ke bahagian "Video".

 2. Buka "Tetapan" dengan mengklik pada tiga garis mendatar di sudut kanan atas.

 3. Di bahagian atas skrin, widget akan muncul. Biasanya, anda boleh memilih salah satu daripada yang berikut: 1080p x 24 FSP, 1080p x 30 FSP, dan 1080 x 60 FSP. Bergantung pada peranti, pilihannya boleh berbeza-beza. Beberapa telefon Android premium bahkan menawarkan resolusi 4k dengan 30 bingkai sesaat.

 4. Klik pada tetapan yang ingin anda cuba, dan mulakan penggambaran.

Sekiranya tidak ada pilihan yang sesuai untuk anda, anda boleh memuat turun Buka Kamera dari Google Play Store. Aplikasi ini tersedia untuk semua pengguna Android dan benar-benar percuma. Ini membolehkan lebih banyak peluang untuk penyesuaian dan tetapan yang disesuaikan. Inilah cara meningkatkan FPS pada kamera Android dengan menggunakan aplikasi Open Camera:

 1. Mulakan aplikasi dengan mengklik ikon Buka Kamera pada paparan anda.

 2. Pergi ke "Tetapan."

 3. Cari bahagian "Kadar bingkai video" dan klik padanya.

 4. Tetingkap pop timbul akan terbuka yang mengandungi pilihan FMS. Ketuk bulatan kecil di sebelah bilangan FMS yang anda mahukan.

 5. Keluar dari "Tetapan" dan mulakan penggambaran.

Buka Kamera juga membolehkan anda mengubah tetapan paparan dan resolusi. Ia memiliki berbagai alat bantu lain seperti "Fokus Otomatis" dan "Penstabil Shot." Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kamera bawaan anda, ia memberikan penyelesaian alternatif yang kukuh.

Bagaimana Kadar Bingkai Berfungsi?

Apa sebenarnya kadar bingkai? Ringkasnya, inilah kelajuan gambar diam yang ditunjukkan secara berturut-turut untuk mewujudkan rasa gerak. Singkatan FPS adalah singkatan dari "Frames Per Second" dan digunakan untuk mengukur frekuensi tersebut.

Persepsi anda terhadap video kebanyakannya dibentuk oleh kadar bingkai. Pengalaman menonton secara keseluruhan, pilihan gaya, dan kelancaran pergerakan semuanya ditentukan oleh jumlah FPS.

Bergantung pada apa yang anda ingin capai, anda boleh menggunakan kadar bingkai yang berbeza. Tidak ada peraturan sejagat. Sebaliknya, setiap nilai FPS mempunyai ciri-ciri tertentu yang berfungsi untuk pelbagai jenis kandungan.

Berikut adalah perincian setiap kelajuan kadar bingkai dan kegunaannya:

 • 24 FPS paling kerap dilihat dalam filem Hollywood. Ini membawa rasa sinematik pada video, dan bukan menggambarkan pergerakan hiper-realistik. Namun, kekurangan utamanya ialah ia kelihatan ceroboh ketika dimainkan dalam gerakan perlahan. Juga, jika Anda mengambil gambar aksi, gerakan tertentu mungkin kabur.

 • 30 FPS mungkin merupakan tetapan lalai pada kebanyakan kamera moden. The Society of Motion Picture and Television Engineers (atau SMPTE untuk jangka pendek) telah lama menjadikannya standard untuk filem dan rancangan TV. Kerana kadar bingkai yang lebih tinggi, ia sering digunakan untuk siaran langsung acara sukan.

 • 60 FPS bermaksud terdapat antara 50 dan 60 perubahan bingkai hanya dalam satu saat. Ia paling baik digunakan untuk memfilmkan adegan ramai dengan banyak aksi. Biasanya, video 60 FPS kemudian diperlahankan untuk mewujudkan kesan gerakan perlahan.

Semasa memilih kadar bingkai, anda juga harus mempertimbangkan kaedah penyampaian. Video yang dibuat untuk YouTube atau platform penstriman lain tidak memerlukan kelajuan 60 FPS. Fikirkan tentang penonton, dan reaksi apa yang ingin anda amalkan.

Soalan Lazim Tambahan

1. Mengapa Kamera Web Saya Berjalan pada FPS Rendah?

Malangnya, kebanyakan kamera web mempunyai kadar bingkai rendah hingga sederhana. Bagaimanapun, hanya ada banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan kamera depan. Kebanyakannya merangkumi panggilan video dan selfie sekali-sekala.

Namun, jika kamera web anda terganggu, ia mungkin disebabkan oleh CPU yang terlalu banyak (Central Processing Unit). Seperti kebanyakan perisian, prestasi kamera bergantung pada kelajuan pemproses. Inilah cara untuk memeriksa sama ada penggunaan CPU pada kapasiti penuh:

1. Ketik "Pengurus Tugas" di kotak dialog Cari. Klik untuk membuka.

2. Cari kamera anda dalam senarai aplikasi.

3. Periksa kapasiti penggunaan di lajur di sebelah kanan, di bawah "CPU."

4. Sekiranya hampir 75%, ia mungkin menyebabkan ketinggalan.

Setelah anda menentukan punca masalah, anda harus membuat beberapa penyesuaian. Penyelesaian paling mudah adalah menukar resolusi tangkapan anda dari lalai 640 × 480 menjadi 320 × 240 lalai. Anda juga boleh mematikan semua tetapan lanjutan dan memastikan cahaya yang mencukupi untuk kamera web anda.

2. Bolehkah Anda Mengubah FPS Video?

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan cara video anda ditayangkan, anda sentiasa boleh mengubah tetapan FPS. Cara terpantas untuk melakukannya adalah dengan menggunakan program penyuntingan video.

Salah satu alat penyuntingan yang lebih popular yang boleh anda muat turun ialah Beecut. Sangat mesra pengguna dan tidak memerlukan anda mendaftar. Inilah cara anda boleh mengubah FPS pada video dengan menggunakan Beecut:

1. Pergi ke Penyemak Imbas anda dan muat turun Beecut ke komputer anda.

2. Jalankan program dan klik "Import File." Cari filem atau video yang ingin ditukar dan ketuk untuk memilih.

3. Pergi ke "Output Settings" dan cari bagian "Frame Rate". Tetapkan pada nilai apa sahaja yang anda mahukan.

4. Di bahagian bawah layar, cari butang "Eksport". Klik untuk menukar fail.

5. Setelah frame rate diubah, klik pada pilihan "Open File Location". Itu akan membawa anda ke video anda.

Kedua-dua sistem operasi Windows dan Mac mempunyai alat penyuntingan yang dibuat khusus untuk peranti mereka. Mereka juga menyokong pelbagai pemain video, yang membolehkan anda menukar FPS. Berikut adalah senarai pemain media percuma dan alat penyuntingan yang boleh anda gunakan untuk mengubah FPS pada video anda:

· Pembuat Filem Windows

· VLC

· IMovie

3. Apakah Kamera Web FSP Tinggi?

Kamera yang dapat menghasilkan lebih dari 60 bingkai sesaat dianggap sebagai kamera FSP tinggi. Malangnya, kamera web dengan lebih daripada 60 FPS sangat jarang berlaku, dengan beberapa pengecualian.

Sony mengeluarkan kamera web PS3 Eye untuk konsol permainan mereka dengan kadar bingkai yang sangat tinggi (150 FPS). Webcam Logitech juga dipuji kerana prestasi mereka, terutamanya model dari siri BRIO dan C. Selain itu, kamera depan bawaan biasanya tidak mempunyai kelajuan FPS yang tinggi.

4. Bagaimana saya menukar kamera saya kepada 60 FPS?

Sebilangan besar kamera ditetapkan pada kelajuan lalai 30 FPS. Sekiranya anda ingin menukar kadar bingkai menjadi 60 FPS, anda harus melakukannya secara manual. Ini caranya:

1. Buka Aplikasi Kamera.

2. Pergi ke Tetapan> Kualiti Video.

3. Buka menu drop-down dan tetapkan FPS ke 60.

Malangnya, pengguna MacOS tidak dapat mengubah tetapan kamera mereka secara manual. Sekiranya anda memiliki Mac, anda mesti membeli alat penyesuaian khas. Pergi ke Mac App Store dan muat turun Tetapan Kamera Web. Maka anda akan dapat meningkatkan kadar bingkai menjadi 60 FPS.

Namun, jika kamera web anda tidak mempunyai tetapan 60 FPS bawaan, tidak banyak yang dapat anda lakukan. Mungkin mempertimbangkan untuk menaik taraf ke model FPS tinggi yang disebutkan di atas.

5. Bolehkah Saya Mengubah Resolusi Kamera Web Saya?

Anda boleh mengubah resolusi pada kamera web anda dengan menggunakan Aplikasi Kamera. Bergantung pada sistem operasi anda, ada pelbagai langkah yang harus anda lakukan.

Inilah cara mengubah resolusi kamera web anda jika anda pengguna Windows:

1. Ketik "Kamera" di kotak dialog "Cari".

2. Klik untuk membuka aplikasi.

3. Di sudut kiri atas, anda akan melihat ikon gear kecil. Klik di atasnya untuk membuka "Tetapan."

4. Cari bahagian "Kualiti Video". Klik pada anak panah ke bawah untuk membuka menu drop-down.

5. Pilih resolusi dan tetapan FPS yang anda mahukan dari senarai.

Malangnya, Apple tidak membenarkan anda menukar tetapan kamera secara langsung. Namun, anda boleh memasang aplikasi yang membolehkan anda menyesuaikan resolusi, paparan, dan fitur lain. Inilah cara mengubah resolusi pada kamera web anda dengan menggunakan Tetapan Kamera Web:

1. Pergi ke Mac App Store dan muat turun aplikasi Tetapan Kamera Web.

2. Buka bar "Menu" dan cari ikon aplikasi. Klik untuk membuka.

3. Pergi ke bahagian "Preferences" dan ubah pengaturan resolusi.

Tetapan kamera web juga tersedia untuk OS Windows; sekiranya anda ingin meningkatkan lagi prestasi kamera anda.

Keperluan untuk Kepantasan

Apabila mudah untuk meningkatkan kadar bingkai anda, tidak ada alasan untuk video berkualiti rendah. Anda boleh membuat filem keseluruhan dengan hanya memuat turun aplikasi di telefon bimbit anda.

Sudah tentu, kamera web masih kurang dalam hal kelajuan FPS. Walau bagaimanapun, syarikat tertentu seperti Sony dan Logitech berusaha keras untuk mengubahnya.

Adakah anda berpuas hati dengan kadar bingkai pada kamera anda? Apa tetapan FPS anda? Komen di bawah dan beritahu kami bagaimana anda membuat video anda.