Cara Mengubah Gamma di Windows 10

Pernahkah anda melihat bahawa gambar kelihatan satu arah pada paparan anda dan sama sekali berbeza ketika anda mencetaknya? Faktor-faktor seperti gamma, kecerahan, kontras, dan lain-lain, memberi kesan besar pada cara skrin anda memaparkan warna. Sekiranya anda seorang artis atau pereka, anda tahu betapa pentingnya warna di skrin anda. Hari ini, pelbagai alat penentukuran warna tersedia yang dapat membantu anda menyesuaikan paparan anda dan mendapatkan gambar yang terbaik.

Cara Mengubah Gamma di Windows 10

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana mengubah gamma pada Windows 10 dan menyesuaikan tetapan penentukuran warna yang lain, jangan cari lagi. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan warna yang paling tepat pada Windows 10 anda.

Cara Mengubah Gamma di Windows 10

Gamma adalah hubungan merah, hijau, dan biru di skrin. Ia mengawal jumlah cahaya yang dipancarkan dari paparan.

Cara Melaraskan Gamma Skrin

Sekiranya anda ingin menyesuaikan gamma skrin anda, ikuti langkah di bawah untuk mengakses tetapan:

  1. Buka menu Mula.

  2. Ketik ikon gear untuk mengakses tetapan.

  3. Ketik "Sistem."

  4. Ketik "Paparan".

  5. Di bawah menu "Beberapa paparan", ketuk "Tetapan paparan lanjutan."

  6. Ketik "Properti penyesuai paparan untuk Paparan 1."

  7. Ketik menu "Pengurusan Warna".

  8. Ketik "Pengurusan Warna."

  9. Ketik menu "Lanjutan".

  10. Ketik "Kalibrasi paparan."

Wizard Penentukuran Warna Paparan akan muncul di skrin anda. Sekiranya anda belum pernah melakukannya sebelumnya, anda dapat mengetuk "Bagaimana cara saya mengkalibrasi paparan saya?" untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Setelah selesai, ketuk "Seterusnya" untuk mengakses penentukuran.

Pengubahsuaian pertama dalam menu penentukuran warna adalah penyesuaian gamma.

Gamma Terlalu Rendah

Windows menawarkan cadangan untuk penampilan paparan anda dengan tahap gamma yang berbeza. Apabila gamma terlalu rendah, bayangan kelihatan lebih cerah. Gamma rendah menjadikan gambar kelihatan bersih atau rata. Imejnya kurang mendalam, dan perinciannya hancur oleh kecerahan.

Anda boleh menyesuaikan gamma anda ke tahap normal dengan menukar gelangsar. Semasa menginginkan gamma yang baik, cubalah memadankan gambar yang disarankan oleh Windows di halaman sebelumnya.

Gamma yang baik

Gamma yang baik membolehkan anda melihat gambar anda sama seperti gambarnya. Dalam tetapan Windows 10, anda mengalihkan gelangsar untuk menyesuaikan tahap gamma. Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda menetapkan gamma yang tepat di paparan anda, perhatikan gambar di sebelah slaid. Apabila gamma diatur dengan betul, seharusnya tidak ada lingkaran yang lebih kecil di dalam lingkaran besar. Sekiranya anda tidak pasti sama ada betul, ketuk "Tetapkan semula" untuk kembali ke gamma yang telah ditetapkan sebelumnya, atau kembali untuk melihat gambar yang disyorkan. Setelah anda menyesuaikan gamma, ketuk "Next" untuk beralih ke tetapan tambahan.

Gamma Terlalu Tinggi

Apabila gamma terlalu tinggi, gambar kelihatan lebih gelap. Perincian di kawasan gelap gambar hilang sepenuhnya. Hitam dan putih pada gambar tidak dipengaruhi oleh gamma tinggi, tetapi warnanya berubah sepenuhnya. Gambar mungkin kelihatan lebih kaya kerana kontras yang dipertingkatkan.

Gunakan gelangsar dalam tetapan Windows 10 untuk menyesuaikan gamma ke tahap normal.

Gamma terlalu tinggi di hampir semua TV hari ini. Tujuannya adalah untuk mendapatkan kesan nada kontras yang lebih baik dan lebih kaya.

Semak Gamma Dalam Talian

Sekiranya anda ingin memastikan anda mendapat gamma tepat di Windows 10 anda, anda boleh menggunakan ujian dalam talian yang berbeza. Salah satunya ialah Ujian Warna Skrin W4zt. Di sini, anda boleh melakukan ujian Gamma untuk menentukan apakah tetapan paparan anda betul. Menurut ujian, kebanyakan laman web jurugambar ditetapkan untuk 1.8 gamma, sementara kebanyakan TV ditetapkan untuk 2.2. gamma.

Selain memeriksa gamma, ujian dalam talian ini membolehkan anda memeriksa warna paparan anda dengan tugas yang mudah.

Setelah menyesuaikan gamma, anda boleh menggunakan ujian untuk memeriksa kecerahan dan kontras dengan membezakan antara pelbagai warna putih dan hitam. Sekiranya gamma anda betul, ini tidak menjadi masalah.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana cara menyesuaikan kecerahan dan warna?

Selain menyesuaikan gamma dalam tetapan Kalibrasi Warna Paparan, Anda juga dapat menyesuaikan kecerahan dan warna layar Anda. Sekiranya anda ingin melakukan penentukuran kecerahan dan warna, disarankan untuk melakukannya di persekitaran dengan cahaya semula jadi. Dengan cara ini, anda akan mencapai hasil terbaik dan menentukurkan paparan dengan betul. Sekiranya anda berada di ruangan gelap dengan cahaya buatan, anda mungkin tidak dapat menyesuaikan paparan anda dengan secukupnya.

Kecerahan

Segera setelah menyesuaikan gamma, Anda dapat menggunakan tetapan Kalibrasi Warna Paparan untuk menyesuaikan tingkat kecerahan. Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak akan mempunyai pilihan untuk menyesuaikan kecerahan jika anda menggunakan komputer riba. Sekiranya demikian, anda boleh mengetuk "Langkau kecerahan dan pelarasan kontras."

Tahap kecerahan menentukan betapa gelapnya gambar anda. Dalam tetapan, Windows akan menunjukkan gambar dengan tiga tahap kecerahan yang berbeza: terlalu gelap, kecerahan yang baik, dan terlalu terang. Di latar belakang gambar, anda akan melihat tanda X. Gunakan kawalan pada paparan anda untuk menyesuaikan tahap kecerahan sehingga anda dapat membezakan kemeja dari jas dan sehingga X di latar belakang hampir tidak terlihat.

Warna

Menyesuaikan keseimbangan warna bermaksud menyesuaikan bagaimana warna kelabu yang berbeza ditunjukkan pada paparan anda. Anda boleh menggerakkan slaid merah, hijau, dan biru untuk menetapkan keseimbangan warna yang tepat dan mencegah penggunaan warna tertentu secara berlebihan. Windows memberikan contoh bagaimana rupanya ketika terlalu banyak warna digunakan.

Sekiranya anda tidak mahu mengkalibrasi kecerahan dan warna, anda boleh menyesuaikannya di menu paparan:

1. Buka menu Mula.

2. Ketuk ikon gear untuk membuka tetapan.

3. Ketik "Sistem."

4. Ketik "Paparan."

5. Anda akan melihat slaid di bawah "Kecerahan & Warna." Gerakkan slaid mengikut pilihan anda.

Bagaimana saya boleh menetapkan kontrak?

Seperti kecerahan, anda tidak dapat menyesuaikan tahap kontras jika menggunakan komputer riba.

Tahap kontras menentukan kejelasan sorotan. Sekiranya tahap kontras terlalu tinggi, bahagian cahaya pada gambar akan lebih ringan, dan bahagian gelap akan lebih gelap. Ini biasanya dilihat di TV. Walaupun kelihatan seperti tahap kontras yang tinggi menjadikan gambar lebih dalam dan warnanya lebih kaya, mereka sebenarnya merosakkan perinciannya.

Dalam tetapan Kalibrasi Warna Paparan, Windows menawarkan tiga versi gambar: tidak cukup kontras, kontras yang baik, dan terlalu banyak kontras. Dengan menggunakan kawalan kontras, anda harus menyesuaikan kontras setinggi mungkin sambil memperhatikan baju dalam gambar. Anda tidak boleh kehilangan kemampuan untuk melihat kerutan dan kancing pada baju.

Bagaimana cara menyimpan tetapan penentukuran baru?

Sekiranya anda telah menyesuaikan semua tetapan paparan dan ingin menyimpan penentukuran baru, anda harus membandingkannya dengan penentukuran sebelumnya untuk menentukan perbezaannya. Setelah anda menyelesaikan semua tetapan, anda akan melihat butang "Kalibrasi sebelumnya" dan "Kalibrasi semasa." Kadang-kadang nampaknya perubahan yang anda buat tidak penting, jadi ini adalah cara untuk melihat perbezaan dan menentukan apakah ada perkara lain yang perlu disesuaikan.

Setelah anda yakin semuanya sudah siap, ketuk "Selesai." Sekiranya anda lebih suka penentukuran sebelumnya, ketuk "Batalkan." Namun, ingat bahawa sebarang tetapan yang dibuat dengan kawalan paparan tidak dapat dipulihkan.

Tetapan Paparan Lain

Tetapan paparan membolehkan anda menyesuaikan resolusi, kecerahan dan warna, susun atur, dll. Mari kita bahas beberapa pilihan.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pilihan pertama dalam tetapan paparan adalah "Brightness & Contrast." Di sini, anda boleh menggunakan gelangsar untuk menetapkan tahap pilihan.

Pilihan kedua adalah "Cahaya Malam." Sekiranya anda sering menggunakan komputer pada waktu malam, anda mungkin menyedari bahawa mata anda bosan dengan pancaran cahaya biru dari paparan anda. Dengan menghidupkan cahaya malam, paparan anda akan memancarkan warna yang lebih hangat yang akan membantu anda tidur. Anda boleh menyesuaikan kekuatan cahaya malam, dan bahkan menjadualkan bila anda mahu lampu menyala.

Kemudian, anda mempunyai "Tetapan Warna Windows HD." Di sini, anda boleh menyesuaikan dan menentukur tetapan HDR untuk mendapatkan gambaran yang lebih terang dalam aplikasi dan program yang menyokong HDR.

Pilihan "Skala dan susun atur" membolehkan anda menyesuaikan paparan mengikut pilihan anda. Di bawah menu ini, pilihan pertama adalah menukar ukuran teks dan aplikasi. Pilihan yang disyorkan adalah 125%, tetapi anda boleh memilih yang paling sesuai dengan anda. Dalam "Tetapan penskalaan lanjutan", Anda dapat memasukkan angka dari 100-500 untuk menyesuaikan skala lebih jauh. Jika beberapa aplikasi kabur setelah penskalaan, alihkan tombol beralih di sebelah "Biarkan Windows cuba memperbaiki aplikasi agar tidak kabur."

Pilihan seterusnya di bawah menu "Skala dan susun atur" adalah resolusi. Setiap paparan mempunyai resolusi yang disarankan berdasarkan ukurannya, tetapi ada berbagai pilihan yang dapat Anda pilih jika Anda ingin mengubahnya.

Pilihan lain yang anda ada ialah orientasi. Biasanya, ini akan berubah secara automatik bergantung pada sama ada anda menggunakan komputer atau tablet. Sekiranya anda ingin mengubah orientasi, anda boleh memilih antara landskap dan potret dan versi terbalik.

Tukar Gamma Tanpa Drama

Sekarang anda telah belajar bagaimana mengubah gamma pada Windows 10. Mempunyai tetapan paparan yang salah boleh mempengaruhi cara anda melihat warna. Sekiranya anda menggunakan komputer anda untuk tujuan profesional dan warna pada paparan anda penting untuk anda, anda boleh mengkalibrasi paparan anda untuk memastikan semuanya disesuaikan untuk melihat gambar sebagaimana mestinya. Selain itu, gunakan tetapan paparan untuk menyesuaikan pengalaman anda lebih jauh.

Adakah anda pernah mengkalibrasi paparan anda di Windows 10? Bahagian apa yang paling sukar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.