Cara Mengubah Helaian Google dari Lihat Saja ke Edit

Sekiranya anda pemilik fail Helaian Google tertentu, anda mempunyai pendapat tentang siapa yang boleh mengubahnya dan siapa yang tidak. Ini sangat penting. Kerana perubahan tidak sengaja sering kali menjadi bencana ketika anda berurusan dengan data penting.

Cara Menukar Helaian Google dari Paparan Hanya untuk Edit

Kualiti Google Sheets yang berkolaborasi menjadikannya hebat, tetapi apabila pasukan terlalu besar, kebanyakan orang hanya mendapat pilihan "Lihat Sahaja".

Tetapi mengapa sekatan itu diberlakukan? Dan bagaimana Anda dapat mengubah "Lihat Hanya" menjadi "Edit"? Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda setiap butirannya.

Sekiranya Anda Pemilik Fail

Sekiranya anda pemilik fail Helaian Google yang tidak memiliki izin "Edit", masalahnya dapat berlipat ganda. Sebab yang paling jelas untuk ketidakselesaan ini adalah kerana anda tidak sengaja masuk ke Akaun Google yang salah. Oleh itu, pastikan bahawa anda menggunakan Akaun Google yang betul sebelum meneruskan.

Tukar Helaian Google Dari Paparan Hanya untuk Edit

Adakah Anda Menggunakan Penyemak Imbas Yang Betul?

Sebagai Produk Google, Helaian Google paling serasi dengan penyemak imbas Chrome. Tetapi ia juga akan berfungsi dengan Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge, dan Safari.

Sekiranya anda terbiasa dengan penyemak imbas lain, Helaian Google mungkin juga berfungsi di sana, tetapi tidak akan mempunyai semua ciri yang dimiliki oleh penyemak imbas lain.

Kosongkan Cache dan Kuki

Sekiranya anda pemilik fail Helaian dan menggunakan penyemak imbas yang betul, apa lagi yang boleh dilakukan? Baiklah, semua penyemak imbas menyimpan jenis maklumat tertentu dari laman web dalam bentuk kuki dan cache.

Kemudian fail tertentu menjadi rosak, dan sebaiknya hapus semuanya. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas yang disarankan untuk Helaian Google, Chrome, berikut cara membersihkan cache dan kuki:

 1. Buka Chrome dan klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Pilih "Lebih banyak alat" dan kemudian "Hapus data penyemakan imbas".

 3. Maka anda harus memilih jangka masa. Sekiranya anda ingin membuang semuanya, pilih "Sepanjang masa".

 4. Sekarang, tandakan semua kotak di sebelah "Cookie dan data laman web lain" serta "Gambar dan fail yang di-cache". Klik "Hapus data".

Tindakan ini harus memastikan bahawa anda mempunyai izin untuk mengedit fail anda sendiri di Helaian Google. Tetapi jika anda masih terperangkap dalam mod "Lihat Saja", anda boleh mencari lebih banyak jawapan di forum rasmi Google Drive.

Helaian Google Dari Paparan Hanya untuk Edit

Sekiranya Anda Bukan Pemilik Fail

Apabila anda berada dalam mod "Lihat sahaja", anda tidak memiliki perkara yang sedikit lebih rumit. Orang yang memiliki fail kemungkinan tidak pernah memberi anda kebenaran "Edit".

Tetapi senario lain adalah bahawa orang lain yang mempunyai akses "Edit" telah mencabut kebenaran anda untuk mengedit yang anda miliki sebelumnya. Jadi, apa yang anda lakukan dalam keadaan seperti itu?

Minta Akses dari Helaian Google

Walaupun Helaian Google tersedia di peranti mudah alih anda, meminta akses ke "Edit" hanya dapat dilakukan dari komputer.

Selain itu, walaupun Helaian Google menyokong kerja fail anda di luar talian, anda perlu berada dalam talian untuk meminta kebenaran mengedit. Inilah yang anda buat:

 1. Buka fail yang ingin diedit.

 2. Pilih pilihan "Minta akses edit".

 3. Anda boleh menambah mesej peribadi jika anda mahu.

 4. Pilih "Hantar".

Pemilik fail Helaian Google akan mendapat pemberitahuan e-mel segera. Dan kemudian boleh membuka fail untuk memberi anda akses dengan segera. Itu akan kelihatan seperti ini:

 1. Pemilik fail Helaian Google perlu membuka tetapan perkongsian lanjutan.
 2. Pilih nama anda dari senarai kolaborator.
 3. Dan periksa pilihan "Editor" di sebelah nama anda.

Mereka juga dapat memilih "Tetapkan tanggal kedaluwarsa" jika mereka menginginkannya tujuh hari, 30 hari, atau bahkan menyesuaikannya.

Cara Menukar Helaian Google ke Edit

Tanya Pemilik secara Langsung

Meminta akses untuk mengedit fail melalui Helaian Google adalah salah satu cara untuk melakukannya. Sekiranya rakan sekerja anda berada di pejabat, meminta mereka secara langsung dan bukannya menunggu mereka membaca pemberitahuan e-mel mungkin kelihatan lebih cepat.

Perkara yang sama berlaku jika bukan kolaborasi di tempat kerja, dan memanggil seseorang kelihatan seperti jalan pintas. Sekiranya mereka tidak pasti bagaimana memberi anda akses, anda boleh membimbing mereka melalui proses tersebut.

Tidak apa-apa untuk meminta kebenaran

Jangan biarkan mod "Lihat Saja" tidak mendorong anda. Jika itu fail anda, periksa kuki dan cache, serta jika anda log masuk ke Akaun Google yang seharusnya anda gunakan.

Tetapi walaupun anda adalah sebahagian daripada pasukan, perkara itu sering kali menjadi pengawasan. Sekiranya demikian, Anda harus meminta akses untuk mengedit fail. Ini berjumlah hanya beberapa klik pada komputer pemilik. Atau, jika anda tidak sabar, hubungi mereka secara langsung.

Adakah anda baru saja membuka fail Helaian "Hanya Lihat"? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found