Cara Menukar Suara Peta Google

Telefon pintar adalah Pisau Tentera Swiss moden, yang direka untuk menggantikan puluhan peranti dan utiliti yang berbeza dalam hidup kita. Pemain MP3, telefon darat, kamera ,, dan lain-lain semuanya telah digantikan oleh telefon pintar, tetapi salah satu alat yang paling berguna yang disediakan oleh telefon anda ialah Sistem Penentududukan Global (GPS) percuma yang sentiasa berhubung.

Sudah berlalunya hari-hari untuk mencari jalan di sekitar bandar yang tidak dikenali atau menggunakan peta kertas untuk memetakan perjalanan anda melalui jalan raya. Sebaliknya, telefon anda menggunakan kombinasi GPS, data mudah alih dan WiFi untuk membimbing anda ke destinasi anda.

Sama ada anda mencari restoran tempatan atau navigasi belokan demi belokan untuk memandu ke seluruh Amerika Syarikat dari New York ke Los Angeles, menggunakan aplikasi navigasi di telefon anda adalah cara yang ideal untuk berkeliling.

Walaupun GPS menjadikan perjalanan anda lebih mudah, anda tetap boleh mempraktikkan navigasi tanpa GPS sesekali kerana GPS atau telefon anda kadangkala gagal. Anda tidak mahu begitu bergantung pada navigasi GPS telefon anda sehingga anda tidak dapat menjumpainya tanpa melaluinya.

Walaupun tidak ada aplikasi navigasi yang sempurna untuk satu orang, Peta Google hampir sempurna. Ini adalah aplikasi navigasi lalai di Android dan aplikasi navigasi paling popular di iOS, dan mudah untuk mengetahui sebabnya.

Bagaimana saya menukar suara pada GPS saya?

Peta Google adalah sistem navigasi suara terbaik di telefon anda, yang membolehkan anda menyimpan peta luar talian ke peranti anda dan membantu menggunakan telefon anda untuk mencari jalan melalui kawasan pedesaan yang paling banyak atau walaupun anda sedang berjalan-jalan. Navigasi suara membolehkan anda menavigasi tanpa perlu melihat ke bawah pada telefon anda secara berterusan, yang berbahaya ketika memandu.

Namun, jika anda berusaha menjadikan aplikasi lebih sesuai dengan keinginan anda, Peta Google membolehkan anda menyesuaikan suara dalam navigasi belokan demi belokan anda.

Mari kita lihat cara mengubah tetapan suara di Peta Google di Android dan iOS (iPhone dan iPad), bermula dengan Android.

Bagaimana saya menukar suara untuk Peta Google pada Android?

Peranti Android sudah mempunyai Peta Google yang sudah terpasang sebagai sebahagian daripada kumpulan Google, bersama dengan Pembantu Google, Chrome, Play Store, dan lain-lain. Terdapat dua cara untuk mengubah suara navigasi Peta Google pada telefon Android atau tablet - dari dalam aplikasi dan dengan memasang semula aplikasinya.

Kaedah pertama adalah kaedah yang lebih mudah, sementara yang kedua melibatkan penyesuaian tetapan bahasa telefon anda. Mari lihat cara mengubah suara Peta Google pada telefon atau tablet android.

Tukar Suara Peta Google dari dalam Aplikasi

Ikuti langkah-langkah ini untuk mengubah suara Peta Google melalui tetapan aplikasi:

 1. Ketuk ikon aplikasi untuk melancarkan Peta Google pada tablet atau telefon anda.

 2. Ketik ikon profil anda. Ia terletak di bahagian kanan atas skrin.

 3. Selanjutnya, cari dan ketuk tab "Tetapan".

 4. Setelah bahagian "Tetapan" dibuka, cari dan ketuk pada tab "Tetapan navigasi".

 5. Di bahagian Tetapan Navigasi, ketuk tab "Pemilihan Suara". Suara Peta Google yang dipilih sekarang ditandai dengan tanda centang.

 6. Anda akan melihat senarai semua bahasa yang tersedia dan variasi wilayahnya. Ketik bahasa yang anda mahukan.

 7. Seterusnya, ketik butang "Kembali". Ini akan membawa anda kembali ke peta.

 8. Ketuk butang "Pergi" di bahagian kanan bawah skrin.

 9. Selepas itu, masukkan kedudukan anda sekarang ke kotak teks atas.

 10. Masukkan tujuan ke dalam kotak teks bawah.

 11. Ketik butang "Mula". Peta Google akan mula menavigasi anda ke arah tujuan dengan suara / bahasa yang baru dipilih.

Pasang semula Aplikasi

Apabila dipasang, Peta Google mengambil tetapan bahasanya dari tetapan bahasa peranti. Jadi, daripada mengubah suara aplikasi melalui tetapan dalam aplikasi, anda boleh menyahpasang aplikasi dan mengubah tetapan bahasa di telefon atau tablet anda. Mari lihat bagaimana ia berfungsi.

 1. Padamkan aplikasi Peta Google dari tablet atau telefon anda. Sekiranya anda tidak dapat menghapusnya dengan mengetuk dan menahan ikon, anda harus mencopot pemasangannya melalui Google Play Store.

 2. Seterusnya, lancarkan aplikasi "Tetapan" dari skrin Utama.

 3. Tatal ke bawah dan cari bahagian "Sistem". Ketuk padanya.

 4. Setelah bahagian "Sistem" terbuka, ketuk tab "Bahasa" atau "Bahasa & Input", bergantung pada peranti.

 5. Seterusnya, ketik tab "Bahasa".

 6. Anda akan melihat senarai semua bahasa yang ada. Pilih yang anda mahukan dengan mengetuknya.

 7. Keluar dari Tetapan dengan mengetuk butang "Rumah".

 8. Lancarkan Play Store dengan mengetuk ikonnya.

 9. Cari aplikasi Peta Google.

 10. Ketuk butang "Pasang" atau "Kemas kini".

 11. Peta Google anda yang baru dipasang akan mengambil tetapan bahasa dari tetapan peranti.

Bagaimana Saya Mengubah Suara di Peta Google pada iPhone Saya?

Tidak seperti telefon dan tablet Android, peranti iOS (iPhone dan iPad) tidak memasang Peta Google secara lalai. Walau bagaimanapun, pengguna iOS boleh memuat turun dan memasang aplikasi versi iOS secara percuma.

Tidak seperti pengguna Android, pengguna iPhone dan iPad tidak dapat mengubah suara navigasi Peta Google dari dalam aplikasi, walaupun mudah untuk melakukan perkara yang sama dalam tetapan iPhone atau iPad.

Inilah cara menukar suara Peta Google pada iPad atau iPhone (iaitu iOS):

 1. Lancarkan Tetapan aplikasi dari skrin Utama.
 2. Seterusnya, ketik pada Am tab.
 3. Ketik pada Bahasa & Wilayah tab dalam bahagian "Umum".
 4. Ketik Bahasa iPhone atau Bahasa iPad, bergantung pada peranti.
 5. Pilih bahasa atau bahasa dan dialek (mis., Bahasa Inggeris Australia) yang ingin anda gunakan.Tetapan bahasa dan dialek iOS
 6. Peranti akan meminta anda sama ada anda mahu menukar bahasa. Ketik "Bertukar kepada…"

Lancarkan Peta Google untuk menguji tetapan bahasa dan dialek baru anda. Masukkan lokasi, kemudian klik Pergi untuk memulakan arahan suara.

Lebih dan Keluar

Kedua-dua peranti Android dan iOS fleksibel berkaitan dengan bahasa dan dialek yang digunakan untuk navigasi suara. Perbezaannya ialah pada Android anda membuat perubahan dalam tetapan Peta Google itu sendiri, sedangkan dengan iPhone dan iPad anda mengubah bahasa dan dialek untuk perangkat (termasuk Peta Google) dari tetapan umum.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, lihat artikel panduan TechJunkie yang lain, termasuk Cara Menghubungkan Amazon Echo Auto Anda ke Peta Google dan Cara Menjatuhkan Pin di Peta Google.

Adakah anda tahu ada petua dan trik untuk menyesuaikan Peta Google? Sekiranya demikian, kami ingin mendengarnya dalam komen di bawah!